用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 港華 VS 聖若瑟書院 大家選那間?
樓主: sky_walk
go

自行 港華 VS 聖若瑟書院 大家選那間? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+adriantai+於+16-07-17+發表

引用:Quote:原帖由+Angelbelle+於+16-07-17+發表

原帖由 Gerard 於 16-07-17 發表
小兒正是小師弟,如果全級約第6、7,皇仁又未必入到,可以博邊幾間,謝謝指教

...
如能夠keep 到全級6-7,而又喜歡QC, 一定要報,機會很大。這三年,QC 都收6位我們的學生。通常全級第1或2會揀SPCC。我仔嗰屆入QC, 不是全級1,2, 反而是級5-15 之間

醒目開學勳章

小鹿揀學校 發表於 16-7-17 21:05
回覆 Angelbelle 的帖子

但其實有幾多間小學級頭三有男仔?
我仔學校頭三多數是男仔

引用:Quote:原帖由+Angelbelle+於+16-07-17+發表

原帖由 Gerard 於 16-07-17 發表
小兒正是小師弟,如果全級約第6、7,皇仁又未必入到,可以博邊幾間,謝謝指教

...
其實QC 一般收6個左右,港華5個左右,如果運動出色,又可以報LS.  亞仔當年也有兩個成績+運動的學生入LS.  加埋DBS, SPCC及SJC,KC,LW差不多全級頭20也有好出路。
自行一、二,一定向上望。乙一就最好填自己中學。

回覆:Angelbelle 的帖子

其實收生多少,都係睇彩數,隨機編號都好緊要。 今年個仔小學, QC/WYHK 各 7, SPCC 1,KC 2, SJC 2, 去到頭 50 尾全部英中,有個去到 60 幾都係,但今年 6 年級得 98 人咋,都算幾好

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+16-07-17+發表小兒

原帖由 Angelbelle 於 16-07-17 發表
其實QC 一般收6個左右,港華5個左右,如果運動出色,又可以報LS.  亞仔當年也有兩個成績+運動的學生入LS.   ...

Gerard, 我以上所講的,全是自行程況。因我們在大抽獎多數放自己直屬中學。如果夠大膽放棄直屬中學,就要看隨機號碼,有朋友級30-40,自行冇揀QC, 最後隨機號碼靚,抽了入QC.  如果你有睇返這三年自己派位學校,QC 約收5-6位,WYHK 約5位。我信有慣性收生,有些學校自行收了某小學的學生,發現質素OK, 下年就會照舊收該小學一定人數。而據聞師兄們在QC 考得不錯,所以如果是心儀的,自行可以放膽一試。最多乙一放自己中學(也算是Band1), 進可攻退可守😁

Angelbelle 發表於 16-7-17 23:26
如能夠keep 到全級6-7,而又喜歡QC, 一定要報,機會很大。這三年,QC 都收6位我們的學生。通常全級第1或2會 ...
我仔當年都係,有幾個排名高既自行入咗SJC、KC,排廿幾名既自行唔收,反而大抽獎入到QC。不過呢啲機會隨著升中人數上升,會慢慢減少。

醒目開學勳章

一定係 St. Jo 好過華仁,如果好肯定小朋友係 B1A 而中學又夠位比 B1 生的話,可以自行、甲一、乙一博 QC,始終一定要派晒比 B1 生先,有位多至會比 B2 生。

不過好多時有直屬中學嘅,小朋友都會首選自己個間中學,話晒自己大部份朋友都會升回直屬中學
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

Angelbelle 發表於 16-7-17 09:14
我仔仔是全級30幾有得in 並收了,讀了一年,非常開心。準備升中二。
以前聽聞華仁好hea,而家轉左校長有改善嗎?請問今年DSE成績如何呢?

