用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校 vs 朱正賢(91網)
樓主: BBJUNLO
go

九龍塘學校 vs 朱正賢(91網) [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:九龍塘學校 vs 朱正賢(91網)

如果自行已有朱小,而都報考KTS,是否心裡其實是prefer KTS?跟自己心水選吧

回覆 BBJUNLO 的帖子

KTS 有九成入 band one ? 我見網站寫九成入首個自願!

引用:Quote:原帖由+BBJUNLO+於+16-05-17+發表唔

原帖由 gracelam 於 16-05-18 發表
我會揀朱小。 1. 慳路程慳時間 2. 慳金錢,可用作興趣班費用 3. 有弟妹跟尾,唔駛煩多一次, KTS有兄姊讀緊 ...
想問問如果屯門區中學網與九龍城中學網比較會如何呢?因為本人也疑惑留在屯門區讀直資學校保良局圓玄小學好,還是讀KTS好?
返學遠近非重要考慮,沒有弟妹跟。
誠心指教🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙇🏼🙇🏼

回覆 frozen124 的帖子

屯門真係仲遠, 會否考慮搬屋?

frozen124 發表於 16-5-18 12:59
想問問如果屯門區中學網與九龍城中學網比較會如何呢?因為本人也疑惑留在屯門區讀直資學校保良局圓玄小學好 ...

去呢個帖睇吓吧!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3250658

我諗睇完跟住你會有答案
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-18 13:38
去呢個帖睇吓吧!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3250658
hkpapa852想請教你, 強弱區是否根據升BAND 1多寡決定呢?

geminialing 發表於 16-5-18 13:46
hkpapa852想請教你, 強弱區是否根據升BAND 1多寡決定呢?
其實所謂強弱區呢個名, 本身係有誤導.

呢個名既由來, 大概係當年升中版資深會員khmama製作咗一份18區中學網英中比現出嚟, 後來D人將"英中學位比例較高既", 叫做強區, "英中學位比例較低既", 叫做弱區. 根住唔知邊個將呢D資料演變咗咗話強區轉弱區可以升band, 弱區轉強區會跌band呢個理論 (我最初都相信). 但實際係, 呢個理論,根本係唔啱.

試諗吓:

係九龍塘樂善堂小學既B2生, 唔通轉網去西貢區抽中學, 一定會變做B1生?

相反, 唔通深水埗荔天既B1生, 轉去灣仔網, 一定會變B2生?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:geminialing+發表於+16-5-18+13:46+h

原帖由 hkpapa852 於 16-05-18 發表
其實所謂強弱區呢個名, 本身係有誤導.

呢個名既由來, 大概係當年升中版資深會員khmama製作咗一份18區中學 ...

所謂強弱區,唔應該用band1學校多寡黎分。

係取決於該區小學學生程度,講白點,果區小學有幾谷學生程度。

除咗以上所講,朋友大埔band1尾去了沙田變band2。

另一朋友被老師告知,佢成績在九龍城係band3頭但全港學生成績則band2, 道理差不多。

通常banding邊緣先至會有此麻煩。

siden 發表於 16-5-18 14:16

係取決於該區小學學生程度,講白點,果區小學有幾谷學生程度。 ...
所以我無用強弱區了,只會用強弱校去估計

siden    發表於 16-5-18 14:23

hkpapa852 發表於 16-5-18 14:20
所以我無用強弱區了,只會用強弱校去估計
咁強弱校又如何評估呢?只睇該校升BAND1 %嗎?

如隔離帖問九龍禮賢同朱小, hkpapa852你會評係強定弱呢?

geminialing 發表於 16-5-18 14:27
咁強弱校又如何評估呢?只睇該校升BAND1 %嗎?

如隔離帖問九龍禮賢同朱小, hkpapa852你會評係強定弱呢?
我會以升B1%嚟評估學校既強弱 ,禮小同朱小都算係強校,可能禮小B1比例會高少少

geminialing  
多謝, 幫我釐清強弱網誤解  發表於 16-5-18 14:41

siden 發表於 16-5-18 14:16

係取決於該區小學學生程度,講白點,果區小學有幾谷學生程度。 ...
我成日會咁估...如....老師話本區B3...全港B2...係老作
吹到全港B1都係假...本區派入B3中學...全港B1又可以話輸少少俾人...點講都岩

mcl203 發表於 16-5-18 14:37
我成日會咁估...如....老師話本區B3...全港B2...係老作
吹到全港B1都係假...本區派入B3中學...全港B1又可以 ...
佢係讀九龍城一間出名程度淺小學。
我覺得佢老師冇點佢。

siden 發表於 16-5-18 14:45
佢係讀九龍城一間出名程度淺小學。
我覺得佢老師冇點佢。
MXS.....又似係真B2...無假
始終...睇下出自邊間小學D老師

回覆 hkpapa852 的帖子

真心請教, 我睇唔明個表, 咁即係邊個網多b1 位多d?

回覆:九龍塘學校 vs 朱正賢(91網)

Kts for sure
你一心想朱小又點會去考Kts
Kts 係你有offer 之後先in 的!
你如果好緊好想慳$,就梗係朱小。但我估你是afford 到但想慳少少姐。

細個個,到時至算,入朱小的opportunity cost 不高

回覆 phoebewong123 的帖子

我都係咁諗, 因為細佬同家姐讀既幼稚園都唔同, 我都係因應佢地既性格揀學校, 無為左容易接送而放棄佢地其中一個既喜好

引用:回覆+phoebewong123+的帖子 我都係咁諗,+

原帖由 BBJUNLO 於 16-05-18 發表
回覆 phoebewong123 的帖子

我都係咁諗, 因為細佬同家姐讀既幼稚園都唔同, 我都係因應佢地既性格揀學校,  ...
所以去馬Kts la
衰d講,讀晤掂返轉頭插朱小不難

引用:Quote:原帖由+BBJUNLO+於+16-05-17+發表回

原帖由 SoLM 於 16-05-17 發表
其實好多新移民叻過香港港童多多聲
係。好多都名列前茅!

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-05-18+發表我

原帖由 frozen124 於 16-05-18 發表
想問問如果屯門區中學網與九龍城中學網比較會如何呢?因為本人也疑惑留在屯門區讀直資學校保良局圓玄小學好 ...
我選圓玄,又近又是英文小學,但中文也不淺,睇過啲卷!

‹ 上一主題|下一主題