用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五呈分試英文不合格!
樓主: joechan1999
go

小五呈分試英文不合格! [複製鏈接]

回覆 littlelamlam 的帖子

要睇埋呈二呈三

想問普通話,宗教,p. e, 洗路洗呈分,如要各佔幾多,謝謝,呈嘅科目多左係有冇好/壞

little_yolky  間間學校唔同,有D學校會呈埋普通話同宗教。  發表於 16-6-21 13:51

引用:想問普通話,宗教,p.+e,+洗路洗呈分,如要

原帖由 yanyan6 於 16-06-19 發表
想問普通話,宗教,p. e, 洗路洗呈分,如要各佔幾多,謝謝,呈嘅科目多左係有冇好/壞 ...
正常只呈中英數, 視藝, 音樂

但我都聽過有D學校宗教計分, 最好梗係問學校啦-

回覆:littlelamlam 的帖子

我問左班主任A-E是根據名次排,不是跟分數,20,20,30,20,10這樣排

引用:我問左班主任A-E是根據名次排,不是跟分數,2

原帖由 minglam240179 於 16-06-20 發表
我問左班主任A-E是根據名次排,不是跟分數,20,20,30,20,10這樣排
有D學校係跟名次, 有D學校跟分數的, 各有利弊啦, 我校跟分數, 86分或以上A, 咁呈另in學校好睇D, 如果跟名次, D同學叻既話分分鐘9字頭都無A

引用:吾好太灰心,+要睇下問題出係邊,+係壓力?+定

原帖由 littlelamlam 於 16-06-17 發表
吾好太灰心, 要睇下問題出係邊, 係壓力? 定係吾小心? 吾識? 呢個暑假好好操下佢, 仲有2次機會呀!

我仔呈一 ...
可否分享一下心得 — 小朋友怎樣令中文大躍進?

回覆 keep4life 的帖子

閱讀好重要,要多睇書,語文自然好。

回覆:MashiMaro 的帖子

回覆 dora2009 的帖子

呈分(小五)都仲可以留班?

Yanamami  當然可以  發表於 16-6-22 17:03

引用:呀女都係衰咗!轉咗英文補習班,+英文都有差

原帖由 dora2009 於 16-06-22 發表
呀女都係衰咗!轉咗英文補習班, 英文都有差不多九十分! Grammar 仲滿分添! 不過最大問題係中文同數學! 今次 ...
雖然不是高分,但都要留班咁嚴格?

引用:我都想知:+心得+—+怎樣令小朋友中文大躍進

原帖由 keep4life 於 16-06-21 發表
我都想知: 心得 — 怎樣令小朋友中文大躍進? 因為阿仔呈1中文唔合格
我仔呈一都吾合格拎D, 除左多閱讀, 你有無去學校check卷? 睇下佢弱邊part, 呢個暑假同佢計時操多D卷, 我仔弱閲讀理解, 重組句子, 我有同佢操多D做多D, 同埋佢原來係專注力不足, 睇左醫生食左藥, 呈三由D變A

引用:Quote:原帖由+keep4life+於+16-06-21+發表

引用:Quote:原帖由+littlelamlam+於+16-06-22+發

原帖由 IloveJJ 於 16-06-22 發表
點解突然發現有專注力不足?剛剛才發現的嗎?
其實佢一年級比老師話佢係, 但去童保見左兒童心理學家話佢吾係, 跟住不了了之, 不過呢五年幾來都係成日欠野, 做野超慢, 我以為佢係學習態度(一直成績吾太差, 好少吾合格, 中游位置), 直至呈一中文衰左, 我再上網揾adhd既資料, 好似係專注力問題, 再去童保問但book政府到2018, 我至睇私家, 一睇已經話佢係ADD, 食左D專注力藥之後, 可能佢又要大D真係緊張左, 成績大躍進纙

今次呈一真係無眼睇

我囡又係中文唔合格得52.5分...平時就考65分左右
英文得73分又係勁退歩....上次就考89分
數又係退歩左得90分...上次就考94分
常識又係得82.5分...上次就考90分

‹ 上一主題|下一主題