用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑interview
樓主: myfamily1807
go

培僑interview [複製鏈接]

我女 in 完都好 down, 佢話唔鍾意呢間學校

我仔IN 完話好玩; 但佢話無問英文, 我覺得唔係咁可信

一入到去, 佢話分組玩玩具, 佢嗰組有玩具槍同LEGO, 玩完10MINS 再去第二個課室; 跟住比圖書佢睇, 問返佢本圖書D 內容; 同埋有用IPAD 問佢中文字同數學題; 數學題好似有加/ 減數; 最後玩遊戲話有"糖黐豆"

引用:我仔IN+完話好玩;+但佢話無問英文,+我覺得

原帖由 Vicky_F 於 15-10-12 發表

一入到去, 佢話分組玩玩具, 佢嗰組有玩具槍同 ...
你仔仔好叻,可以講返出嚟比你知。我個女出嚟就唔想講野

我估老師問左好多對佢黎講較難既問題, 令到佢有挫敗感。考完坐shuttle落返去時聽到有個男仔都話唔鍾意呢間學校, 仲有另外一D小朋友, 感覺到佢地心情都唔係好輕鬆, 冇話好開心講返頭先係玩咩野, 個個都好靜好累咁

引用:我仔IN+完話好玩;+但佢話無問英文,+我覺得

原帖由 Vicky_F 於 15-10-12 發表

一入到去, 佢話分組玩玩具, 佢嗰組有玩具槍同 ...
玩左槍會唔會已經被out??我個女都有玩

回覆:Milkmilkbobo 的帖子

我囝考完好開心,首先係遊戲墊上玩砌圖等叫名,然後帶去課室考ipad答問题,英語會話,用普通話讀字,拋豆袋,玩糖黐豆,再扮火車去接送區。

回覆:培僑interview

我朋友仔仔話其中一場有成20幾個小朋友系裡面喊叫媽咪。 :surprised interview 真系要train up 下小朋友吾好太跟身

我小朋友in左4-5間,全部都好開心,唯獨是呢間喊到要接走,仲要學校係頭15分鐘已打比我。我問佢發生咩事,佢答我唔要呢間學校,喊得好慘。咁應該真係唔適合呀女。

我仔入左去兩個鐘先放返出來出來就話頭都暈好累成個人謝曬

玩玩下lego/槍要著番鞋去見老師,又係幾大考驗

引用:我個囝同我講媽媽你問得太多,佢話老師唔比

原帖由 QQ1125 於 15-10-12 發表
我個囝同我講媽媽你問得太多,佢話老師唔比講,都唔知真定假。
我個女都係咁講。

不過我只係問佢ipad玩乜,一句咋。

嘜咁多小朋友都in 得唔開心,會唔會係in 時間太長呢?或老師比較嚴肅呢?或者係D問題太深,in完之後唔開心?

My girl said she entered into 3 rooms, she played bowling at one room, she met an English teacher at another room and play 找不同, she answered maths questions at iPad and tell story cards at 3rd room.  

My girl was happy after the interview, but a bit tired. she said Maths is a bit difficult.  i think maybe the interview time is quite long that made the kids tired.

My girl only said 1 Mandarin story telling and 1 English story telling,but she feel happy during the interview.

我個女出來個樣已經好開心, 呢間已經係佢in的第七間學校,出來個樣笑得最多的, 而且佢出來都話她開心, 好鐘意呢間學校。面試期間, 家長可以去小禮堂同校長&副校長發問的, 之前在學校開放日已來過, 感覺呢間學校係好用心想做到更好, 亦不斷同家長及學生去溝通而改進。因為此校不提供呈分試, 所以一入就12年,據校長當日回答我的提問時, 回答道:在高中選科前, 學校會發問卷給學生, 收集學生意願想修讀甚麼科目才開科, 而大部份的科目,只要有六、七名學生想修讀,學校都會盡量滿足, 這可讓學生不必在沒有選擇情況下, 要選修一些自己不喜歡或較弱的科目, 去湊齊考DSE的科目數量了.很欣賞這學校很能聆聽學生及家長. 不過另一方面, 是學校在德育方面似乎沒有很系統的方向, 只在其他學科中的內容引申去提教, 這只能靠上課老師自由發揮. 這方面相信要改進一下, 會把學校提升得更全面.總括而言, 參加了很多學校的開放日和簡介日, 吳校長給我的感覺是很用心去做, 很少校長是大部份時間都自己作介紹及回答提問的, 吳校長是一天數埸都不厭其煩親自上場的, 從答題中可見他是真的很清楚瞭解學校得非常細緻, 覺得此學校會讓小朋友可以愉快學習, 而且成績不會差.
當個好爸爸

boyboobee 發表於 15-10-13 12:40
我個女出來個樣已經好開心, 呢間已經係佢in的第七間學校,出來個樣笑得最多的, 而且佢出來都話她開心, 好鐘 ...

認同~ 校長不停解答 各家長問題。很少校長有這麼熱心。我是感覺到。很值得一讚。

布希亞    發表於 15-10-13 13:59

引用:Quote:boyboobee+發表於+15-10-13+12:40+我

原帖由 littlestar_2009 於 15-10-13 發表
認同~ 校長不停解答 各家長問題。很少校長有這麼熱心。我是感覺到。很值得一讚。 ...
同意,校長接觸家長就可以更了解家長所需,學校長短處其實都係需要用家去comment, 去改善

我女女出到黎話好開心,問佢有咩玩,問咩問題:
1,玩lego,玩車
2,用英文問問題,問名,仲有問下圖畫入面既內容,又話有“read the sentence" 然後答問題
3,用ipad答數學題

睇黎同大家考既都差唔多。
阿女終於都識表達喇。

‹ 上一主題|下一主題