用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新手爸爸求幫助!!什麽叫默書?老師一邊講一邊寫? ...
樓主: ZZY8021
go

新手爸爸求幫助!!什麽叫默書?老師一邊講一邊寫? [複製鏈接]

AgapePa 發表於 15-9-18 11:36
默字母有乜用? 一般K2生都識
一般細路都知蕉係黃色,但真相係唔少K2生會答白色。

MNIF  呢啲咪叫溺愛囉。  發表於 15-9-19 17:30

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-9-18+12:37+都

原帖由 Yanamami 於 15-09-18 發表
小三四未搞掂A-Z?会唔会有d担心呢?人地睇紧Narnia同Harry Potter啦~禁既極端例子唔多吧~成日見d人話K2考st ...
我唔覺得個例子太極端,因為小朋友能力,家長的支援,學校的水平,實在有好大差別,需要留係學校的功課班的學生,其實可以說是課後支援班,通常都是不太跟得上的學生!間間學校總會有幾個學生跟唔上的。尤其官津學校。

Yanamami  小三四仲未搞掂ABC,我只想到新移民……  發表於 15-9-18 16:20

我望過我識的小學, 10間有2-3間是第一次都dict ABCabc,  有D小三 都仍是月份用數字one two three 之煩, 真是間間做法程度不同.

小三如分不清bdpq的大都有學障, 學校通常己會有支援, 但成效就不知, 因我識人讀完哩D都好似冇讀,  大左都冇改善.

回覆:新手爸爸求幫助!!什麽叫默書

小一通常有默書紙,可否影張默書紙出嚟睇吓?等大家幫你分析吓點默

引用:Quote:原帖由+ZZY8021+於+15-09-17+發表岩

原帖由 Babyarsene 於 15-09-18 發表
你細個返學冇默過書咩?
笑了

引用:Quote:twlo+發表於+15-9-18+03:02+我個女昨

原帖由 little_yolky 於 15-09-18 發表
咪係囉, 小一第一次英默, 緊係默字母先啱嘛, 一嚟就7句句子+聲母, 真係有無搞錯。 ...
7,8年前,哥哥小一第1次英默是默字母
6年前,妹妹小一第一次英默是句子,他們是同一間小學。

引用:岩岩個仔小一.英文默書+內容系+英文字母+a-

原帖由 ZZY8021 於 15-09-17 發表
岩岩個仔小一.英文默書 內容系 英文字母 a-z A-Z
甘是否要連26個字母順序都要背識?定老師上面講 我下面識寫 ...
你自己小學,中學時無默書?

MariaTsui 發表於 15-9-19 16:38
7,8年前,哥哥小一第1次英默是默字母
6年前,妹妹小一第一次英默是句子,他們是同一間小學。

...
兩年前家姐第一次英默只有15個生字, 但今年已經變咗7句句子, 第二次英默10句句子了。都係同一間小學, 家姐今年小三。

wan_sosin 發表於 15-9-18 14:35
我唔覺得個例子太極端,因為小朋友能力,家長的支援,學校的水平,實在有好大差別,需要留係學校的功課班的 ...
小三小四唔識順數A-Z係好極端喎... 唔完全係家長問題,由小一開始讀經過兩三年都冇最基本概念應該係學生有d問題需要解決喎...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-9-18+14:35+我

原帖由 MASAYA 於 15-09-21 發表
小三小四唔識順數A-Z係好極端喎... 唔完全係家長問題,由小一開始讀經過兩三年都冇最基本概念應該係學生有d ...
聽朋友講,係學習態度問題,多過能力問題,下下叫Miss幫佢哋用電腦查字典,唔肯自己學習。
當中都有可能有個別能力問題。
當然呢D情況幾令人憂慮,但我又真係覺得,呢類弱勢學生,其實一直存在,普通小學,隨時都有兩三個,其實佢哋好需要有幫助,唔只讀書,心理同心寧的幫助都需要!
我自己細個小一,二時,都係唔識a-z順序,比小學捉去做咗個超簡單評估,其實我到底幾時識a-z, 我都唔記得啦!
我小學唔識a-z, 都生存到而家架,我認我自己低低地

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-9-18+14:35+我

回覆:IloveJJ 的帖子

IloveJJ 發表於 15-9-21 14:04
我都覺得個仔個腦係有啲問題,咁你知唔知係咩問題呢?佢唔係唔識英文喎,佢睇晒ort level o,開始咗少量cha ...
思維太跳躍? 專注力?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-9-18+08:41+

原帖由 AgapePa 於 15-09-18 發表
默字母有乜用? 一般K2生都識
K2 k3雖然識26個字母,但未掌握到點寫係英文簿嗰四條間線上。小學就要執返呢樣嘢。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-9-21+14:04+我都

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-09-21+發表思維

原帖由 IloveJJ 於 15-09-21 發表
唔知!佢對於順序既野,都無乜記性。例如叫佢返到屋企,要記得攞茶點袋,換衫,攞水壼,洗手咁,都會日日唔 ...
呢方面同專注力,執行功能或者記憶方法有關,執行功能簡單D講,平常人就係話做事有無條理,識唔識按部就班!
其實英文字母的次序,對小朋友嚟講,沒有關連!要記沒有關連的東西,事實會有難度,只係我哋由細到大,不停不停唱歌咁唱住26個字母,讓記憶由短期記憶,轉去長期記憶。小朋友如果未能轉去長期記憶,當然有機會忘記,有些小朋友短期記憶好強,但轉去長期記憶會產生困難,於是快記快忘!
要幫助轉去長期記憶,除了多溫習,就是用一些方法,例如唱歌記a-z, 作故仔將事情有關連,或用圖象,例如2字用隻鴨仔來記等…

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-09-21+發表思維

唔知!佢對於順序既野,都無乜記性。例如叫佢返到屋企,要記得攞茶點袋,換衫,攞水壼,洗手咁,都會日日唔 ...
我都覺得同注專力有關,如果係恆常/有步驟嘅事情,可以試吓比時間表 / step / checklist佢跟,可能要好幾個月先記得,就算跟好咗,可能放兩日假又會有甩漏,但堅持係可以幫到嘅

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-09-21+發表唔

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-09-21+發表唔

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-09-21+發表

你講得好有道理噃!佢係短期記憶好強架,但如果係佢自己自發既野,例如佢鐘意睇第一次第二次世界大戰嗰啲, ...
人係好自然會記得自己鍾意嘅嘢,好多小朋友會記得晒邊個超人叫乜名,寵物小精靈的每個名字,但書本上的生字溫十次都唔記得!細個D呀媽成日鬧仔,呢D你又記得,叫你讀書你就唔記得!
所以點解話教小朋友讀書要生動有趣。

‹ 上一主題|下一主題