用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢vs沙田培基
樓主: iris_hky
go

禮賢vs沙田培基 [複製鏈接]

Babyarsene 發表於 16-5-31 09:22
深水埗中學校網你ok嗎?
我多數回沙田升中

回覆:禮賢vs沙田培基

咁更加應該選培基吧!
老師好不好你預計不到的,而且培基功課不多,免卻了你擔心課後用很多時間做功課,又慳了traveling 時間。

iris_hky 發表於 16-5-31 10:52
我多數回沙田升中
大嗰個仔定女?仔既就唔好出去喇,留返喺沙田,深水埗仔網有sfa唔易攞 band1位,仲要返沙田中學轉一轉網,邊緣人跌返落b2就無謂。

其實學校好與差老師都一定有,唔需要咁執着關顧,去ssp大既又要跨區返,細既又無咗安全網,仲要中學跨區玩轉網,好似唔係好值得。除非樓主有難處一定要關顧校,否則留返喺原區喇

引用:Quote:Babyarsene+發表於+16-5-31+09:22+深

原帖由 iris_hky 於 16-05-31 發表
我多數回沙田升中
女既ssp中學校網唔差架

引用:禮賢收四萬幾一年,比升中又連好多地區名津

引用:Quote:原帖由+iris_hky+於+16-05-31+發表我

原帖由 sugarbun 於 16-05-31 發表
女既ssp中學校網唔差架
女既中學有咩選擇?

引用:Quote:iris_hky+發表於+16-5-31+10:52+我多

原帖由 sbux 於 16-05-31 發表
大嗰個仔定女?仔既就唔好出去喇,留返喺沙田,深水埗仔網有sfa唔易攞 band1位,仲要返沙田中學轉一轉網, ...
我個大係女,細係仔

引用:Quote:原帖由+sugarbun+於+16-05-31+發表女

原帖由 happynewyear16 於 16-05-31 發表
女既中學有咩選擇?
有上智及聖母玫瑰兩間band 1英中。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+sbux+於+16-05-31+發表大嗰個

原帖由 iris_hky 於 16-05-31 發表
我個大係女,細係仔
上EK的JM, 多數是實際的普通市民。別人不知你的家底及背景及須要,大家講的只是客觀實際的意見。我也有朋友放棄乙一叩入私校,也有朋友讀緊神津轉走,只有自己才知道自己的須要。其實你只想睇下有冇人同你諗法一樣,可惜結果太少

引用:Quote:原帖由+iris_hky+於+16-05-31+發表我

原帖由 boyi 於 16-05-31 發表
上EK的JM, 多數是實際的普通市民。別人不知你的家底及背景及須要,大家講的只是客觀實際的意見。我也有朋友 ...
正是。

如選直私小學over 津貼小學,對我以言只少要附合下列其中一個因素,至於點prioritize因人而異:

(1)  一條龍,如優才、港同、培僑、St. Margaret。
(2) 行IB或以非本地學做藍本,如蔡繼友、真道、宏信、啟思。
(3) 神級或一線中學的搖籃,如宣道、SFC、九龍塘學校。
(4) 豐富的外語環境,如陳守仁、崇真。
(5) 超級名校 或 名校,如SPCC、男女拔、英華、德望。
(6) 真正的happy school,如王錦輝、音小。
(7) 手上的津校係區內二三四線,或真係谷成績谷到好惡哽的學校。

推理下來,由於你手持的兩校以上皆非,兩間分野不大,具宗教背景,也要係學術上落功夫,口碑不俗,所以正路會取培基。培基英普並重,數學和科學皆以英文教授,沙田區三大熱門津校之一,但課業相對輕鬆D,而中學校網冠絕新界,不是一個雞肋的選擇。

上面的資料應有錯漏,只以感覺或經驗分類 =)

引用:如選直私小學over+津貼小學,對我以言只少

原帖由 ballerinas 於 16-06-01 發表
如選直私小學over 津貼小學,對我以言只少要附合下列其中一個因素,至於點prioritize因人而異:

(1)  一條 ...
分析得好好

(1)  一條 ...
分析得好好x 2

(1)  一條 ...
同意!如果禮賢/德雅/聖母 vs 培基, 我也可選培基😁. Siblings 仲必收添

ballerinas 發表於 16-6-1 10:29

(1)  一條 ...

我會加多兩個考慮點:
8. 有否弟妹
9. 小學所屬中學網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

(1)  一條 ...
謝謝你的意見!我會比呢個post 嘅留言老公睇,暫時佢都未諗好!如我們會選培基的話,抽唔中就會叩門。叩唔到就天意了!謝謝大家!

好好彩,派到培基,已決定讀培基,謝謝各位意見

引用:好好彩,派到培基,已決定讀培基,謝謝各位

原帖由 iris_hky 於 16-06-06 發表
好好彩,派到培基,已決定讀培基,謝謝各位意見
恭喜

‹ 上一主題|下一主題