用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 藥劑「攞到牌」卻未必「搵到工」?
樓主: elbar
go

藥劑「攞到牌」卻未必「搵到工」?   [複製鏈接]

ricetaster  仲要負責理間鋪嘅 sales, 人事管理,壓力不少>>
係喎,又話神科乜同普通sales待遇差不多?

ricetaster 發表於 16-8-16 16:48
邊有咁多新药要向衛生署注冊吖! 而且做呢D工作係唔係比番有牌药劑師嘅人工先?
好似營養師無得撈咪做推銷 ...
注冊一隻藥都已經有很多文件要跟.好多字眼上有法律限制.大把試驗數字.成份報告.....總之大把功夫做呀 ?

回覆:美之選468 的帖子

你估間間都係幸福製药出咁多药咩,要攪咁多药物注册! 又唔係年年要做藥物注冊。 香港有幾多間药廠? 一間一個藥劑師夠未? 係荀工都唔走喇! 但一年有近百本地畢業生,仲未計外國藥劑畢業生回流考注册試。

睇上年要35分哦。請問點解呀?

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26004340

醫薬分家病人可多一層保障,药费又便宜些(不用給醫生赚),药劑師的地位和薪酬又得以改善,一舉三得,這才是真正造福社會的醫療改革!

回覆 Bettyblue 的帖子

我相信依家讀緊小學嘅小朋友, 到佢哋大學畢業, 醫葯分家都未有着落, 所謂有前途係同邊過歲數嘅人講?

就算比你分到家又如何, 屆時就會似澳洲嘅 drug warehouse, 舖好大乜葯都有, 價錢很平, 但跓店药劑師好少, storekeepers 就好多, 頂死好多細藥房, 例如Sydney U 药劑收生 DSE 成績都降兩分, 因為葯劑師飽和 。 香港醫葯未分家, 醫管局資源有限, 無可能大規模擴充, 本地醫藥科研又有幾多間機構, 又需要請幾多位葯劑師呢 ?根本係就業困難, 仲要讀咁多年,  最醒嗰班就無問題, 一般畢業生就唔知點?

Bettyblue 發表於 16-8-16 21:12
醫薬分家病人可多一層保障,药费又便宜些(不用給醫生赚),药劑師的地位和薪酬又得以改善,一舉三得,這才 ...
醫生賣藥收貴二丶三成當時行政費,藥房唔賣貴十倍點比租點出糧老板點賺錢,屈人氏是大慈善家乎。至於多一層保障,你認為現在現在出去買藥,藥濟師貴花半個鐘幫你問長問短?一個醫生的對藥物的實戰經驗是一個讀了幾年書本的人可比?,

73662710 發表於 16-8-16 22:40
醫生賣藥收貴二丶三成當時行政費,藥房唔賣貴十倍點比租點出糧老板點賺錢,屈人氏是大慈善家乎。至於多一層 ...

在醫藥分家的地方住過,就知道分咗,只有病人比貴咗。
本來只比醫生賺,而家要比埋藥劑師賺,點可能反而平了?
多隻香爐多隻鬼。
當然,以病人角度,多一個人把關,的確可能多了保障。
但變相又係要中產埋單 ( 低下階層有援助網,有錢人比得起 ) 。

醫生疹治後你拿醫生纸再去薬房,有牌照的薬劑師幫你執藥,要什么實戰經驗?你服的薬也不是醫生開的嗎?藥劑師的牌照也是專業的!有些私家醫生收的薬费,是薬房的一倍。

ANChan59 發表於 16-8-16 16:12
做買藥又如何呢?

我以前做物流,做中藥廠位X堂時我老細係藥劑師,佢由QA經理升到廠長,再升廠房GM之後再升。。。佢就前程似錦喇。但之後QA 經理雖然有請過藥劑師,但見無進升機會就走了, 呢個QA經理走咗就外請返個係台灣讀 Food Science做。余X生間藥廠唔知有無請藥劑師?當年我老細成日同我地講讀藥劑無前途,係香港無咩藥劑師職位,行頭好窄,如果俾佢再揀,佢唔會入藥劑云云。。。

而物流行業有一啲比較專門的西藥物流,係香港較出名有裕利,利豐等西藥物流公司,因為貨倉要存放 Posion 藥,呢啲藥物提取出貨及進貨必須要有藥劑師簽名負責,所以呢啲公司會請藥劑師.

講真,香港有幾多間GMP中藥廠及西藥物流要有藥劑師位?大約一隻手數得晒。

讀埋 law ( JD) ,轉做 intellectual property (patent) 如何?

回覆:藥劑「攞到牌」卻未必「搵到工」?

坊間藥房,幾間合請一個藥劑師,好常見!

ricetaster  理論上藥房係唔可以聘用 part time pharmacist, 藥劑師應該係長跓。  發表於 16-8-17 09:05

回覆:nintendo 的帖子

IP 出路都係分大legal firm 如 Deacons, 孖士打和中小型 professional firm. 除非人客注重agent牌品及其 trade mark 難攪 (牽涉眾多國家及第三世界國家), 因為你無當地agent connection 好難攪,就一定要大 firm 做但都猛要求 discount, 其他中小型firm 就執頭執尾,由於多年前正苦IP Dept. 將 trade marks registration, renewal 程序簡化及電子化,簡單嘅客户職員都做得嚟,使鬼比錢人賺咩! 呢樣嘢就影嚮到這行業生意大減,所以間間 agent 都要減價或被減價。入呢行就正常入大legal firm 做吓學吓嘢,但有返工就無放工,處理程序繁複瑣碎,又多enquiries,成日要報價(報咗又唔搵你做), 趕 deadline, 仲要咩數,亦無乜位比你上。另一方面, 中小型firm 亦無啖好食,大嘢你無份做,細嘢唔使你做,同行競争大,成日比人壓價, 無乜肉食。呢行反而有經驗嘅 師爺  (依家叫legal executive)個位就非常吃香及難揾人。我就唔贊成轉 IP (Patent),賺唔到錢,工時長亦唔會係律師樓賺錢主力,講完。

藥劑「神科」有幾難入?

