用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT vs KTS
樓主: cchappyforever
go

GT vs KTS [複製鏈接]

話時話, 經常聽到人話GT 的成績好好, 已去到B1b, 請問在那裡找到數據support?

多謝大家的回覆! 有誰知道那裡有b1 b數據 support?

引用:話時話,+經常聽到人話GT+的成績好好,+已去

原帖由 rognfan 於 16-05-31 發表
話時話, 經常聽到人話GT 的成績好好, 已去到B1b, 請問在那裡找到數據support?
GT 每年都有公佈DSE成績, 這是上年成績:
Level 4 或以上
中文:50.7%
英文 : 63.8%
数學 : 71%
数學 M1/M2 : 100%
通識 :37.7%
物理 : 96.3%
化學: 96.2%
生物: 85.7%
中史: 68.4%
經濟: 72.4%
地理: 69.2%
中國文學: 50%
音樂 : 100%
視藝 : 50%

5 科平均:21.3分
6 科平均:24.3分
25%人有 6 科 32分

引用:你自己喜欢那间多些?為甚麼?你不只是喜欢

原帖由 Yanamami 於 16-05-31 發表
你自己喜欢那间多些?為甚麼?

你不只是喜欢KTS的band1%吧?校內女同学考刻DGS GH HY……亦有些派/考到銀 ...
六年前有個朋友又係GT vs KTS, 最後選KTS, 六年後考GT中學但失敗, 後來考到褔中和𣾀基.

AgapePa 發表於 16-5-31 20:56
Level 4 或以上
Thank you AgapePa!我有啲out-dated, 想問下如要入大學熱門科目,一般要幾分先有機會入呢?e.g. 25分?

引用:Quote:AgapePa+發表於+16-5-31+20:56+GT+每

原帖由 cchappyforever 於 16-05-31 發表
Thank you AgapePa!我有啲out-dated, 想問下如要入大學熱門科目,一般要幾分先有機會入呢?e.g. 25分?
...
首先最少要33222,包括中英數和通識.
上年入港大最少要21分(計5科),19分以下無望入U,
熱門科目梗係30幾分, 最高35分

AgapePa 發表於 16-5-31 20:56
Level 4 或以上
請問可有33322和8大的入U率嗎? 因為這是重要的數據support 學校的banding. 其實我都心儀GT, 所以希望了解多D.謝謝.

rognfan 發表於 16-5-31 12:22
客觀D睇, GT既3322率近3年都有8X%, 所有科目整體達4級或以上有~70%, 絕對係B1中級或以上水平.

之但係入U率, 特別係升讀degree率有幾高, 就真係唔肯定.

因為見過有多間中學有既3322率和4+率達B1A水平, 但入U率郤只有B1C既水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:rognfan+發表於+16-5-31+12:22+話時

原帖由 hkpapa852 於 16-06-01 發表
客觀D睇, GT既3322率近3年都有8X%, 所有科目整體達4級或以上有~70%, 絕對係B1中級或以上水平.

之但係入U率 ...
可以介紹下邊幾間有以上情況嗎?

siden 發表於 16-6-1 09:23
可以介紹下邊幾間有以上情況嗎?
上年較明顯既有:

民生
保一
沙官

hppa    發表於 16-6-1 10:44
siden  Ic  發表於 16-6-1 09:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

想請教,是這些中學的應屆 DSE 考生在選大學和選科時,策略過於進取,以致DSE 成績雖不俗,但入 U 率不高?出 DSE 成績後,聯招還可以轉報大學和轉科嗎?明知成績未夠班,仍堅持選一些熱門科?

manmonster 發表於 16-6-1 09:41
回覆 hkpapa852 的帖子

想請教,是這些中學的應屆 DSE 考生在選大學和選科時,策略過於進取,以致DSE 成績 ...
出DSE成績後, 仍可以轉科, 但點解升讀degree比例低, 我唔肯定了, 估計有以下幾種情況:

1. 多數人成績只是剛達當年入讀degree cousre門檻, 即可能科科都只係剛剛4級, 所以人均3322率同4+都高, 但仍然升無法升讀degree
2. 如你所講, 不顧現實堅持報熱門科目
3. 部份人以為有資助既副學士, 高級文憑既課程比自資學士課程好, 選擇去咗讀呢D課程 (我認為呢D係戇居既心態)

當然, 仲有好多可能....

hppa    發表於 16-6-1 10:46

hkpapa852 發表於 16-6-1 09:21

之但係入U率 ...

想問下Band 1A-1C degree % 分別應該是多少才算

jantan28 發表於 16-6-1 11:04
想問下Band 1A-1C 的degree % 分別應該是多少才算?
參考吓呢度:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3241251&pid=42609282&fromuid=1389083

引用:Quote:manmonster+發表於+16-6-1+09:41+回

原帖由 hkpapa852 於 16-06-01 發表
出DSE成績後, 仍可以轉科, 但點解升讀degree比例低, 我唔肯定了, 估計有以下幾種情況:

1. 多數人成績只是 ...
多數係1

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-6-1+09:21+客觀

原帖由 jantan28 於 16-06-01 發表
想問下Band 1A-1C 的degree % 分別應該是多少才算?
題外話:其實學校本身冇分Banding,只不過學生有分Banding,而愈好成績嘅學生會愈可以優先揀學校,當然大多數B1同學楝嘅學校自然會被稱為B1學校,隨後係B2繼而B3.....而banding之後嘅A-C只係坊間利用公開試嘅成績去將學校嘅Banding上再劃分等級,而實際上唔係官方嘅標準。

cchappyforever 發表於 16-5-31 00:26
女孩子, 愛閱讀, 有小許創意,可動也可靜, 有時上課不專心但學習能力尚不錯, 吸收也快.  沒有弟妹. 交通不是 ...
近/車程短個間,note gt 小3後要去tko

rognfan 發表於 16-6-1 09:16
請問可有33322和8大的入U率嗎? 因為這是重要的數據support 學校的banding. 其實我都心儀GT, 所以希望了解多 ...
GT 上年33222 是87%.
我都同意個入U率有水份, 不値得參考

回覆:GT vs KTS

KTS

hkpapa852 發表於 16-6-1 09:21

之但係入U率 ...

優才的入U率,是本地大學聯招派位的學位課程加上HD(高級文憑),但副學十並不包在内。

我不知道聯招派位的HD課程多不多,不過這樣公佈是有點語言藝術成份。。。

‹ 上一主題|下一主題