用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私不似預期…
樓主: LGC
go

直私不似預期…   [複製鏈接]

LGC 發表於 16-10-13 11:26
可能我悲觀,會諗就算做咗資料搜集到讀落都可能有誤差。所以想知通常錯配係點發生,有無辦法避免…

何況 ...

個人意見,簡介會,見識過就算, 唔好咁認真...

可參考吓該校用家的意見,比較實際。

Chirley    發表於 16-10-13 16:26

回覆:直私不似預期…

我會當直私係backup, 自行派唔到心水既時候有選擇,如果連大抽獎都衰埋,直私call你註冊就會好感動

dereklg 發表於 16-10-13 10:49
咁該校就係違反左"商品說明條例",應該要求海關嚴正執法喎
如果學校/學位係商品, 的確可以咁用, 不過可惜唔係, 而且就算係, 好似同海關無乜關係

如果學校/學位變成商品, 有錢人同強國人會好開心, 咁大家又可以疊埋心水去抽番官津小學, 唔駛去"考"了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

就算同一間學校, 不同學生能力有差異, 以致學生同家長對學校的感覺也不同。

鄰居兩姐妹同一間, 家姐讀得中中等等, 阿妹追到死, 功課成日重改又重改, 低年班都做功課搞到11點先訓

strawberrychic 發表於 16-10-13 13:03
就算同一間學校, 不同學生能力有差異, 以致學生同家長對學校的感覺也不同。

鄰居兩姐妹同一間, 家姐讀得中 ...

嘩,做功課改功課到夜晚十一點?咁真係惡夢。返工已夠慘夠累了...

applebot 發表於 16-10-13 13:12
嘩,做功課改功課到夜晚十一點?咁真係惡夢。返工已夠慘夠累了...
唉... 見佢份數學, 做5題, 改5題, 有D真係做錯, 有D只係錯格式, 但都要改! 有時改完有D仲要重改, 明明一份功課但要做3次, 加埋佢個人本身做野慢同唔專心, 真係鄧佢同佢阿媽慘

strawberrychic 發表於 16-10-13 13:03

鄰居兩姐妹同一間, 家姐讀得中 ...

所以我覺得
一間學校嘅功課量,功課性質
測默考次數和範圍都對選校重要,
但係幾何有呢啲資料…

LGC 發表於 16-10-13 13:19
所以我覺得
一間學校嘅功課量,功課性質
測默考次數和範圍都對選校重要,
就算知有幾樣, 根本預唔到自己小朋友到時要做幾耐, 真係因人而異!如果英文數學做得快而準, 字體端莊唔駛點重寫, 其實一個鐘咁上下都做完幾樣啦! (我細個係呢種)

而我鄰居, 做一題 "找出 A, B, C 的公因數" 都可以攪10分鐘... 除左諗得慢, 又成日寫錯字擦來擦去, 你話係咪嘔血

hkpapa852 發表於 16-10-13 12:59
如果學校/學位係商品, 的確可以咁用, 不過可惜唔係, 而且就算係, 好似同海關無乜關係

如果學校/學位變成商 ...
直資個架構復雜 d ,未知可以點定義,但私校明顯地係"一盤生意",同購買者係有直接金錢交易關係的,而佢提供既"教育服務"就係"商品",商品不一定要係一件實物。

另外,提供一些資訊。

海關職能范圍很廣,不單止一般常見的在關口阻截遺禁品,更包括了"消費者權益"的監管和執法,而"商品說明條例",就是由海關直接負責執法的。

strawberrychic 發表於 16-10-13 13:26
就算知有幾樣, 根本預唔到自己小朋友到時要做幾耐, 真係因人而異!如果英文數學做得快而準, 字體端莊唔駛點 ...

