用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 65區填表煩惱
樓主: tiger518
go

65區填表煩惱 [複製鏈接]

diedsee 發表於 15-9-18 14:58
我秤唔掂自己其實唔想大班, 覺得老師好易IGNORE 部份小朋友, 但幾間心水小學, 林金偏偏最就腳,  ...

我都係一樣, 返林金直頭唔駛過馬路, 但因為佢係大班所以令我猶疑, 心儀學校全部都要搭車, 所以而家苦惱中!

引用:想問下全完小學是二線,有幾多%升英中? +

原帖由 kamancheng 於 15-09-18 發表
想問下全完小學是二線,有幾多%升英中?
呢個係一個謎。佢有間B1C既完全中學做聯繫學校,每年有21個聯繫位。再加上入其他中學,保守估計應該有三成以上英中比率。

回覆:晴晴小B 的帖子

點解冇乜人講全完小學?

回覆:kamancheng 的帖子

我對全完二校既comment係,一間希望上位既二線學校,功課量極多(比雙仁多),但只重抄寫,缺乏一些思考型既功課。

引用:Quote:vestzs+發表於+15-9-18+13:14+兩様我

原帖由 diedsee 於 15-09-18 發表
我秤唔掂自己其實唔想大班, 覺得老師好易IGNORE 部份小朋友, 但幾間心水小學, 林金偏偏最就腳,  ...
我都係,林金起正樓下,其他要搭車,都知多新移民,所以唔知點選擇,頭痛

引用:Quote:原帖由+diedsee+於+15-09-18+發表我

原帖由 irene828330 於 15-09-18 發表
我都係,林金起正樓下,其他要搭車,都知多新移民,所以唔知點選擇,頭痛

...
反而新移民問題其實間間都有,佢地都係抽獎入,所以我唔太擔心,其實林金web site有提過小班教學,但我冇見佢講

引用:Quote:原帖由+irene828330+於+15-09-18+發

反而新移民問題其實間間都有,佢地都係抽獎入,所以我唔太擔心,其實林金web site有提過小班教學,但我冇見 ...
我唔係咁睇,雖然葵涌區多新移民家庭,但其他教會學校會有一定數量既本地人申請,令到兩者數量唔會質埋一邊,但林金既情況就係少左一定數量既本地人申請,導致大量新移民家庭既小朋友去哂佢學校

引用:Quote:原帖由+diedsee+於+15-09-18+發表反

原帖由 晴晴小B 於 15-09-18 發表
我唔係咁睇,雖然葵涌區多新移民家庭,但其他教會學校會有一定數量既本地人申請,令到兩者數量唔會質埋一邊 ...
點解會多新移民申請?佢地特別喜歡林金?林金有新移民支援?

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-09-18+發表我

點解會多新移民申請?佢地特別喜歡林金?林金有新移民支援?
首先佢哋唔介意佛教學校,因為佢哋自己都會燒香拜神。第二佢哋唔係咁介意學校質素,只要地點方便,林金正好滿足到佢哋呢點。

引用:Quote:原帖由+diedsee+於+15-09-18+發表點

原帖由 晴晴小B 於 15-09-18 發表
首先佢哋唔介意佛教學校,因為佢哋自己都會燒香拜神。第二佢哋唔係咁介意學校質素,只要地點方便,林金正好 ...
佛教學校不是燒香拜神。
林金殿不是無質素,返而係學校本身收嘅學生多嚟自甚麼階層類別。以林金殿嘅地理環境,正正位於公共屋邨的中心位置。 最放便當然係那近得很的樓上樓下街坊啊!
至於學校派位,不足三成英中,也正正係地理,學生及家長質素各種等因素形成。
眼見學校用很多方法去栽培學生,我也見剛升小一的小朋友連執筆也不懂,英文生字,中文生字也不懂,問題係學校?家長?還是老師? 可想,單向嘅配合,六年後派位又點會好呢?     

希望幫到大家嘅疑問

回覆:65區填表煩惱

我反而諗,讀書的係小朋友,新移民只係父母一輩,小朋友只係張白紙,講真,我讀書時都有父母係大陸人,小朋友係"hk"人,到底6年後係龍定蟲,學校應該影嚮最深,所以同學嚟自邊到,我個人冇所謂,見識多d 曳的咪當反面教材,我作為父母都要教,反而學校教得好唔好,有冇心教仲緊要,書本知識緊要定學做人緊要?我反而care後者,所以我著重品德多過成績。

回覆:diedsee 的帖子

其實而家好多學校講求家校合一,學校同父母係小朋友成長學習都好重要。學校課程設計得深,小朋友唔明既話,父母又幫唔到到手,就會失去學習興趣。

回覆:diedsee 的帖子

有時老師想教快啲講深入啲,但因為有一班程度較低既同學拖住,焗住要就住就住,呢種係大部分官津學校面對開題,所以唯有盡量為孩子們選擇一啲好既學校

有冇人㨂李一諤

引用:有冇人㨂李一諤

原帖由 bluesham 於 15-09-19 發表
有冇人㨂李一諤
呢間唔使㨂,只要派唔到其他學校,電腦會自己派呢間比人

引用:我反而諗,讀書的係小朋友,新移民只係父母

我反而諗,讀書的係小朋友,新移民只係父母一輩,小朋友只係張白紙,講真,我讀書時都有父母係大陸人,小朋 ...
的確要家長配合,小一升上嚟嘅學生,要返全日,早起,又要適應環境,一開始學無耐,就有默書,,初一係依靠家長幫手陪養小朋友溫習做功課習慣,,到了 三四五六,就係佢地自己了。 功課默書對家長唔深,但一下子對小朋友要記咁多,係有一定難度。 例如,英文唔識,新移民家長也不是個個係內地讀到英文,佢地係會感頭痕,點教呢? 家長配合,1- 自己學埋一份 ,2-補習, 3- 放棄 , 前兩者都係要配合,只係方式不同。

學校都有幾個外藉老師,相比其他小學已算允裕。 所以剩落嚟,真係好靠學生及家長。

回覆:Happypypy 的帖子

我囡讀近全完二校小—,14-15年度有65%入到第一志願!其實呢間二線學校都ok但唔知點解冇乜人講!

引用:我囡讀近全完二校小—,14-15年度有65%入到

原帖由 SYSYGLKP 於 15-09-19 發表
我囡讀近全完二校小—,14-15年度有65%入到第一志願!其實呢間二線學校都ok但唔知點解冇乜人講!

...
65%入第一志願不等於派得好。舉例,如果一個b1學生一開始選b1尾或b2學校,b2學生一開始選b2尾或b3學校,咁派頭一或頭三志願比率一定高。所以衡量一量學校派位成續,應該睇入一線中學比率。

回覆:SYSYGLKP 的帖子

頭三志願比率只可以睇到該校家長選校取態係保守定進取

回覆:65區填表煩惱

今日佛林有體驗日。自己去體驗下

‹ 上一主題|下一主題