用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大圍培僑
樓主: chingfoon
go

大圍培僑 [複製鏈接]

natnatbaby 發表於 15-12-21 21:53
我又覺得不應只看單一人事,整體來看比較公度。有可能那人是替工………………但看到家長話要自己入數,沒職 ...
其實今時今日,連大陸既學校都講「人性化服務」,這些同國內交流較多的學校為何一點也學不到,看不到國內同業的進步?收表叫你放入個箱到,講真,係大陸都行唔通,何況香港。我估曾校董知道,一定吐血。

回覆 王家爸爸 的帖子

我沒有交過升中報名表, 亦唔清楚交表情序, 但我去過培僑書院多次, "校工" 既位置係响學校"大閘" 果個更亭. 而校務處係响大樓裡面唔知二樓定三樓. 一般而言, 更亭裡面唔會有老師當值, 我唔明點樣叫個老師落黎收表. 如果本身已經有一個箱係收表用, 我唔認為呢個做法同人性化有乜關係, 以往扣門其他學校(小學)我都係放入箱內. 而報名費入數一事, 我唔明個問題位响邊. 因為確實有學校係唔想收cash 的. 我報陳仁守係要用bar code 到OK比錢, even 已經去到陳守仁門口, 佢都唔收cash 要我到附近OK 入錢再提供收據.

我唔清楚其他學校既校工係點, 不過我仍然get唔到校工叫家長把報名表放入箱錯個位响邊.  校工惡D其實都唔錯, 可以嚇走好多白揰既人. 最重要係佢有佢應做既野(叫家長放入箱), 講左佢要講既野比家長聽(叫家長入數). 除左咁, 我諗唔到校工响呢件事上仲可以提供咩服務.

回覆:大圍培僑

其實一位校工態度唔好,的確會令街外人印象不佳ge。不過如果由一位校工的一時言行而引申到學校教學方針﹑學校管理同學校管治學生能力都同樣有問題,似乎又有點以偏概全,真的有點兒那個。而且,觀乎樓上某些家長,聽得出似乎有心針對學校背景,如果同樣事件發生在神級學校,真的好奇大家又會否如此揶揄?

利申:非校方非家長非學生,純路人一名

bamabi 發表於 15-12-22 14:05
其實一位校工態度唔好,的確會令街外人印象不佳ge。不過如果由一位校工的一時言行而引申到學校教學方針﹑學 ...
難道因為學校有特別背景,樓主就唔可以吐槽?唔可以指出問題?其實大圍培僑開始既時候唔係咁,好耐之前去參觀過,原本舊校長係想打做一間有國際視野、聯繫中國同世界既名校,但係換校長之後,距離目標愈來愈遠。講聯繫中國同世界既名校,鄰近深圳嗰幾間類似既英中、英小(例如麗中學校、蛇口國際學校等)做得比佢地更好。

問題根本唔係學校既背景,係換校長之後既管理問題。

利申:參觀過無數中港學校。

回覆:王家爸爸 的帖子

我都有到培僑交表!都遇到相同情形!但我只一笑置之!因嗰位大叔穿保安制服,不是'校工',應是外判管理公司嘅'保安',我諗係保安公司員工個別態度啫!都確實吾關學校嘅management做得不妥善!!兩年前,我囡都有apply DGx, 都係玻璃屋走個着security 制服嘅大叔走出來叫我放份application form and documents 入箱,態度都麻麻架!咪又係冇文員對check 文件!所以吾洗激氣!間間學校做法吾同啫

回覆 teambuilder 的帖子

重點已出:閣下原來未交過表。有責任嘅書記或老師會檢查表格有無漏填、附加資料是否齊全,同會簡單講解程序,如幾時有通知,如何知釋結果等。我估「中國人學校」是指做事馬馬夫夫、求求其其,欠缺真誠、欠「人性化」。是否如此?因人而已。各人有各人的要求。聽眾人的經驗,我就會扣培橋分了,亦不會讓我的子女入讀。當然有家長是不介意的,我就會禮讓,讓出學位給他們的子女入讀吧!

其實,每個人選學校的準則都不同,有些人著重學校成績、有些人著重學校教學方針、有些人著重校風、有些人著重學生品行,而有些人則著重門口保安員的態度.... 所以沒有什麼好爭辯的。

回覆:yyctma 的帖子

我自己覺得保安好好,因為嚴!係小學放榜後有好多家長因為是後補生,常想借故入學校去搵老師校長求情,保安叔叔因此守得嚴,自己亦理解。有家長為親手交求位信真的做得有點過火了,引致保安更嚴厲查問!想報名的中學家長們,也請原諒那位保安叔叔的無禮

回覆:JadeW 的帖子

今天撞了另一間中學嘅簡介會,冇出席培僑升中講座,請問有冇家長可分享重要之內容?Thanks a lot!

