用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教-升中自行分配部份報考QC
樓主: BCHK
go

請教-升中自行分配部份報考QC [複製鏈接]

引用:Quote:BCHK+發表於+15-10-20+11:44+多謝大

原帖由 王家爸爸 於 15-10-20 發表
報SPC同港同,如果兩間都有得面試,先至進取少少。如果唔係,就最好保守少少。 ...
SPC 和 港同 面試,自行仲未交表咩??

王家爸爸  你講得對,已經交表,所以只能用作大抽獎的参考。  發表於 15-10-22 09:45

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-10-21+發表因

原帖由 boscochengsh 於 15-10-21 發表
我估小朋友是b1b, 頭10無份, 大部份學科是B級, 個別一兩科有A的。

華中可能無qc咁好, 但觀乎自己小朋 ...
灣仔除左2間軒少,計埋自行+甲乙部, 高主教有6個入QC, 聖雅各可能差唔多, 自己評估吓機會率啦 ~~~

王家爸爸  聖雅各每年有大約5-8人入QC,年年人數唔同,都喺前十幾名。好耐以前試過全隊奥數隊入晒。   發表於 15-10-22 10:10

回覆:mcl203 的帖子

用自行名額入,每間小學只會是一個起,兩個止的。成功率要自行判斷。

熱血勳章

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-10-21+發表因

原帖由 boscochengsh 於 15-10-21 發表
我估小朋友是b1b, 頭10無份, 大部份學科是B級, 個別一兩科有A的。

華中可能無qc咁好, 但觀乎自己小朋 ...
大部分科目是B,自行去稍好的Band 1校機會都唔大。其實擔唔擔心唔係B1係B2?

回覆:請教-升中自行分配部份報考QC

多謝各位意見。

聖若瑟:  會唔會同qc一樣收生情況?

如果咁計, 真係無乜位淨出來, 小朋友成績未必夠人爭。

都有諗過會係b2生, 所以先問保守少少有什麼學校可選。  呈二考試就來到  考完會比較清楚。

boscochengsh 發表於 15-10-21 23:18
多謝各位意見。

首要先搞清楚係咪B1生先....今年灣仔應該仲係B1位多過B1生(統一派位階段)

若只計自行階段....今年SJC收左16位SFA生....可能係全部經自行入....(自行一共有54個位)
又似乎....灣仔區D小學...經自行+統一階段入SJC都係1-2人....聖雅各唔知有幾多人入SJC
咁又要自行評估吓型勢了 ~~~

王家爸爸  聖雅各有4個入SJC  發表於 15-10-22 10:17

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-10-21+23:48+編

原帖由 mcl203 於 15-10-21 發表
我己經亂了。  先問一個最蠢的問題:  B1定B2係計响自己學校成績排名位置?  如果係咁, 真係要問老師先知。  我一直以為係過去小學升中情況來決定band幾 , 小朋友成績係決定b1a定b定c?

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-10-21+發表本帖

原帖由 boscochengsh 於 15-10-22 發表
我己經亂了。  先問一個最蠢的問題:  B1定B2係計响自己學校成績排名位置?  如果係咁, 真係要問老師先知。 ...
你仔是華小學生,請問如自行報華中時用不用跟街外學生一樣要一齊面試?

boscochengsh 發表於 15-10-22 00:10
我己經亂了。  先問一個最蠢的問題:  B1定B2係計响自己學校成績排名位置?  如果係咁, 真係要問老師先知。 ...
過去小學升中情況, 係俾大家估計有幾多B1學生, 但如果學校有直屬中學, 其實外人無沒估計, 因為可能有大比例B2學生用直屬位升上直屬中學

通常係要用"過去小學升中情況", 估計有多少百份比學生升上B1中學, 然後再按校人內全級排名推算是否屬於B1既比例以內. 舉個例:

如過去3年某小學(無直屬/聯繫B1中學), 升讀B1中學人數約有50%, 咁如果小朋友係全級Top 30%以內, 咁應該係B1學生. 但如果小朋友係Top 40%-50%, 咁要好小心, 佢地B1-B2之間既邊緣人.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+boscochengsh+於+15-10-22+發

原帖由 suzuki12 於 15-10-22 發表
你仔是華小學生,請問如自行報華中時用不用跟街外學生一樣要一齊面試?

