用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會何澤芸小學 - 2016升中結果
樓主: sinityleee
go

聖公會何澤芸小學 - 2016升中結果 [複製鏈接]

回覆:聖公會何澤芸小學 - 2016升中結果

中文 中學 Band 1 名單

引用:中文+中學+Band+1+名單+ +

原帖由 sinityleee 於 16-07-10 發表
中文 中學 Band 1 名單
呢個list 唔準確。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

一樓個表係小學出既?我第一次見小學公佈升中派位會講埋中學係B1A定B3C
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

不是學校公佈,純粹我自己根據網上資料做的統計,只想說做個資料分享而已!

引用:不是學校公佈,純粹我自己根據網上資料做的

原帖由 sinityleee 於 16-07-10 發表
不是學校公佈,純粹我自己根據網上資料做的統計,只想說做個資料分享而已!

...
那你個資料是錯了,網上好多排名也有很不同,不過中中變英中就....誇張d

引用:其實個表都吾岩,吳祥川初一至三是全中,點

原帖由 mokimui 於 16-07-10 發表
其實個表都吾岩,吳祥川初一至三是全中,點解變左英中?
伍若瑜同吳祥川兩間都係B2中中

引用:Quote:sinityleee+發表於+16-7-10+10:29+吳

原帖由 octopusdad 於 16-07-10 發表
吳祥川都計做英中? 難怪英中率有成47%
吳祥川除了跳舞勁之外,讀書成績欠奉,根據校網幾年前唯一一次敢公佈既DSE成績,最多只有B2B水平。而最近幾年更完全對公開試隻字不提,你懂的。

引用:學校將中學介定BANDING,跟普遍家長

原帖由 chocolatebean 於 16-07-10 發表
學校將中學介定BANDING,跟普遍家長所定不一,伍不是B1
澄清一下,個分晰並非亨澤官方出的。
學校只出了每間學校派位人數。個分晰是位好有心的家長計算出來

引用:Quote:原帖由+sinityleee+於+16-07-10+發表

原帖由 mokimui 於 16-07-10 發表
那你個資料是錯了,網上好多排名也有很不同,不過中中變英中就....誇張d

...
誤會吳祥川是英中,有可能是因為佢有開英文班!不過就算咁樣都應該計入中中的

一樓個表好誤導,唔知就裡既人會以為係學校出黎話畀人知學校派左邊間英中,但個表有錯誤地方,好易令人誤會學校出術呃英中率,建議一樓寫清楚圖表唔係學校官方所出,不過其實資料有誤,最好做法係del左佢
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:一樓個表好誤導,唔知就裡既人會以為係學校

原帖由 MASAYA 於 16-07-11 發表
一樓個表好誤導,唔知就裡既人會以為係學校出黎話畀人知學校派左邊間英中,但個表有錯誤地方,好易令人誤會 ...
Agree, 建議只保留學校出的數字。

sinityleee 發表於 16-7-10 10:29

似乎你對中學Banding好有興趣, 不過請問你有冇諗過呢個問題?

點先至係B1中學?

你去你參考既網站, 佢有冇話你知呢? 又有冇解析佢點解將某校定義為B1/2/3中學呢?

如果無, 點解又要去相信佢既定位呢?

事實上, 中小學係無官方banding, 學校banding只係坊間俾既, 至於點俾亦無標準/統一定義和方式.

與其著緊banding, 不如諗楚你著緊學校邊一方面, 如:
1. 收幾多%B1學生?
2. DSE成績?
3. 入U率?
4. 校風?

自己睇多D中學校務報告, 唔好人云亦云.

星期三係今年中六出DSE成績績既大日子, 留意吓啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

非常同意各位的意見
題目是討論題,大家交流一下。

引用:亨澤?定青衣邨? +

原帖由 elbk 於 16-07-10 發表
亨澤?定青衣邨?
同問,邊間?如是享澤的話就差了好多,因就算升英中學生,都是1C多,

引用:Quote:原帖由+elbk+於+16-07-10+發表亨澤?

原帖由 dobbybabie 於 16-07-11 發表
同問,邊間?如是享澤的話就差了好多,因就算升英中學生,都是1C多,

...
林護1個,安柱+善德+蕭明 9個,葵青區黎講真係差咗d

回覆:kctsang 的帖子

今年出咗呢個派位表可能15分都有機會抽

回覆:聖公會何澤芸小學 - 2016升中結果

小班教學來說 ,有三十幾 % 已經不錯。每個家長選校目標不同, 想谷想進取根本不會選亨澤。
多謝樓主的資料,純粹參考。

回覆:kmmum 的帖子

想問享澤有沒有精英班?

‹ 上一主題|下一主題