用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選小一會聽小朋友的意願嗎?
樓主: helenmail421
go

選小一會聽小朋友的意願嗎? [複製鏈接]

揀學校,會同小朋友傾,想知佢睇法和感受。但家長係成年人,係維護小朋友利益的最終決定者。

鍾意坐小巴唔係理由,揀學校,校風、成績、升中、學校設施環境、師資、口碑、離家遠近,大把野考慮...

vpo0615  Agree.  發表於 16-9-2 17:09
Chirley    發表於 16-9-1 17:53

拿張紙出來, 寫一寫click 一click 睇下邊間啱小朋友多D !
如果真係2間也相差不大,
小朋友去了兩間的簡介會參觀喜歡邊一間多D?????
了解他喜歡原因, 聽他也無可厚非 ????
返一間喜歡的學校會開心D人都積極D !

自己仔細去衡量吧 ! 

helenmail421 發表於 16-8-31 21:20
有A B兩所學校,程度和自行機會都相若,家長心儀A校,因為離家10分鐘路程,小朋友愛B校,因為可以座小巴(1 ...
sure, respect your kid.

helenmail421 發表於 16-8-31 21:20
有A B兩所學校,程度和自行機會都相若,家長心儀A校,因為離家10分鐘路程,小朋友愛B校,因為可以座小巴(1 ...
會聽合理的意願, 不會聽低B的意願

回覆:選小一會聽小朋友的意願嗎?

我小朋友間間都話鍾意,佢唔知係咩一回事,梗係由父母選擇

小朋友既意願係要聽下,
不過好多時佢地講出黎既都好易改變想法,
而且亦未清楚後果...
唔好話學校搭車問題啦~
有時去街我仔都有唔同既諗法,
我會話俾佢聽點解我會同意/或唔同意佢既選擇
‹ 上一主題|下一主題