用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點睇14網?
樓主: ludamom
go

點睇14網? [複製鏈接]

回覆:小花子 的帖子

丹循是小班教學, 加上2017年只開3班小一, 學位較少, 若你那5分是宗教分, 我會選其他較多學位的學校

引用:丹循是小班教學,+加上2017年只開3班小一,+

原帖由 sw_2013 於 16-09-23 發表
丹循是小班教學, 加上2017年只開3班小一, 學位較少, 若你那5分是宗教分, 我會選其他較多學位的學校

...
謝謝你

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

回覆 gk678 的帖子

北官升中近6 成band one,  不俗的網頁大大方方地顯示了

回覆:點睇14網?

男仔10分自行怎麼辦?

hoiyeungmum 發表於 16-9-23 21:05

北官升中近6 成band one,  不俗的網頁大大方方地顯示了

你誤會了。我講多次,唔係北官唔好,只係比較少人談論北官,你睇bk 學校板都無就知啦。

14網乙一唔得。就要看乙二。乙二如果放16網借位學校的話,舊年仲有機。康山排得後都未必入到。14放榜後都幾多家長扣門。舊年自行,15分滬江和太古都有人得。不過機會好少了。自行有二十分考教會學校或十五分考沒宗教學行都好大機會陪跑的。
當間間差不多時,乙一要選最合適小朋友。

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

引用:回覆+gk678+的帖子 我個個係仔,都好頭痛,1

原帖由 Tomanb 於 16-09-21 發表

我個個係仔,都好頭痛,14網係得嘉諾撤係一線,但女就話揀呢間,仔都唔知揀咩好.本來覺得衛 ...
可以考慮北循和滬江。

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

引用:Quote:原帖由+gk678+於+16-09-21+發表講多

原帖由 dabi34 於 16-09-21 發表
男仔內向怕羞,只得10分,真係唔知點揀好
怕羞可以隨環境改變。反而教學理念和功課要求合不合適家長和小朋友係好緊要。

培理家長group
得閒入黎傾下

小朋友返學時間和我們大人返工一樣多。選合適小朋友的學習模式和功課量好緊要。如果返學唔開心,好似我們打工好難捱,仲要讀六年。可以先看學校網頁,再去簡介會,自己感受一下。

培理家長group
得閒入黎傾下

jenniferK 發表於 16-9-30 12:39
小朋友返學時間和我們大人返工一樣多。選合適小朋友的學習模式和功課量好緊要。如果返學唔開心,好似我們打 ...
請教下, 如果太古乙一有機嗎? 得 15  分, 宗教學校有 20 分但唔敢搏, 剛剛去完太古 open day, 感覺都幾好, 又近家, 但聽聞好多 homework

回覆 gingerrice 的帖子

宗教學校有 20 分但唔敢搏? [自行填咪得囉]
乙一先再選太古冇問題呀

引用:Quote:jenniferK+發表於+16-9-30+12:39+小

原帖由 gingerrice 於 16-09-30 發表
請教下, 如果太古乙一有機嗎? 得 15  分, 宗教學校有 20 分但唔敢搏, 剛剛去完太古 open day, 感覺都幾好,  ...
我只能講14網乙一必入只有兩間,而這兩間都唔會有人放乙一。選最合小朋友的。一切就靠抽獎運了。

培理家長group
得閒入黎傾下

引用:回覆+gingerrice+的帖子 宗教學校有+20+分

原帖由 mavismama0520 於 16-09-30 發表

20分宗教入機會高的只有炮米。但唔知點解舊年20分都入唔晒。通常乙一都放自行的。舊年扣門好多都不是全in。

培理家長group
得閒入黎傾下

jenniferK 發表於 16-10-6 10:11
我只能講14網乙一必入只有兩間,而這兩間都唔會有人放乙一。選最合小朋友的。一切就靠抽獎運了。

...

笑左,但呢個係事實。
除左運氣,仲有扣門;所以呢區家長最好做左扣門準備先。

jenniferK 發表於 16-10-6 10:11

...
咁大鑊, 原本太古放第一都末必入
請問知唔知太古谷嗎?

mavismama0520 發表於 16-9-30 17:48

正如上面有位家長講, "20分宗教入機會高的只有炮米"

聽完太古放第一都末必有機

14 網真係講運氣, 個個都係咁博架喇~"乙一"一定選自己最喜歡的。乙二,三博用黎叩門位
乙5已可安排作保險線了...

mavismama0520 發表於 16-10-7 12:33

14 網真係講運氣, 個個都係咁博架喇~"乙一"一定選自己最喜歡的。乙二,三博用黎叩 ...
乙2唔放安全線用嚟放叩門用既學校, 結果可以好慘
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-10-7 17:19
乙2唔放安全線用嚟放叩門用既學校, 結果可以好慘

問題係14冇安全線學校

jelly-pudding 發表於 16-10-7 18:04
問題係14冇安全線學校
2放借位學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題