用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院
樓主: TTeresa
go

英華書院 [複製鏈接]

如果學校收一定數量有運動和音樂才華的學生對以上數據一定有影響。 其實一間學校成績是否Band 1a是否這樣決定性呢? 英華有許多優秀, 多才多藝的學生, 在一般官津校不容易找到的。 我欣賞英華因為它是一間多元化,有heart, 有spirit,有傳統的學校。 因為直資學校的優先收生制度下, 英華書院會收到不少band 1a的學生, 加上本身直資小學的學生, 將來 考DSE的成績 一定有顯著的提升, 過去嘅數據並不代表將來嘅表現。

王家爸爸  有邊間名校無運動同音樂天才?  發表於 16-7-6 09:20

如果學校收一定數量有運動和音樂才華的學生對以上數據一定有影響。 其實一間學校成績是否Band 1a是否這樣決定性呢? 英華有許多優秀, 多才多藝的學生, 在一般官津校不容易找到的。 我欣賞英華因為它是一間多元化,有heart, 有spirit,有傳統的學校。 因為直資學校的優先收生制度下, 英華書院會收到不少band 1a的學生, 加上本身直資小學的學生, 將來 考DSE的成績 一定有顯著的提升, 過去嘅數據並不代表將來嘅表現。

引用:Quote:ppmmbb+發表於+16-6-5+15:35+我朋友

原帖由 王家爸爸 於 16-06-06 發表
問題係 Waiting List 唔會多人,Waiting List 既人會參加大抽獎,好多區(例如灣仔、中西區、油尖旺、九龍 ...
Agree

mensa 發表於 16-7-5 23:56
如果學校收一定數量有運動和音樂才華的學生對以上數據一定有影響。 其實一間學校成績是否Band 1a是否這樣決 ...
呢個先係重點,係直資學校既優勢下,英華書院既DSE其實都幾令人失望。

我一直都只建議B1下游或者B2上游去報英華男。B1上游有更好既選擇,B2下游應該機會唔大。

我反而覺得只收B1A學生,因小學升上已經大把B1,2,自己都大把貨,點解仲要收?要收就收最TOP或特異功能。只得幾十個位,超過千人報,何苦收B2A,好似在另一個九華PO,有人share B1B都入唔到。
睇咁耐EK,覺得YW係其中一間被岐視學校,YW成績差過九華DBS?大家五十步笑百步,但校舍就真係差好遠

王家爸爸  講被歧視,DBS有更多網上負評,但係如果你去過呢兩間既入學講座,你就知道差距有幾大。   發表於 16-7-6 10:18
EFJ3  被歧視,説得太好  發表於 16-7-6 10:09
王家爸爸  YW(男)成績唔差得過九華(但係九華唔駛錢),但係差過DBS都幾多下。  發表於 16-7-6 10:07

twotwoshing 發表於 16-7-6 10:01
我反而覺得只收B1A學生,因小學升上已經大把B1,2,自己都大把貨,點解仲要收?要收就收最TOP或特異功能。只 ...
問題係如果真係收B1A多,點解DSE成績係咁?

回覆 王家爸爸 的帖子

點解成日踐踏英華

EFJ3 發表於 16-7-6 10:07
回覆 王家爸爸 的帖子

點解成日踐踏英華
無話佢差,只係公平地比較,以事論事。 好多人將佢同DBS、SPC等比較,當然佢差啲。 但係如果同附近既其他直資比較,佢當然好啲。

呢個問題DBS未答,YW真係未夠資格答(卸下膊先)

引用:Quote:EFJ3+發表於+16-7-6+10:07+回覆+王家

原帖由 王家爸爸 於 16-07-06 發表
無話佢差,只係公平地比較,以事論事。 好多人將佢同DBS、SPC等比較,當然佢差啲。 但係如果同附近既其他直 ...
你話差過spcc 就話姐,差過spc ?!

