用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教大家你們是如何解讀呈分取A?
樓主: 花生友
go

請教大家你們是如何解讀呈分取A? [複製鏈接]

回覆:mimimy 的帖子

最慘係。我間小學無排名,但係,係一條龍中小學

我的顥然豬在04年10月15日出世啦!

引用:Quote:花生友+發表於+16-6-20+14:27+王家爸

原帖由 王家爸爸 於 16-06-20 發表
當然係選校策略既問題,但係佢既選校策略係基於自評係B1生。如果佢知道係B2,當然唔會咁勇啦。
最典型例子 ...
謝謝!王家爸爸,對這單新聞很經典我也記得。咁即係如果學校建議B1生在乙表第幾位要選B2保險線的話,其實家長真的要參考學校建議會穩陣d。

引用:最慘係。我間小學無排名,但係,係一條龍中

原帖由 wendy_ho 於 16-06-20 發表
最慘係。我間小學無排名,但係,係一條龍中小學
最慘邊緣那些學生……唯有參考師兄姊的去向再自行定位。

回覆:請教大家你們是如何解讀呈分取A?

我間學校94都拎C,死得了,畢業試拎C點扣門呀

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-06-20+發表當

原帖由 花生友 於 16-06-20 發表
謝謝!王家爸爸,對這單新聞很經典我也記得。咁即係如果學校建議B1生在乙表第幾位要選B2保險線的話,其實家 ...
有時,好多學校都會建議乙3行保險線,都要自己評估吓係咪應該如此,始終不同區不同學校可以有不同結果,又有不少學校要兼顧埋力保首3志願升中率

回覆:請教大家你們是如何解讀呈分取A?

我個囝學校85分係A,d試卷深,一般係75-85 range多

Annie-78 發表於 16-6-20 21:07
我間學校94都拎C,死得了,畢業試拎C點扣門呀
你間學校應用百分比去計算,例如:頭20%為 A,所以就算90分以上都未必有A,份卷多人高分就死得,不過這計算方法比較公平,而有啲學校85分以上就有A,只不過是自欺欺人,區內中學應該會知的。

metrochung 發表於 16-6-20 14:29
我校4A好鬼難,畢業試出到好深,全班A+B不到十個,仲有十個不合格。 所以扣門要有入埸券的中學,我哋未入表 ...

其實,我都明白你的心情,因為我都唔係好明白,點解一D小學試卷深如你校般一樣的,時不時總會聽到4主科中攞1個B都沒有叩門機會,又話D中學好清楚每間小學的水平,就算考獲中游名次也遠勝好多小學,中學會自動調節,故"卷深中游生"自行時也得B1英中垂青,但"卷深中游生"又因為有部份科目出現B級成績,叩門時又得不到B1英中垂青,咁!到底"卷深中游生"是不是B1中學的收生目標呢?!還是各大英中跟本就不清楚不會自動調節一些小學的B級評分呢?!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

呢樣就係我覺得整個升中制度最不公平既地方, 有乜理由要由師兄弟姊妹嚟決定我吔自己既BANDING 架

YmOra 發表於 16-6-21 09:51
其實,我都明白你的心情,因為我都唔係好明白,點解一D小學試卷深如你校般一樣的,時不時總會聽到4主科中攞1個 ...
認同. 有些學校公認水平較深. 學校出深點. 學生張成績表就慘不忍睹. 自己都不願看, 更加拿不出來給別人看.

醒目開學勳章

ysnmama 發表於 16-6-21 11:02
認同. 有些學校公認水平較深. 學校出深點. 學生張成績表就慘不忍睹. 自己都不願看, 更加拿不出來給別人看.  ...

我地間學校張成績真係完全唔見得人

Eat_Sleep_Play  咁咪好難考直資囉  發表於 16-6-22 00:15
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

引用:Quote:metrochung+發表於+16-6-20+14:29+我

原帖由 YmOra 於 16-06-21 發表
其實,我都明白你的心情,因為我都唔係好明白,點解一D小學試卷深如你校般一樣的,時不時總會聽到4主科中攞1個 ...
我唔知,只知唔着數,同時我仔喜歡的中學都不是自己區内,所以更難...。

YmOra  你對,誇區問題仲多.  發表於 16-6-21 16:56

引用:Quote:YmOra+發表於+16-6-21+09:51+其實,我

原帖由 ysnmama 於 16-06-21 發表
認同. 有些學校公認水平較深. 學校出深點. 學生張成績表就慘不忍睹. 自己都不願看, 更加拿不出來給別人看.  ...
有同感

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-6-20+10:44+其實

原帖由 tintinlam 於 16-06-20 發表
無錯, 特別係上到中學, 分數真係唔重要, 排名先至重要.  我第一次睇阿仔成績表暈一暈, 再睇名次呆左: ...
,上到中學,分數重要,排名亦重要,你間學校是B1B以上,是前個浸,就實吃沒痴牙,如果唔是,是1C或以下,排得幾靚都擔心

ysnmama 發表於 16-6-21 11:02

對呀!拿不出給人看的心情真的不是人人明白,朋友女兒就是這樣,分享話好像被半天釣著唔上唔落,話佢成績差咩?!唔係,好好咩?!又唔係,佢話"強校強卷"的中游份子有時都幾慘,有時情願"弱校弱卷"做上中游份子,起碼容易DD攞全A多份保障呀嘛!佢個表姐上年咪就係在弱校全取A,很容易就攞到張面試入場卷,多幾間機會多幾個取錄機會嘛!

咁其實以大部分學校嚟講幾多分以上係A?
我校係85分就攞A,好似好容易攞A,但其實唔係咁易...!
之不過我哋D同學,份卷幾深都有人100分,D同學傻架
‹ 上一主題|下一主題