用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 仔仔想學小提琴,唔知which studio 好
樓主: Taocheungsin
go

仔仔想學小提琴,唔知which studio 好 [複製鏈接]

回覆:仔仔想學小提琴,唔知which studio 好

香港兒童弦樂團也是不錯的,收費不貴

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

簽名被屏蔽

musicconnie 發表於 16-3-15 23:57
我有個學生在之前在葉氏學....
媽媽覺得麻麻,後來轉跟我私人,但我冇問點麻麻法呀
不過...其實教得好不好又 ...
我真係唔相信一個老師可以講得出話一個五級小提琴程度嘅人可以去教個初級,浄係教 open strings 就得。大把考完八級嘅連支弓都未揸得好、走音、姿勢唔好、琴頭低,多的是。

四隻貓  同意. 剩係揸弓都好多係揸錯.  發表於 16-3-16 15:19

引用:Quote:musicconnie+發表於+16-3-15+23:57+

簽名被屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:musicconnie 的帖子

其實8级distinction都未有能力教初级。

簽名被屏蔽

小伊 發表於 16-3-16 23:58
其實8级distinction都未有能力教初级。
同意呀.
都唔止8级了, 宜家好多小學生未升中已經考埋ATCL. 小學生 LTCL 好高分都大有其人.
用級數或分數去決定有無能力做老師教人, 現在未必太準了.

我作為家長會看看, 老師是在那一間大學(主修該樂器演奏)畢業, 老師師承那一位, 之前參加過什麼比賽/演出, 教學經歷...
有時google 一下便會找到.

老師教的除了基本功和演奏技巧, 更深一層是對樂曲的理解和分析.

其實我不明,大家好似好同意級數不代表一切咁,但又好在意老師咩級數....
其實我只想講的是,初學小朋友,最重要是找到同佢夾,讓佢學得開心的老師
好多家長本身唔識音樂,但就常以"你冇資格教我小朋友"的心態去批判老師,其實...根本一堂都未上過,又點能這樣說呢
我諗呢點是對老師基本的尊重,而作為音樂教育的人士,冇理由不明呢一點
我只想客觀告訴對找老師/studio尋求意見的家長們,其實放鬆點吧,唔好人話乜就乜,個個小朋友資質也不同,好不好有時不只是老師問題,初學,只要老師教的正確,有心機,同小朋友夾,其實老師手上是什麼cert也無乜分別的

引用:其實我不明,大家好似好同意級數不代表一切

原帖由 musicconnie 於 16-03-17 發表
其實我不明,大家好似好同意級數不代表一切咁,但又好在意老師咩級數....
其實我只想講的是,初學小朋友, ...
如果讀音樂畢業但沒考過試只考過g5 當然可以接受,考試是香港人興je
又甚至未畢業已經巡迴演奏那樣勁

好奇你講的實力g5 其實具體是哪一種人,中小學生?

回覆 titibaby 的帖子

當然不是中小學生la......我指有音樂底,有教學經驗,對音樂有足夠認知的人eg,major in violin,但同時有grade5 piano實力的人,佢教初級piano是絕對可以的
而且一個真正的好老師,好清楚自己可以教到咩級數的,反而好多好高qualification的會不願教初級呢

回覆:仔仔想學小提琴,唔知which studio 好

西琦崇子教室

回覆:musicconnie 的帖子

如果要同小朋友夾,譚玉瑛姐姐係首選。一個小提琴老師,不但自己要拉得好,还要知道别人哪裏和点解拉得唔好,怎樣去改正 ,又要理解音樂和其歷史。

葉氏老師有LTCL,又點,唔識教,比較YOUNG老師,但教學經驗就麻麻,上堂佢有佢講, 學生下面玩,年長老師就好d
我朋友個仔今次學際得80分,係葉氏學生,我都打算轉其他地方學

呢度好似冇乜人提及姚X嘅 studio. 其實我都想聽吓。

引用:呢度好似冇乜人提及姚X嘅+studio.+其實我都

原帖由 jellomama 於 16-03-19 發表
非常專業,不過預左好貴!果度好多老師收800一小時

jellomama 發表於 16-3-19 19:55
若然是跟她.....好!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:呢度好似冇乜人提及姚X嘅+studio.+其實我都

原帖由 jellomama 於 16-03-19 發表
都是看是哪一個老師

初學的,最好唔好上那group
class,學壞晒手勢,要改仲煩 (以前經驗,而家唔知有沒有改善)

‹ 上一主題|下一主題