王家爸爸  副校升正之後大有進步。   發表於 16-7-6 10:22
王家爸爸  你去SPC既入學講座聽下   發表於 16-7-6 10:21

twotwoshing 發表於 16-7-6 10:14
呢個問題DBS未答,YW真係未夠資格答(卸下膊先)

其實親身去唔同學校既入學講座,比較下啲成績,問下問題,已經可以一清二楚。

twotwoshing  呢個啱  發表於 16-7-6 10:39

睇咁耐EK,覺得YW係其中一間被岐視學校,YW成績差過九華DBS?大家五十步笑百步,但校舍就真係差好遠

将來不知,往績是被大幅高估。换言之:名不符實。

王家爸爸  又唔係差成咁   發表於 16-7-6 13:41

回覆 TTeresa 的帖子

請問英華interview 係全英定中英呀?

王家爸爸  都係嗰句,點解唔去入學講座?  發表於 16-7-6 11:13

王家爸爸 發表於 16-7-6 09:33
我一直都只建議B1下游或者B2上游去報英華男。B1上游有更好既選擇,B2下游應該機會唔大。 ...
看法太單一,這建議可圈可點。

王家爸爸 發表於 16-7-6 09:22
呢個先係重點,係直資學校既優勢下,英華書院既DSE其實都幾令人失望。  ...
都說過直資小學生仲未考DSE,不要對英華太負面。

王家爸爸  只係吹大咗啲,「超英趕美」邊有咁容易?  發表於 16-7-6 13:43
王家爸爸  如果對英華(男)睇法負面就唔會建議部分人去讀啦。  發表於 16-7-6 13:38

回覆 josewing 的帖子

中英

小學部林校長口才了得, 好多人都覺得小學係"神校"(我有啲朋友係), 收左唔少叻仔.

正常啲"親生仔"會成績好啲.不過, 前幾年已知林校長年過60, 如果佢退休, 小學部唔知仲有幾大吸引力?

王家爸爸  口才同港島XX既有得比   發表於 16-7-6 13:40

請問YW鍾意d咩類型的仔?好似都好難考入。

王家爸爸 發表於 16-7-6 10:05
問題係如果真係收B1A多,點解DSE成績係咁?
想請教一下, "點解DSE成績係咁", 其實你指乜呢? 因為我唔係太識分.
照表面數據睇, 英華係無得同皇仁, 英皇, 喇沙名校比. 因為係仲差一段. 但你之前成日提概九華同 SPC概成績, 係咪又好過英華好多呢? 我覺得九華同SPC存在概問題, 好似比英華仲要大.

2012-2013
中學名稱3322率3大比例本地學士課程比例本地專上課程比例專上課程比例 (本地+海外)學士課程比例 (本地+海外)人均5+數/平均5+率人均4+數/平均4+率
皇仁書院87.9% (332222)~65%~79%~91%>=65%
英皇書院85.9% (332222)~62%~86%~86%>=62%
聖保羅書院~58%~69%~95%>=58%
九龍華仁<=73% (332222)~39%~42%~58%>=39%
英華書院75.60% (332222)~45%~74%~93%>=55%26.20%
喇沙書院<=78% (332222)55.00%>=55%>=55%>=82%82%~53%~73%

2013-2014
中學名稱3322率3大比例本地學士課程比例本地專上課程比例專上課程比例 (本地+海外)學士課程比例 (本地+海外)人均5+數/平均5+率人均4+數/平均4+率
皇仁書院85.50% (332222)~64%~64%~11%>=64%3.48
英皇書院81.3% (332222)~64%~80%~94%>=64%
聖保羅書院~46%~62%~95%>=46%
九龍華仁<=76% (332222)~44%~55%~73%>=55%
英華書院82.40% (332222)~52%~82%~96%>=60%27.70%
喇沙書院<=74% (332222)~43%~70%

2014-2015
皇仁書院87.90% (332222)56.50%>=71%~89%>=96%>=71%3.48
英皇書院82% (332222)<=74%~88%~93%<=79%4.44
聖保羅書院~52%~63.5%~100%>=52%
九龍華仁<=72% (332222)~54%~57%~75%>=54%
英華書院72.30% (332222)~64%~87%~95%>=67%
喇沙書院<=85% (332222)65%>=65%>=65%>=65%>=65%~55%~82%

‹ 上一主題|下一主題