用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求各位家長指點
樓主: samhongkong
go

求各位家長指點 [複製鏈接]

samhongkong 發表於 16-6-21 16:55
虐心的小一派位終於過去了,扣門亦已經塵埃落定,我們唯有面對現實,努力裝備自己的小朋友,希望能夠在所派 ...
多角度思考好重要,高小時小朋友睇南早、Student Standard、明報,升中時睇蘋果同文匯(等佢知道極端想法既壞處),呢兩年睇台灣同美國大選相關既新聞。

回覆:求各位家長指點

其實留意時事新聞應該係每日都要做,唔應該為左應付考試而臨急抱佛腳。尤其國際新聞,日日睇日日浸淫,對世界了解會慢慢加深,呢d升中後好多科目都會有關連。家長亦可以同小朋友多d話題,唔使一味淨係討論書本既野。我小朋友成日都有睇新聞台,好多野唔使專登温習就已經識。

hkpapa852 發表於 16-6-22 09:32
睇吓學校用咩書, 再去書區搵番D合適既補充練習吧!
請問是不是去書局買補充練習?

mansum92 發表於 16-6-21 23:08
我覺得youtube 比電視更毒… 另外,我仔學校常識科都會問課外題,但大多圍繞考試範圍的課外知識,到呈分試 ...
多謝提醒,在睇youtube 前,我們會和小女講好左睇乜先,例如不可看中文及遊戲內容,她愛看pepper pig 及ben &holly.現在,我們正在找其他有趣的英文卡通。另外,我們也會留意她看甚麼。

多位家長都叫我讓小朋友看新聞,但是我就是為了延遲小女看新聞及電視才請教大家。原因?我一開始已講,我再解釋多D我既顧慮。
例如,電視上-位政治人物/官員,正在講一些顛倒黑白既事,那時,我就不知怎去處理。若然跟她講出事實真相,她就會覺得D大人為左自己目的,成日講大話。咁,佢以後仲點去信人?對佢成長會有好嚴重影響。
若然不跟她講出事實真相,她年紀這麼少,必定會人講乜就信乜,不懂是非黑白,更甚者,建立唔道德既價值觀。

說到底,我們就是唔想佢太早就發覺這個世界的醜惡。我們希望她在基督的愛內成長,等到中學,她的心智足夠成熟時,才慢慢解釋大人世界的複雜。

引用:多位家長都叫我讓小朋友看新聞,但是我就是

原帖由 samhongkong 於 16-06-22 發表
多位家長都叫我讓小朋友看新聞,但是我就是為了延遲小女看新聞及電視才請教大家。原因?我一開始已講,我再 ...
我會同小朋友講多一些正面的新聞,一些感人的事蹟,讓他知道世界是美好的,希望他將來做個好人貢獻社會!

引用:多位家長都叫我讓小朋友看新聞,但是我就是

原帖由 samhongkong 於 16-06-22 發表
多位家長都叫我讓小朋友看新聞,但是我就是為了延遲小女看新聞及電視才請教大家。原因?我一開始已講,我再 ...
等到中學?恐怕太遲。你的想法太保護,新聞類型咁多,小一要了解銅鑼灣書店是太複雜,但你打算連香港有立法會、有特首,就嚟改選都唔俾女兒接觸?

你唔單止想用個溫室去栽培你的小花
更想佢係伊甸園生活

可惜,佢身邊應該會有邪惡的人類小生物
影響佢、教壞佢⋯⋯

既然佢活在地球
何不從少教他
明辨是非、三思而行
對電視、傳媒、玩樂學懂克制
而非將佢隔離教育

唔好意思、多言了

samhongkong 發表於 16-6-22 10:39

心智成熟度同个人經历比年齡更有直接关係,將—个人保護係係温室內,不食人间煙火,到三+歲佢都可以係不成熟~

同意楼上講,关心时事係要从小开始持之以恒養成好习慣。本人失礼,並無培養自己孩子这个习慣,原因跟你不同,只是自己也沒兴趣留意所以一懶下來便養成他们对周边的事漠不关心……到小五六想浸他们去应付面試,他们也表示抗拒,要逼才勉强阅報~有些习慣是要从小培養,不是隨你意願,隨時开始也行的……参考下MC1128的建議吧~

我覺得就是要讓孩子明白世界不是ㄧ切也美好,他們才會珍惜自己所擁有的和對壞人有所防範。。。

小朋友不會看新聞!!!  也不會關心時事的, 童真嘛!  對常識沒有大幫助。小朋友現階段是要大人陪伴指導才會明白。所以要看電視新聞都要大人一齊, 才會有效。

我真係有買一本俾佢地做...... 因為學校好多情景問題, 要用文字回答. 亦又不少不供詞填充, 所以又要佢地認字
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

samhongkong 發表於 16-6-21 16:55
虐心的小一派位終於過去了,扣門亦已經塵埃落定,我們唯有面對現實,努力裝備自己的小朋友,希望能夠在所派 ...
小學常識科的時事題比較factual
例如今年的奧運會在哪國家 / 城市舉行?

我家邊吃早餐邊看cable news, 兩個女有問題就答

有些有立場的判斷, 我同老公都會表態加原因

從小同仔女討論新聞話題是個好開始, 不要逃避

電視劇集自己少看,所以仔女都少睇

Agreed. My kid also used the supplementary exercise books for revision. Besides, you can make copies of the workbooks of the text books and let your kid to do once again for revision.

時事新聞佔常識科的%很低,我想告訴你P2的常識已有國歌,中國基本架構,你要有心理準備如何解說.

看見你的教育,我反而會擔心P1適應問題多一點,如何跟同學相處,因為你的囡囡可能與同學沒有共通話題,從而影響社交,影響學習,當她返學不開心時,影響更大.

MC1128 發表於 16-6-22 10:51
等到中學?恐怕太遲。你的想法太保護,新聞類型咁多,小一要了解銅鑼灣書店是太複雜,但你打算連香港有立法 ...
立法會和特首這些會讓她知道,但是讓她看電視新聞,就必定會看到銅鑼灣事件這些,到時我們真的不知道怎去解釋。

samhongkong 發表於 16-6-22 09:57
請問是不是去書局買補充練習?
Yes. You can find a lot at Popular, Chung Wah, Hon Wing, etc.

carmenng17 發表於 16-6-22 10:56
你唔單止想用個溫室去栽培你的小花
更想佢係伊甸園生活
她平時從朋友/同學身上已經學到人類的善與惡及如何同人相處。我們不想她看電視新聞是不想她太早對大人失去信心,因為老師都是大人。
不用抱歉,多謝你意見先啱。

Yanamami 發表於 16-6-22 11:05
心智成熟度同个人經历比年齡更有直接关係,將—个人保護係係温室內,不食人间煙火,到三+歲佢都可以係不 ...
同意良好習慣要從少開始,正因為如此,我們家好少開電視,卻會陪她一起看圖書,現在她已喜歡上閱讀。
其實,我們反而希望她不要關心時事/政治,做一個安守本份既人。當然這只是我們的想法,到中學時就會讓她走自己的路。
‹ 上一主題|下一主題