用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家姐讀國際學校,但想比細佬讀主流!
樓主: Joechuchu
go

家姐讀國際學校,但想比細佬讀主流! [複製鏈接]

回覆:家姐讀國際學校,但想比細佬讀主流!

你嘆左咁多年,到時你會發現自己攞苦來辛。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

上國際學校,中學就開始多考試測驗.其實點解話唔公平,如果阿仔考到神校,可能阿女問點解咁唔公平,細佬咁好可以讀神校,我上到國際中學又係要辛苦讀書,做咩唔小學就俾我打好根底?事情總有兩面。

回覆:BillyBY 的帖子

其實佢地年紀相差禁遠(6年),又一男一女,係咪真係會覺得唔公平呢?其實我同我呀妹都相差10年,我同佢由頭到尾都唔同學校(因為中間搬過屋同大家成績不一),但我從來都無理過佢讀咩學校!🙄🙄

識朋友,大仔讀國際,細仔讀主流。

到大仔升中,佢都選擇番band one津校,佢話始終中文同中學嘅discipline好緊要。入咗津校,大仔中文真係比較弱,但都跟到!

引用:識朋友,大仔讀國際,細仔讀主流。 到大仔

原帖由 monsterparentss 於 16-08-24 發表
識朋友,大仔讀國際,細仔讀主流。

到大仔升中,佢都選擇番band one津校,佢話始終中文同中學嘅discipline ...
吓!中學都可以轉返主流?佢數學都跟到呀?

回覆 Joechuchu 的帖子

我諗媽咪始終相信主流,如果唔係細佬一定跟呀哥讀,佢哋錢不是問題!
細佬數學好叻,唔知呀哥叻唔叻,不過如果佢一心想入番主流,會幫呀哥補㡳。

佢淨係話科中文差啲,其他無問題!

我有朋友都係家姐讀國際學校,細佬讀主流學校,但係讀到小五個小朋友最後都係決定去外國讀書。

我覺得有大仔大女喺國際學校讀開,其實好難接受主流小學嗰套。

引用:我有朋友都係家姐讀國際學校,細佬讀主流學

原帖由 sunnygirl 於 16-08-28 發表
我有朋友都係家姐讀國際學校,細佬讀主流學校,但係讀到小五個小朋友最後都係決定去外國讀書。

我覺得有大 ...
Agree, 其實小朋友未讀過未必識比較,但家長要接受番local學校那套文化才難,不只是考試功課這麼簡單

醒目開學勳章

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-23+19:38+一

原帖由 786 於 16-08-23 發表
這樣的事常常有.
差6年這個問題不大吧!

回覆 Joechuchu 的帖子

點解大女就唔需要打好中文底子?
‹ 上一主題|下一主題