用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗中學
樓主:
go

元朗中學 [複製鏈接]

回覆 sammag 的帖子

我揀崇德原因係該校英文好(應全元朗最好),而學校多收最叻的學生,所以入讀後壓力較大,去聽簡介會學校話冇得叩門(若派得唔好,連叩門機會都冇),而信義英文氛圍亦相當好,去聽簡介會時學校話唔識可以唔洗出去補習學校會教到識為止(大概係咁意思,唔係好記得校長真正的演繹),信義有叩門位,而信義好少元朗最叻的學生會揀(最叻一係跨區,一係揀鄉中,崇德),相對壓力冇咁大,但DSE出來的成績和入大學率又與鄉崇差唔係好多(可入學校網頁睇下),地點方面崇德隔離係band3學校,信義隔離係band2學校,交通方面崇德只得輕鐵,還有小巴(但個站距家很遠),信義可搭西鐵,輕鐵,或巴士k73,k74(家住元朗),我囡囡係元朗一線小學讀,一向成績級五至十名上落(全級130人左右),入到信義都係考級十至二十名左右(全級160人),起碼都算前列位置,她讀得有自信我覺得最緊要,若她入鄉崇競爭大啲,未必可以考到第一班成績(因為聽好多小學時級頭十名入到鄉崇都係考到六,七十,令學生冇晒自信,因為小學時成績叻,被重視),而且到中三選科時考得越前越著數,所以種種理由之下我揀信義第一,而崇德第二,純粹個人意見,崇德支持者不喜勿插(因為這裏太多崇德的支持者)。

想請教點找元朗中學開放日日期資料?

回覆 cacachow 的帖子

11至12月左右到你想揀的學校網頁睇睇,通常都係網頁有公布。

回覆 bobo98 的帖子

thanks a lot

請問您對元朗商中的看法如何?
謝謝!

王家爸爸  交通方便已經係一個好既賣點

回覆 happyfeet 的帖子

商中係一間頗為神秘的學校,沒有簡介會,校網又很少透露公開試成績,但他的位置十分好,該校十分重視奧數,若奧數叻,機會較大,元朗最叻的學生都係好少以他為首選,商中和信義都係開五班,收生人數多啲,機會亦自然大啲。

引用:回覆+happyfeet+的帖子 商中係一間頗為神

原帖由 bobo98 於 16-09-19 發表

商中係一間頗為神秘的學校,沒有簡介會,校網又很少透露公開試成績,但他的位置十 ...
原來商中冇簡介會,我一直唔知道添R
不過阿囡下個月會去商中參觀,佢話全班得4個同學可以去,而且應該係成績好至可以去,所以我估呢個參觀可能已經當係簡介會

回覆 肥仔豬 的帖子

我囡囡早兩年都有去過兩次商中舉辦的活動,好似係關於科學的活動,而家長係冇得去的,所以先比我感覺該校十分神秘。不過我有朋友的囝囝係該校畢業,他入了中大,聽他說該校叻嘅學生都好叻㗎。

回覆:bobo98 的帖子

係呀,阿女就係參加呢個科學活動嘞
其實我有親戚讀商中的,我遲D都會問下佢意見,不過你好好人,成日都好樂意答我地,多謝哂你

謝謝您的回覆。
我小朋友數學成績不太好,最好的是英文。
估不到商中校舍咁細,可以容納到五個班。

王家爸爸  起碼係商小既Double,所以應該唔細。   發表於 16-9-20 17:03

唔好意思!
另想問問,如成績不好,是否填甲一及二的學校都不會跟小朋友面試?

甲部係大抽獎, 係唔會面試, 用隨機no. 抽籤

自行一,二先有得面試,大約在1月開始交表,3月先開始面試,而商中係揀人面試,所以交表唔係一定有得面試。但大抽獎時,商中收五班,而且冇聯繫位,所以機會較大。如果你個小朋友英文叻,可考慮崇德,崇德應全元朗英文最好,而且該校係全部人都有得面試,而崇德係用英文成績來分精英班的(聽朋友講的),但大抽獎時崇德有聯繫位留比天天。

謝謝您耐心的回答。
如崇德每人都有面試機會,我會嘗試。
我知商中會甄選後,才安排面試,所以未必有面試機會。

其實係按次第名單的先後次序揀約180人面試。鄉中,信義,商中都係揀人面試,而崇德,趙中就全部人都有面試機會。信義,商中就開五班,鄉中,祟德,趙中就開四班。信義,商中冇聯繫小學,鄉中,祟德,趙中就有聯繫小學。在大抽獎而言,信義和商中的機會率就大啲,十二月各校都會舉行簡介會(商中除外),到時帶埋小朋友去聽下,睇下他自己想讀那間,才決定吧!

什麼是次第名單,是不是教育署提供的考試名次?
雖然今年尚未,但家長間已開始討論升中情況,有點壓力

王家爸爸  成績次第名單,係教育署提供俾中學既申請人成績排名。  發表於 16-9-22 14:37

崇徳不是用英文成繢分精英班,今年中—已沒有精英班,中二開始先分精英班。

回覆 BBHAPPY2004 的帖子

我朋友個仔讀中二,他說用英文成績來分精英班,而唔係用級名次。

一定係級名次,級頭66名入精英班,每班33人,我仔今年中三

回覆:BBHAPPY2004 的帖子

英文好吾代表其他科讀得好,中學太多科。

‹ 上一主題|下一主題