用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問呈分操卷班有無用?
樓主: mw7183
go

請問呈分操卷班有無用? [複製鏈接]

Yanamami  我地連測驗都無,無得参考  發表於 1 小時前

咁唯有參考工作紙。

little_yolky 發表於 16-6-6 10:31
我仲諗住有用, 仲打算出年暑假俾佢上中英數操卷班添。乜原來無用架? 咁同買練習自己教都無乜分別? 好貴故喎 ...
我覺得冇用, 份卷自己學校既, 緊貼自己學校D課程好過.  最好就一早知道要用咩書, 自己跟住書本出練習.  

tintinlam 發表於 16-6-6 17:40
我覺得冇用, 份卷自己學校既, 緊貼自己學校D課程好過.  最好就一早知道要用咩書, 自己跟住書本出練習.  
...
我今年諗住唔同學校訂書, 因為校長好老土, 話一早派俾我哋, 家長就會迫小朋友暑假讀下年嘢, 即無暑假放, 所以年年8月2X號至派, 包書都差D包唔切。我家兩隻嘩鬼, 一聽到話一早買書, 開心到跳舞(真係响屋企跳舞), 話可以一早睇下出年學乜。真係一樣米養百樣人。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-6+10:31+

原帖由 tintinlam 於 16-06-06 發表
...
常識科我自己出卷的,對我仔好有效。其他科都係買練習返嚟,邊啲啱用做邊啲,唔會成本做晒。

引用:Quote:原帖由+tintinlam+於+16-06-06+發表

原帖由 紫蘿蘭 於 16-06-06 發表
常識科我自己出卷的,對我仔好有效。其他科都係買練習返嚟,邊啲啱用做邊啲,唔會成本做晒。

...
中文科好難買到岩時既練習

哲哲寫真 哲哲私相集

其實真係唔洗報坊間所謂的呈分試班,不如自己買練習给小朋友練習好過。無謂嘥錢嘥時間!

mw7183 發表於 16-6-6 18:33
中文科好難買到岩時既練習
要買幾本,只抽啱用既部份做,無人会好似暑期作業禁成本做……

little_yolky 發表於 16-6-6 17:25
Yanamami  我地連測驗都無,無得参考  發表於 1 小時前

好在我地呈分試同平曰考試無分別,考慣哂……唔諗禁多,真係當平常考試就得~連考試範圍都唔会特别多过平時考試,-切如常。

妹妹頭    發表於 16-6-7 09:46

Yanamami 發表於 16-6-6 20:05
好在我地呈分試同平曰考試無分別,考慣哂……唔諗禁多,真係當平常考試就得~連考試範圍都唔会特别多过平 ...
我都奇怪咁多家長把呈分試當另外考試來處理,只是一個普通校內考試,不過教育局將他簡單複雜化,搞到家長們迷失了,有人 good 水,書商賺錢⋯⋯

唉,如果埋沒良心,香港搞什麼XX教育都好掂!

王家爸爸  非常同意  發表於 16-6-7 08:24
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:其實中文同英文都唔係一時三刻可以操番嚟,

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-6+20:06+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-06 發表
我就唔知有無唔同
因未到小五

哲哲寫真 哲哲私相集

IloveJJ 發表於 16-6-6 20:57
係囉!其實我都一路有樣野諗唔通。啲人成日話上到呈分,啲人就會去補乜補物,跟著就話會大執位。但係中文英 ...
可能小朋友都認真左,你知啦,執番三、五分careless mistakes, 都真係幾禾味㗎~~有d太紧張,唔錯都变錯……其实实力上不变,但态度变左,成績都跟住变,咪執位囉~

王家爸爸  我都係考前提醒小朋友小心睇題目,唔好有太多 careless mistakes。  發表於 16-6-7 08:28

我覺得無用law!
呈分試學校又唔會特登出呈分試題考佢地,都是平時嘅考試一樣。只要用番平日溫書方式溫習,應付考試就可以。有時出去參加操卷班,反而令小朋友仲更加緊張,無形中比左D壓力佢地,況且間間學校考嘅野不相同。家長們!呈分試真係唔使太緊張架!

有些專補該校的中心,是會將某些考試範圍度身訂做些卷出來。這樣是可以當溫習。但大前題也要學生本身已溫習好才可以去做。但如果求其做另外一些學校的卷,我認為數學同中文勉勉可以,中文可做些大範圍的如標點、排句、重組句子等。因為有些學校是會出得比較「陰濕」,而坊間的練習,就大部分比較出接。
利申:我孩子有上「適合」的操卷班。

mw7183 發表於 16-6-5 09:12
數比較弱
數學其實系唔係間間都一樣既?唔一定要去學校附近?
如果真係數學弱,單純操卷其實無用,甚至會適得其反。

longlong29b 發表於 16-6-6 18:53
其實真係唔洗報坊間所謂的呈分試班,不如自己買練習给小朋友練習好過。無謂嘥錢嘥時間! ...
嘥錢事少,反作用事大。

麵包 發表於 16-6-6 15:32
其實中文同英文都唔係一時三刻可以操番嚟,反而數學可以,做多啲唔同題型嘅練習,考試時信心都會大啲

...
數學做練習有無用好睇小朋友既實際情况。如果小朋友數學概念清晰、完全明白,只係做得慢,做多啲唔同題型嘅練習的確有用。

相反,如果小朋友數學概念混淆、唔太明白,做太多唔啲同題型嘅練習只會越搞越亂。

很多希望仔女上名校的家長都會在小五小六兩年替仔女找私人補習,
如果小朋友受教既, 考試成績就會提升,
所以每次考試就會有黑馬跑出.
這是小女班上的情況.
至於操卷班, 當作模擬試都可以的,
但如果學科內容都未學好, 咁就操來都冇意思.

引用:Quote:longlong29b+發表於+16-6-6+18:53+其

原帖由 王家爸爸 於 16-06-07 發表
嘥錢事少,反作用事大。
有朋友教我們,每間學校用不同出版社,除了教科書,我們會買同一出版社的補充練習,我們不要求他做所有練習,只在考試前做 summary test 看看他的弱點,執執就OK!

慳水慳力!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-6-7 08:57
有朋友教我們,每間學校用不同出版社,除了教科書,我們會買同一出版社的補充練習,我們不要求他做所有練習 ...
我既方法類似,但無買練習,而只係每個 Topic 喺課本或習作內揀兩題比較全面既,識就當無問題,唔識就執一執啲概念,完全理解後再揀兩題做,如果無適合題目,自已出二題。

wongkaka    發表於 16-6-9 18:14
‹ 上一主題|下一主題