藥劑師一定人工高前途好?最近網上流傳藥劑師即使「攞到牌」但未必「揾到工」。TOPick 曾報道,公院駐院藥劑師起薪接近4萬,但近年醫院較少聘請藥劑師。

今屆DSE 「狀元」,培正中學的房穎儀獲7科5**,亦決定入讀中大藥劑系,表明對藥劑師前景「無有怕」:

各行各業在不同情況下,對人手需求都不同,不少行業也有機會出現人手飽和,無理由因為出路、而放棄自己喜歡的科目!

到底藥劑師的前景如何?成為藥劑師的難度有多高?以下綜合各種藥劑師重點:

1. 藥劑師仍人手不足?

TOPick 曾向醫管局查詢,公立醫院駐院藥劑師起薪約3.8萬元(截至16年2月,未包括每月固定津貼),但最近網上流傳藥劑師「攞到牌」卻未必「搵到工」的說法。

中大醫學院藥劑學院副教授李詠恩卻認為藥劑師人手仍然不足,指世衞建議人口與藥劑師比例應為2,000:1,但本港為3,800:1,有一定距離。

她表示,近兩年藥劑畢業生確有增加,如中大由09年只有30位,增至今年已有62位,但除了醫院外,藥劑師可在社區藥房、藥廠、衞生署等機構找尋合適崗位。

不過李詠恩承認,醫院與其他機構的起薪點會有多達逾萬元的差距,晉升階梯亦不相同。

2. 藥劑學收分高於法律

在港大或中大修讀藥劑學的學位後,便符合資格在香港藥劑業及毒藥管理局註冊成藥劑師。

藥劑學的收生分數比法律更高,港大以4個核心科目及最佳2個選修科計算,去年中位數為36分,比法律系的35分更高,若參考其最佳5科分數31分,即1科5**,其餘科目為5*。

中大亦可參考最佳5科的成績,去年中位數為32分,即要有2科5**及其餘科目取得5*,比法律系的中位數29分更高。

3. 海外註冊試合格率低於一半

在香港以外地方修讀藥劑學的畢業生,如欲在本港註冊成為藥劑師,不但須符合藥劑業及毒藥管理局的規定,須考取「香港藥劑法例」、「藥劑執業」及「藥理學」3科考試及格。

TOPick 曾報道,去年12月有104名、93名及85名考生分別參加「香港藥劑法例」、「藥劑執業」及「藥理學」3科考試,而合格率分別為45%、27%及20%,全部不過一半。

管理局於每年舉行兩次註冊考試,通常在6月及12月舉行。

回覆:小時了了 的帖子

我識利豐物流的阿頭,他是藥劑師,可能以前有牌人少,機會反而多,現在人數多,機會不成比例!

ricetaster  由 JDH 做到 IDS ?  發表於 16-8-17 12:02
小時了了  N年前我係利豐物流(西藥)做  發表於 16-8-17 10:19
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ricetaster 發表於 16-8-17 07:46
IP 出路都係分大legal firm 如 Deacons, 孖士打和中小型 professional firm. 除非人客注重agent牌品及其 tr ...

What I meant was IP litigation. I know IP registration is mainly handled by paralegals. I know 2 persons, one got first degree in engineering, one got first degree in math. Both further studied in law and are now IP lawyers. IP is probably the few stream that people can have better working hours. IP may not the field that earn most, but for a pharm graduate, this may be a good way to convert oneself to work in another profession. Just one more options for pharm graduates to consider. In any case, sounds like better than working in those sketchy drug stores in MK. And even better than being jobless for long extended period (like someone in another forum said).

神科變等鷄肋,看來只有去海外發展了。以後收生應該降到三十吧!

ricetaster  wait and see in 2017  發表於 16-8-17 11:16

回覆 nintendo 的帖子

我認為 Pharmacy 及 Law 在香港並唔係一個理想組合作為 JD, 首先讀呢兩科都好專業及費時就讀和獲取執業資格, 好似同一時間事奉兩位要求高嘅主人, 容易吃力及兩邊不討好。 無可否認 Engineering degree 對IP litigation 有幫助, 尤其是 patent 官司,但有關藥劑嘅本地訴訟始終很少, 有都正常要揾大 firm 打。 如果真正熱愛藥劑嘅, 咁咪讀囉!如果只係想讀一些專業課程, pharmacy 亦非至愛, 咁不如 Law 加 Accounting / Finance, 又或者 Phramacy plus BBA 仲實際, 選擇上正常係會先揀典型, 唔會先揀特例, 雖然話就話終身學習啫, 但30歲之前嘅選擇與工作成就對之後嘅影響尤其深遠。

ricetaster 發表於 16-8-17 11:50
回覆 nintendo 的帖子

我認為 Pharmacy 及 Law 在香港並唔係一個理想組合作為 JD, 首先讀呢兩科都好專業及 ...

You seem to missed my point.
I did not mean pharm + law is a good combination.
What I was saying was only trying to point out a possible path for those pharm graduates who feel they have gloomy prospect.
There must be much more ways of moving on. But why not let people decide what they want to do?
Already too much bashing for these pharm students.

‹ 上一主題|下一主題