用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可怕的升中叩門君子協議
樓主: 煩惱的爸
go

可怕的升中叩門君子協議 [複製鏈接]

引用:Quote:Chowying+發表於+16-7-11+00:47+油尖

原帖由 ok3 於 16-07-11 發表
??一個係先天不足, 一個係人為操控。豈可混為一談!?
先天?神定咩,味又係人為

ivory0915    發表於 16-7-11 12:18

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3

睇2#

Chowying 發表於 16-7-11 08:14
先天?神定咩,味又係人為
照你嘅邏輯, 種棵菜, 去酒樓飲茶同去跑個步都係人為. 問題係, 呢D人為嘅原因同出發點係乜? 同你嗰D為維護自身利益, 而犧牲學生選擇權利嘅所謂"君子"協議, 根本係兩會事. 引返你油尖旺區升中利男不利女做例子, 係囉, 點解D好嘅女校唔係起晒喺油尖旺? 人地一百幾十年前創校時, 特登起係其它地區, 唔俾你油尖旺D女生入讀?

真係估唔到呢D咁嘅"偽君子"協議, 係EK都會有人欣賞

醒目開學勳章

ok3 發表於 16-7-11 10:37
照你嘅邏輯, 種棵菜, 去酒樓飲茶同去跑個步都係人為. 問題係, 呢D人為嘅原因同出發點係乜? 同你嗰D為維護自 ...
當初點解會有「君子協議」,記得嗎?

ivory0915 發表於 16-7-11 12:23
當初點解會有「君子協議」,記得嗎?

見下面兩post

所謂既君子協定本來係弱區學校想自救,但係其實早已經變成食砒霜杜蟲。

君子協定的原意是避免學位過剩的弱勢學校被殺。其實只是保住了弱勢學校老師的飯碗,Band 1學校其實無著數。

la5711 發表於 16-7-11 15:58
君子協定的原意是避免學位過剩的弱勢學校被殺。其實只是保住了弱勢學校老師的飯碗,Band 1學校其實無著數。 ...
Exactly the true!!

現在出生率下降....
原本全港有120個學生, 40個BAND 1, 40個BAND2, 40個BAND 3
40個BAND 1位, 40個BAND 2 位, 40個BAND 3位

現在出生率下降
得返90個學,應該30個BAND1; 2;3 位
但家作唔想BAND1位減少
教署又俾.BAND 1減少D位
就BAND 1 38個, BAND 2 35位, 剩下BAND 3
但同學仔係30個B1, 30 B2, 30 B3

=>
BAND 1 學校收30 B1 + 8 B2
BAND 2 學校收 22 B2 +  13 B3
BAND 3學校收17 B3 學生......

特別是BAND 3 那些收生不足的學校就有殺校危機...

如果說對學生不公平.... 那對被殺的學校又何曾公平呢...

其實唔洗咁執著,band one都唔一定好,band 2都不一定唔好。

kat0318    發表於 16-7-14 08:25

引用:其實唔洗咁執著,band+one都唔一定好,band

原帖由 Mylove98 於 16-07-13 發表
其實唔洗咁執著,band one都唔一定好,band 2都不一定唔好。
理論上係啱,但有幾多個家長肯主動選B3校?
亦不可抹煞B3生讀B2校可進步的可能!

引用:君子協定的原意是避免學位過剩的弱勢學校被

原帖由 la5711 於 16-07-11 發表
君子協定的原意是避免學位過剩的弱勢學校被殺。其實只是保住了弱勢學校老師的飯碗,Band 1學校其實無著數。 ...
其實連本區嘅弱勢學校都保唔住,啲學生點都會望高處,本區唔俾扣門,就會跨區扣,結果只不過係學生流失去咗他區!

引用:現在出生率下降....原本全港有120個學生,+4

原帖由 lumijuli 於 16-07-11 發表
現在出生率下降....
原本全港有120個學生, 40個BAND 1, 40個BAND2, 40個BAND 3
40個BAND 1位, 4 ...
對被殺的學校公唔公平...咁就要睇被殺嘅係唔係優勝劣敗嘅後果!

B3學校唔只得一間,邊間最後要殺校,當然係要睇家長雪亮眼睛嘅選擇,點解係唔公平呢?每行每業都會有擴展同收縮以至結業,係去蕪存菁嘅應有現象,唔通教育屆要特別保護?咁會計師律師工程師要唔要同樣保護,訂立君子協議唔准搶客呢?

我講嘅當然誇張咗,但冇競爭又點會有進步呢?

lumijuli  學校是教育,不是生意。  發表於 16-7-17 00:22
little_yolky  咁你去問下葉議員。  發表於 16-7-14 13:27

回覆:可怕的升中叩門君子協議

我就覺得應該禁止叩門啦。人係要學識認命。

很多人以為band 3殺校,對band one學校沒有影響,那是錯誤的觀念,多了一些差的學生入band one 學校,對band one學校的施教會有困難,學習上的差異更大,對band one學生亦沒有着數,更影響教師的教學進度
另一方面,band 3學校的支援較多,band3生上移至band2學校,得不到應有的支援

kat0318    發表於 16-7-14 08:26

chun媽邏輯有點問題:
B1學校收少了B1生和B3殺校,都是升中人數大減的結果,而不是B3殺校導致B1收少了B1生。凡叩門,學校一定會選最好的學生,所以B1學校設叩門,是怎會導致收少了B1生呢?
但我認同一奌,B3學校確有存在價值,學校成為B3,並不全因為學校做得差,社會總有一批讀書不成的人,需要更多學術以外的支援,否則容易誤入歧途。

引用:chun媽邏輯有點問題:B1學校收少了B1生和B3

原帖由 la5711 於 16-07-14 發表
chun媽邏輯有點問題:
B1學校收少了B1生和B3殺校,都是升中人數大減的結果,而不是B3殺校導致B1收少了B1生 ...
B3學校確有存在價值…這點我都認同。我只係唔知道面對殺校嘅係辦得差嘅B3校還是包括埋辦得好嘅B3校!

chun媽 發表於 16-7-14 07:25
很多人以為band 3殺校,對band one學校沒有影響,那是錯誤的觀念,多了一些差的學生入band one 學校,對band on ...
唔會, 因為响學童少既年代, 所有B3學校都收生不足, 係多定少既分別啫。差既B3學校被殺, 剩餘既學生因為係收生不足, 所以唔會多, 會自然流返入去其餘B3學校, 即係變成B1, B2, B3都有足夠學生。但衍生出既問題係:

1. 到學童回升既年代, 就沒有足夠學額供應。
2. 被殺校老師飯碗不保。

因此, 响老師發颷既前題下, 先會出現B1位多區份的君子協定。

引用:Quote:原帖由+lumijuli+於+16-07-11+發表現

原帖由 Band5 於 16-07-13 發表
對被殺的學校公唔公平...咁就要睇被殺嘅係唔係優勝劣敗嘅後果!

B3學校唔只得一間,邊間最後要殺校,當然 ...

little_yolky  咁你去問下葉議員

講學生嘅權益時去問葉議員,就好似講病人權益嘅時候去問家騮議員一樣喇!

chun媽 發表於 16-7-14 07:25
很多人以為band 3殺校,對band one學校沒有影響,那是錯誤的觀念,多了一些差的學生入band one 學校,對band on ...
不難發現一d官津BAND 1學生成績差异都好大, S1已係咁, 可想而知小學程度既差异有幾大.
‹ 上一主題|下一主題