...
無聽過話不用面試, 所以都預算要面試的。

引用:Quote:boscochengsh+發表於+15-10-22+00:10

原帖由 hkpapa852 於 15-10-22 發表
過去小學升中情況, 係俾大家估計有幾多B1學生, 但如果學校有直屬中學, 其實外人無沒估計, 因為可能有大比例 ...
謝謝解釋。  咁真係要呈二後問老師了。

王家爸爸  目前考好呈二先係最重要  發表於 15-10-22 10:26

boscochengsh 發表於 15-10-22 00:10
從你既資料睇,小朋友應該係B2B,老實講QC幾會唔大。我會建議:自行一SJC,自行二華仁。SJC收你,就讀SJC
,SJC唔收華仁機會都好大。如果進取啲,自行二可試KC。

hkpapa852  B1B定B2B? B2B無可能入到SJC喎?!  發表於 15-10-22 10:25

引用:Quote:boscochengsh+發表於+15-10-22+00:10

原帖由 王家爸爸 於 15-10-22 發表
從你既資料睇,小朋友應該係B2B,老實講QC幾會唔大。我會建議:自行一SJC,自行二華仁。SJC收你,就讀SJC
...
如果倒轉, 自行一華仁, 自行二SJC呢?  咁會唔會有分別?  定係以這樣的成績, SJC機會大過華仁?

王家爸爸  如果這樣,買定港華校服都得  發表於 15-10-22 18:52

王家爸爸 發表於 15-10-22 10:24
...
港華學生,狠D自行都唔使㨂啦

boscochengsh 發表於 15-10-22 10:30
如果倒轉, 自行一華仁, 自行二SJC呢?  咁會唔會有分別?  定係以這樣的成績, SJC機會大過華仁?

...
港華學生,若港華用自行位收咗,咪SJC收左都無機會入囉,自行一行先
若係B1生,其實自行二同乙部一係無分別,只係招乎母校

B2生自行一和二就有D作用

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-10-22+10:24+從

原帖由 mcl203 於 15-10-22 發表
港華學生,狠D自行都唔使㨂啦
是什麼意思?  是指只需自行一揀港華就得?  

引用:Quote:boscochengsh+發表於+15-10-22+10:30

原帖由 mcl203 於 15-10-22 發表
港華學生,若港華用自行位收咗,咪SJC收左都無機會入囉,自行一行先
若係B1生,其實自行二同乙部一係無分別 ...
咁即係話, 自行二揀SJC入到機會好微。  

boscochengsh 發表於 15-10-22 14:18
是什麼意思?  是指只需自行一揀港華就得?
講明D, 叻既港華學生, 太多數唔會想升番上自己間中學囉!

王家爸爸  太老實了  發表於 15-10-22 18:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:boscochengsh+發表於+15-10-22+14:18

原帖由 hkpapa852 於 15-10-22 發表
講明D, 叻既港華學生, 太多數唔會想升番上自己間中學囉!
啊, 原來是這意思。 我都知叻嘅都走去其他中學, 不過自己知自己事, 小朋友成績唔係好到可以同人爭, 只可以用博一博來形容,  所以入到港華都叫接受到。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-10-22+發表港華

原帖由 boscochengsh 於 15-10-22 發表
咁即係話, 自行二揀SJC入到機會好微。
No no, 我意思係B1生放乙1都絕大機會用直屬位入番中學,去盡D可以用盡2個自行位去搏,但若要留一手,就要用番個自行位俾中學咁啫

‹ 上一主題|下一主題