用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Pre-S1試
樓主: myzoe222
go

Pre-S1試 [複製鏈接]

myzoe222 發表於 16-5-13 16:19
" 2016年測驗的抽樣成績會用作經修訂的中學學位分配辦法的調整工具 "
我看過關於2014年PRE S1給學校的施行安排:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/2014_HKAT_Arrangement-handout.pdf

第35頁指出,有部分試卷是不用交回教局的 (當然,學校有否將所有學生數據上傳就不得而知)
第37頁則指出,交回的試卷,各科的數量可能不一樣

當然,抽取這些試卷,純祽做覆核,還是用來調整呈分試成績,這裏沒有詳述

而這個調整機制是怎樣做出來,實際是怎樣運作,也是無從稽考.

papa71 發表於 16-5-13 16:54
我看過關於2014年PRE S1給學校的施行安排:

調整機制, 可以參考以下POST, 非常詳盡 !!  

[url=http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2244013&extra=page%3D1&page=]http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2244013&extra=page%3D1&page=[/url]

YmOra  舊史,真係仲有好多寶藏仲未發掘出來,真係感謝你的分享呀!  發表於 16-5-13 17:44
YmOra  好多謝你的資料,讓我慢慢咀嚼先. thx.thx.  發表於 16-5-13 17:40

myzoe222 發表於 16-5-13 17:05
調整機制, 可以參考以下POST, 非常詳盡 !!  
這個我大致明白的.

但首先要假設,教局是會拿取"所有考PRE S1學生" 的成綪來排列每間學校的調整分數.

之前YmOra 和我分別指出的,學校只需交"抽樣試卷"回教局...那麼,教局是怎樣得到所有學生的PRE S1成績?

papa71 發表於 16-5-13 17:27
這個我大致明白的.

可能學校經電腦系統交分數, 例如: WebSAMS.

如果有做中學老師嘅家長可以講解一下, 就大家明白好多啦!  

papa71 發表於 16-5-13 17:27
這個我大致明白的.
教育局要準確地計算其實並不難,原因係佢地有每名小學呈分試成績,只要將中學提交既Pre-S1成績同小六呈分成績做運算,就可以知道每間小學既水平。

回覆 王家爸爸 的帖子

各位 我有些不明白, 如果PS1 是統一試捲那點解有家長告訴我, 英中學校是用英數考 ? 請問直資英中有機會自行用英數考PS1 嗎 ?

王家爸爸  份Pre-S1數學試卷一邊係中文,一邊係英文。  發表於 16-5-14 22:22
MIHO

MIHO.WAH 發表於 16-5-13 23:40
回覆 王家爸爸 的帖子

各位 我有些不明白, 如果PS1 是統一試捲那點解有家長告訴我, 英中學校是用英數考 ?  ...

你最後一句有d乱……
直資就唔係叫考“自行”~
津校考“自行”時亦唔会考PreS1~

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 各位+我有些不明白,

原帖由 MIHO.WAH 於 16-05-13 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

各位 我有些不明白, 如果PS1 是統一試捲那點解有家長告訴我, 英中學校是用英數考 ?  ...
Pre-S1試卷係中英對照,無分中英版本嘅試卷。

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-5-12+16:49+1.+

原帖由 myzoe222 於 16-05-12 發表
以下純粹假設性討論. _
如果Pre-S1試係由中學老師改番, 會唔會引致唔公平呢?
有懷疑申請查卷,不過,影響自負

引用:今屆Pre-S1試應該7月12日考.1.+想問係唔係

原帖由 myzoe222 於 16-05-11 發表
今屆Pre-S1試應該7月12日考.
1. 想問係唔係所屬中學老師改番, 抑或要交界教育局/考試局改?
2. 中學可以知分 ...
中學老師改番。改時點得閒理你邊間小學,公平的!

引用:Quote:papa71+發表於+16-5-13+17:27+這個我

原帖由 王家爸爸 於 16-05-13 發表
教育局要準確地計算其實並不難,原因係佢地有每名小學呈分試成績,只要將中學提交既Pre-S1成績同小六呈分成 ...
其實係咪ps1係決定小朋友間小學下年班小六生可以攞幾多b1位呢

王家爸爸  隔年計,用兩次既數據。  發表於 16-5-14 22:25

amysnlee 發表於 16-5-14 21:42
其實係咪ps1係決定小朋友間小學下年班小六生可以攞幾多b1位呢
今年係、舊年唔係、前年係、大前年唔係。

myzoe222 發表於 16-5-14 03:13

Pre-S1試卷係中英對照,無分中英版本嘅試卷。

其實只有數學卷係中英對照。  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-5-15 00:06
其實只有數學卷係中英對照。

哈哈!!! 當然啦!!!  中文卷有英文版本就好攪笑.

王家爸爸 發表於 16-5-14 22:25
今年係、舊年唔係、前年係、大前年唔係。

對!!
2016年升中學生係根據校內名次用2012年及2014年自己小學師兄師姐嘅Pre-S1成績作調整後嘅分數.
2017年及2018年升中學生會用2014年及2016年Pre-S1成績.

myzoe222 發表於 16-5-16 09:57
哈哈!!! 當然啦!!!  中文卷有英文版本就好攪笑.

不過,英文科有中文版本係每個小孩子夢寐以求的事.

王家爸爸  我仔問過點解中文科唔係好似數學咁,有中英對照。  發表於 16-5-16 11:11

YmOra 發表於 16-5-16 10:29
不過,英文科有中文版本係每個小孩子夢寐以求的事.

王家爸爸  我仔問過點解中文科唔係好似數學咁,有中英對照。  發表於 前天 11:11
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

好明顯你囝囝強英啦!

‹ 上一主題|下一主題