回覆:大圍培僑

物以類聚,人以群分。晉.楊泉《物理論》:上不正,下參差。

引用:今天撞了另一間中學嘅簡介會,冇出席培僑升

原帖由 NurseSally 於 16-01-09 發表
今天撞了另一間中學嘅簡介會,冇出席培僑升中講座,請問有冇家長可分享重要之內容?Thanks a lot!

...
我聽左約個半鐘,重點大概如下:
1. 有2班精英班,非精英生平均分布於其他3班。校長好強調小學直上的英文程度很高,老師要夾雜著中三四程度的英文教才能滿足到學生
2. 收外來中一生約40位
3. 紀律方面學校不用缺點記過制度,如欠交功課放學後去留堂班直到做完補交;如操行問題會直接打電話同寫信和家長對話
4. 高中揀electives 自由度十分大,學生先揀左自己想要的科目學校再根據所有學生的選擇去編制上堂時間表,儘量做到每個學生都可選修所有喜愛的科目。校長舉例今年只有一位學生揀音樂科,學校最後和幾間別的中學合資請老師在星期六上課
5. 學校將會開辦GCE課程讓學生多一個出國升學的途徑
6. 每年有3名學生經學校推薦和成功面試後可以到北京大學升讀

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+16-01-09+發表

原帖由 Ocean419 於 16-01-10 發表
我聽左約個半鐘,重點大概如下:
1. 有2班精英班,非精英生平均分布於其他3班。校長好強調小學直上的英文程 ...
請問簡介會多家長參加嗎?有冇提面試形式呢?Thanks a lot!

引用:十分認同,我哋校長話一間學校管理好定唔好

原帖由 crystalwsm 於 15-12-20 發表
十分認同,我哋校長話一間學校管理好定唔好睇3樣嘢就知,1.校工 2. 洗手間 3. 壁佈版

...
totally agree

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-01-10+發表我

原帖由 NurseSally 於 16-01-10 發表
請問簡介會多家長參加嗎?有冇提面試形式呢?Thanks a lot!
禮堂約2/3滿,我趕時間聽完校長介紹課程特色就走,冇聽到interview果part。我小朋只是初小仲有幾年先考小學,而家有時間就去聽下中學briefing session 以便將來容易鎖定目標

estherxx 發表於 15-12-18 17:32
上年我係寄去。
面試就自己上網睇時間
interview 其實係做卷
Interview只係做卷?真係連中英文個人或小組面試環節都冇?

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+16-01-10+發表

原帖由 Ocean419 於 16-01-11 發表
禮堂約2/3滿,我趕時間聽完校長介紹課程特色就走,冇聽到interview果part。我小朋只是初小仲有幾年先考小學 ...
Thx! 趁早準備下都係好嘅!

引用:Quote:estherxx+發表於+15-12-18+17:32+上

原帖由 placebo50 於 16-01-11 發表
Interview只係做卷?真係連中英文個人或小組面試環節都冇?
係囉!有冇家長可解答!???齋做卷?

回覆 NurseSally 的帖子

三年前的面試已是分兩部份,一用IPAD答問題,二與老師面談。星期六校長回應的面試安排,與過往的沒有改變。

引用:回覆+NurseSally+的帖子 三年前的面試已是

原帖由 wtyau 於 16-01-11 發表
回覆 NurseSally 的帖子

三年前的面試已是分兩部份,一用IPAD答問題,二與老師面談。星期六校長回應的面試 ...
Thanks for sharing!

幾年前曾親身到李國寶,顏寶玲和培基的校務處隔著窗口交表,當時都是沒有其他家長,三校的職員都是態度十分冷漠,連向他們說聲早晨,他們都不望你一眼。心想: 這沒問題的,我是來交表的,他們又不是禮賓部,成功交了表格就算。但其中我問了培基的職員如何後補資料兩次,她好似很忙,又可能聽不到我問他,收了表格就叫我”走得”,自己都不好意思再問了,當時確有少少不開心,但我從沒就此質疑這學校的管理水平。大家不要簡單化地評價每間學校的管理水平,學校管理是一門專業,要評就由專業的教育局外評隊去評價,否則成立校工/學校保安外評隊就得了。
‹ 上一主題|下一主題