用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真 同 協恩 點㨂?
樓主: nette_ng
go

坑真 同 協恩 點㨂? [複製鏈接]

teambuilder 發表於 16-7-2 09:33
回覆 punlik 的帖子

話雖如此,但如果喜歡協恩但因為條龍要揀坑真諗住六年後再博,我驚呢六年心理會唔平衡 ...
CCKG入名校机会仲大d, 你应該举DPS呢个例子似d. 我觉得楼主若心仪HYS揀協小無问題,只要心裡有底協小上協中並無优勢就可以了~正如德小上GHS都係-半多d禁~轉左直資既中学,目的係乜?大家都明。

引用:如果target協恩,當然揀拹恩!如果target坑

原帖由 teambuilder 於 16-07-02 發表
如果target協恩,當然揀拹恩!如果target坑真,當然揀坑真!如果你target協恩,但因為條龍揀坑真,最後都幫 ...
係我心目中其實2間學校都好,車程又一樣,所以真心下2間的優缺點

引用:Quote:teambuilder+發表於+16-7-2+09:33+回

原帖由 Yanamami 於 16-07-02 發表
CCKG入名校机会仲大d, 你应該举DPS呢个例子似d. 我觉得楼主若心仪HYS揀協小無问題,只要心裡有底協小上協中 ...
多謝你,我真的係6神無主,協恩真係怕佢未必上到top嗰浸,上到最top亦怕呢6年係好辛苦,當然坑真都要下辛功, 所以想係EK問下

引用:回覆+punlik+的帖子 話雖如此,但如果喜歡

回覆:坑真 同 協恩 點㨂?

現在協中同協小有君子協定,會收8成協小生上協中,君子協定好似多兩年,之後收幾多未有定案,一定唔會太少。

hppa  doubt  發表於 16-8-17 10:09

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+16-07-02+發

原帖由 punlik 於 16-07-02 發表
坑小六成幾上坑中,仲有一成幾上同級或以上中學.
協中是直資,官津自行面試兩個機會,直資就考幾間都得,而且 ...
所以如果比你㨂會㨂坑真?

引用:現在協中同協小有君子協定,會收8成協小生

原帖由 Mummyheihei 於 16-07-02 發表
現在協中同協小有君子協定,會收8成協小生上協中,君子協定好似多兩年,之後收幾多未有定案,一定唔會太少 ...
我見校長話教快半年,想增加協小競爭力,咁佢都明轉咗直資會多咗叻人爭,所以想協小都夠力爭,所以就心大心細

nette_ng 發表於 16-7-2 10:38
我見校長話教快半年,想增加協小競爭力,咁佢都明轉咗直資會多咗叻人爭,所以想協小都夠力爭,所以就心大心 ...
教快半年好濕碎,好多私校快—年~有心入HYS就無必要心大心細,总之要有心理準備升上中学部唔係必然,咪用六年好好裝備阿女。係HK讀書又要入名校就無得懶~至於讀得掂唔掂係呢刻無人知,或者睇下你幼稚園階段做过乜準備功夫去備战咯~

hppa    發表於 16-8-17 10:10

原帖由 teambuilder 於 16-07-02 發表
回覆 punlik 的帖子

話雖如此,但如果喜歡協恩但因為條龍要揀坑真諗住六年後再博,我驚呢六年心理會唔平衡 ...
如果連坑真中都升唔到,咁比樓主小朋友入到協中,我諗樓主或小朋友心理更唔平衡

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-07-02+發表坑小

我囡當年都係呢兩間, 我選左協恩

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+16-07-02+發

原帖由 punlik 於 16-07-02 發表
坑小六成幾上坑中,仲有一成幾上同級或以上中學.
協中是直資,官津自行面試兩個機會,直資就考幾間都得,而且 ...
咁均真D講,坑中係聯繫中學,佢地應該用左唔少自行位收坑小生,始終係自願做法,將來係有權做改變,但坑中和協中,我都認為唔大分別,我都投坑小~~~

引用:我囡當年都係呢兩間,+我選左協恩

原帖由 hugub 於 16-07-02 發表
我囡當年都係呢兩間, 我選左協恩
你當年協中轉咗直資未?

nette_ng 發表於 16-7-2 11:22
你當年協中轉咗直資未?
好似第一年轉...我囡而家仲讀緊協小

pm左你

nette_ng 發表於 16-7-2 11:22
你當年協中轉咗直資未?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2296601

你個女應係最後一屆仲可以有87%學生直升上協中, 又點可以同今時今日唔知有幾多人可直升上中學既情況嚟比呢?

hppa    發表於 16-8-17 10:12
Yanamami  玩法唔同了~  發表於 16-7-2 13:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sassa 發表於 16-7-2 07:27
協小唔易讀,宜家得一半人上到中學,遲啲唔知仲有冇一半,睇你有冇信心

...
好明顯又係乜都唔知係度亂講, 協中轉直資時已講明, 係2011-2012年或以前係協小讀小一既學生, 日後協中會收番87%小學部小六既學生:
http://www.hyps.edu.hk/announce/1213/announce170912.pdf

第一屆完全脫龍既協小畢業生係兩年後個屆, 即2017-2018年畢業個班

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Sassa+發表於+16-7-2+07:27+協小唔易

原帖由 hkpapa852 於 16-07-02 發表
好明顯又係乜都唔知係度亂講, 協中轉直資時已講明, 係2011-2012年或以前係協小讀小一既學生, 日後協中會收 ...
所以協小上協中收返幾多仲係未知之數,thx

nette_ng 發表於 16-7-2 12:48
所以協小上協中收返幾多仲係未知之數,thx
仲未公佈
‹ 上一主題|下一主題