王家爸爸  應該無咁快,俾啲時間  發表於 16-7-18 15:27

引用:Quote:Angelbelle+發表於+16-7-17+09:14+我

原帖由 ^O^ 於 16-07-18 發表
以前聽聞華仁好hea,而家轉左校長有改善嗎?請問今年DSE成績如何呢?
當年揀這間主要是因為我覺得讀中學不應只為讀書,應該有多方面發展:運動,義工、課外活動。
入了華仁,發現比想像中多學科測騐,功課量就一般啦。自由度真的很大,小朋友讀得很開心,又可以不斷去探索自己的喜好、方向。

optman88  嚟個都係我嘅諗法  發表於 16-7-18 18:11

Angelbelle 發表於 16-7-18 13:26
當年揀這間主要是因為我覺得讀中學不應只為讀書,應該有多方面發展:運動,義工、課外活動。
入了華仁,發 ...
自由度真的很大=>請問可以舉例指邊方面嗎?因我個仔唔係靜態,亦都唔可以只讀唔玩,所以我都有諗華仁,但又驚佢入到去因自由度大而成績大跌。

optman88  其實, 你可以上佢地個 web page, 有舊年師生辯論比賽,有位同學有個分享,我幾感動。其實如果有興趣去了   發表於 16-7-18 18:30

似乎大家對港華興趣比較大...有沒有對SJC比較熟識的人發表下意見?

王家爸爸  兩間各有好處   發表於 16-7-18 15:24

引用:Quote:原帖由+^O^+於+16-07-18+發表以前聽

原帖由 Angelbelle 於 16-07-18 發表
入了華仁,發 ...
阿仔今年有幸入讀港華!我都很認同讀書以外還有其他方面可以發展。短短由註冊日到今天,我都已經感受到阿仔樂在其中.

optman88  我仔仔今年都係入咗港華 ^_^  發表於 16-7-18 18:12

回覆 sky_walk 的帖子

王家爸爸  兩間各有好處   發表於 2 分鐘前

可詳述兩間的好壞嗎?

王家爸爸  其實我之前都講過。  發表於 16-7-18 16:04

引用:Quote:原帖由+Angelbelle+於+16-07-18+發表

原帖由 asman 於 16-07-18 發表
阿仔今年有幸入讀港華!我都很認同讀書以外還有其他方面可以發展。短短由註冊日到今天,我都已經感受到阿仔 ...
恭喜、恭喜。大家仔仔都是校友了。

^O^ 發表於 16-7-18 15:30
回覆 sky_walk 的帖子

王家爸爸  兩間各有好處   發表於 2 分鐘前
成績上,尤其係近年,聖若瑟比港華好很多。兩間學校都係香港比較自由既學校(所以只適合成績好、醒目、自動自覺既學生),但係港華既制度比聖若瑟多啲民主(從學生會制度可知一二)。校友網絡都好唔同,雖然兩間猛人都好多,但係聖若瑟校友比較喜歡從商,港華校友比較鍾意從政。

其實兩間學校有好多相似既地方,可能因為兩校既淵源。港華係由徐仁壽(聖若瑟舊生,亦係聖若瑟老師)一班聖若瑟老師於1919年所創既,後來先至俾耶穌會接手。兩校都曾經用過同一校址(當然係不同時期),舊址係喺高主教書院隔離,現在係酒店同樂信臺。

^O^  仲有一樣,就係華仁個校舍一定比SJC好~~  發表於 16-7-18 16:57

王家爸爸 發表於 16-7-18 16:05
成績上,尤其係近年,聖若瑟比港華好很多。兩間學校都係香港比較自由既學校(所以只適合成績好、醒目、自動 ...
Thank you。有d聽過,有d冇聽過,好彩你肯再講啫!

Brotherhood方面,邊間深d呢?我是指他日可以幫師弟搵工那方面,不是籌錢那方面啊!

^O^ 發表於 16-7-18 16:14
Thank you。有d聽過,有d冇聽過,好彩你肯再講啫!

Brotherhood方面,邊間深d呢?我是指他日可以 ...
Brotherhood方面差唔多,睇你將來鍾意係邊方面發展。

^O^    發表於 16-7-18 16:40

引用:Quote:原帖由+asman+於+16-07-18+發表阿仔

原帖由 Angelbelle 於 16-07-18 發表
恭喜、恭喜。大家仔仔都是校友了。
Thank you

回覆:^O^ 的帖子

其實這方面都好睇小朋友埋了那些同學堆。
本人曾經是中學教師,我覺得港華嘅通識科做得幾好,全部教材自己出,每份工作紙都有教學重點。
中、英、數都有補底班,上課時會抽出來上,2班大班變了3班小班。所以所有主科都是小班教學。

optman88  小班對小朋友真係有幫助  發表於 16-7-18 18:15
王家爸爸  我都覺得小班幾好   發表於 16-7-18 17:39
‹ 上一主題|下一主題