仲有擦字膠跌左落地搵一餐... 跟著顏色筆跌左落地斷左芯, 刨過, 出去廳搵筆刨, 又搵一餐, 跟著....

chiwiz  做媽的想死呀真係......  發表於 16-10-13 15:41

回覆:直私不似預期…

我最怕讀讀吓轉校長,學校方針又唔同咗。

kaatt 發表於 16-10-13 14:04
我最怕讀讀吓轉校長,學校方針又唔同咗。

我諗港島男直同九龍女私由中學部資深教師轉任小學部校長應該唔會對教育方針有太大改變…

但如果九龍男直要轉校長,相信對整個"市場"都會帶嚟劃多劃少嘅衝擊

retriever 發表於 16-10-13 14:00
仲有擦字膠跌左落地搵一餐... 跟著顏色筆跌左落地斷左芯, 刨過, 出去搵筆刨, 又搵一餐, 跟著.... ...
中晒! 仲有其中一個留低文具喺學校, 另一個唔肯借跟住開始嘈...

chiwiz  或者同你講, 唔記得做邊條, 唔記得寫手冊, 十萬個唔記得  發表於 16-10-13 15:43

strawberrychic 發表於 16-10-13 13:26
就算知有幾樣, 根本預唔到自己小朋友到時要做幾耐, 真係因人而異!如果英文數學做得快而準, 字體端莊唔駛點 ...

就係因為自己知自己事,
有人覺得6-7樣功課多,亦會有人認為太少。

睇小朋友做幼稚園練習時態度都可以推測到佢學習上的需要/臨界點。

LGC 發表於 16-10-13 14:23
就係因為自己知自己事,
有人覺得6-7樣功課多,亦會有人認為太少。
睇小朋友做幼稚園練習時態度都可以推測到佢學習上的需要/臨界點。

我就係按觀察所以完全不考慮谷校
而家每日數學加中或英都好勞氣. 中文生字寫20個, 英文生字24次 (個人其實覺得太多...) 都要分幾次又氹又話, 唔敢想像出年小一點算.   希望入到心儀果間,  佢話有功輔班可以做晒功課先返屋企

都係講番果句老套說話, 冇最好的學校, 只有最適合的學校. 依幾年識左好多唔同學校的家長, 就會發覺一間人人話谷的學校, 都會有人話唔谷; 一間人人話唔谷的學校, 都會有人話讀得好辛苦. 有人覺得五樣功課係多, 有人覺得五樣功課係少, 其實都要睇小朋友配唔配合到.  

引用:Quote:kaatt+發表於+16-10-13+14:04+ 我最

原帖由 LGC 於 16-10-13 發表

我諗港島男直同九龍女私由中學部資深教師轉任小學部校長應該唔 ...
傳統學校可能轉校長影响不大,但我覺得新派直資會有影响。

Chirley    發表於 16-10-13 16:27

引用:+本帖最後由+mimi1102+於+16-10-13+15:02+

原帖由 mimi1102 於 16-10-13 發表

都係講番果句老套說話, 冇最好的學校, 只有最適合的學校.  ...
每間學校每年都會有人唔同理由轉校,沒有完美學校!

Chirley    發表於 16-10-13 16:53

dereklg 發表於 16-10-13 10:55
慘得過我在另一post 提及不必報十幾廿間直私,報5間左右就夠,專注和配對得正確才真正重要........
咁樣樣 ...

唔駛覺得慘, 回想之前都有過來人叫我報多D學校,但個人覺得真係無必要逢校都報,
本來打算報4間, 我地最後報左3間,
上網再做多D功課睇下其他小朋友就讀緊既家長分享,
而家真正想自己小朋友入讀到既就只剩下一間...
我同老公經歷左幼稚園報 / IN 6、7間後都覺得,
呢D遊戲唔單止小朋友辛苦, 大人都好辛苦,
有好多野都同預期唔一樣根本估唔到,
平常心少少會更好

dereklg  對,順其自然就好了  發表於 16-10-13 16:50

‹ 上一主題|下一主題