用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發展遲緩(一年左右)32區應選邊間小學 ...
樓主: kokchung81
go

發展遲緩(一年左右)32區應選邊間小學 [複製鏈接]

kokchung81 發表於 15-9-10 21:25
定係入左小一先repeat好d?
遲一年仲有冇適齡分?如repeat 最好轉校,不過我聽聞一些二線小學都頗谷,若底子不好,天天打仗咁好快小朋友自信會被打沈。regardless, K3多時間盡可能提供適合訓練,好快catch up 到。

初小階段仍然在發展的黃金期,所以可能3t訓練仍然繼續,3t訓練吾系每星期去上堂就有成效,系要每天在家跟指示做訓練才有成績,六七歲更應把握黃金期的最後階段做好d,希望小朋友追返多d,與同齡距離少d,所以建議揀一間功課量較少的學校,預留時間上3t和家居訓練

bbforever 發表於 15-9-10 19:58
但基榮頗多功課量…
基榮的功課量真系吾少嘢,識得人系資優仔,媽咪都話功課多,不過好彩阿仔都算輕鬆完成

KittyMelody1 發表於 15-9-11 00:04
舊油天仲谷過新油天....識有舊油家長, 小朋友無發展遲緩, 但都覺功課多及考試有壓力...既然已知小朋友發展 ...

勸退就吾會既===>當然吾會明目張膽叫你走啦,尤其你有報告系特殊需要,學校不怕平機會找麻煩嗎?
不過以下是兩個實例:

32網一線學校,聖誕左右問學生有無考慮轉校

另一個網的學校,小朋友讀障,幾科不合格,仍然升班,媽咪問點解吾留班,學校回覆,留班是給有得救的學生的

以上兩個小朋友都轉校了

另外,樓主怕普通小學的學生會排斥較弱同學,一些一線學校的家長可能更mean,覺得能力弱的學生拉低整體學校表現

回覆:LeeCC 的帖子

我真係有朋友delay ,比間學校(least popular school)叫佢走。間學校話經評估(唔知學校搵左咩人同佢做左d評估)後,話佢個仔唔適合讀佢間學校。家長抵不住壓力退學。跟住冇學校肯收插班,全部都話冇位。最後要去我上列的學校求校長收。

重視學術,可以放眼升中搏殺。

但初小如果比打殘,自信的衝擊影響好大。

回覆:Olympian 的帖子

其實油天大天勸退學生,時有聽聞,但冇話係sen,或者係sen但冇講出來。

同意樓上咁講,比多d緩衝區個小朋友。有些大左真係會突然叻好多。那時才衝一點不遲啊!

5間都係一線,我姨生女以前讀黄宣晚晚功課做到11-12點,其實你有冇了解吓小朋友谷唔谷得?!學校谷唔谷架,我諗葛亮洪会適合d囉。

bbforever 發表於 15-9-11 00:45
回覆 kokchung81 的帖子

邊方面發展遲緩?或比較弱?
已有評估報告的吾會再在小一識別評估,除非小朋友在學校的表現和之前所交的報告反映的差別好大,才會再評估

LeeCC 發表於 15-9-11 07:15
勸退就吾會既===>當然吾會明目張膽叫你走啦,尤其你有報告系特殊需要,學校不怕平機會找麻煩嗎?
不過以下 ...

其實我唔明,一班之中唔係有成績差既同學更好嗎 ? 咁先有人墊底,唔驚考最尾,叻既同學唔單止唔會排斥成績差既同學,仲更加加多兩腳,放多d流料,等果個同學差上加差,自己繼續年年考第一。

wonglily  有D陰謀論  發表於 15-9-12 12:18

se6b03 發表於 15-9-11 10:22
其實我唔明,一班之中唔係有成績差既同學更好嗎 ? 咁先有人墊底,唔驚考最尾,叻既同學唔單止唔會排斥成績 ...
又系道理喎

初小邊有咁工心計?!高小就會,但唔需要對d弱既人,只会對d對手,直頭嫌你夠level 一齊玩!

而家d小朋友可能早熟定點,朋友個女初小,係地區一線讀書,班內好多科目有龍虎榜,班內有時分組做project。佢小朋友分數低過其他組員,真係有女同學同其他講:「佢咁渣,吾好同佢玩」,「哎呀,又同佢一組呀,救命」...

siden  x呂?  發表於 15-9-12 00:02

回覆 kokchung81 的帖子

唔好諗得咁理想,呢啲一線小學咁多人做,未必真係有好嘅支援,既然你一早已知小朋友有發展遲緩,係咪應該揀啲真係啱佢嘅小學呢,否則正如其他家長所講,讀咗一年比勸退,對個小朋友打擊仲大。 樓主,真係要想得清清楚楚。

至於話驚小朋友比人 "蝦",比人 "排斥",我真係驚若比你入到呢啲一線小學,仲容易發生呀!

學校係社會嘅縮影

遲緩一年, 油天, 大天你入去讀就係惡夢的開始,

仲有, 我身邊大把人係追不上, 有D係SEN學生, 年年比人勸退, 比家長排斥, 小朋友在學校比人笑傻仔, 呢D係每日都發生緊, 真人真事.

我小朋友當年也是遲緩9M, 我要重讀K3再上小一, 現在叫追得上, 否則, 可能我都會面對上面一樣的困境

在一線學校,普遍的同學能力高d,delay的小朋友在當中變得差異更大,沉得更低,打擊更大

何不在程度適合的學校,輕鬆打好基礎,留返d自信再讀上去?

pocoyo123 發表於 15-9-11 12:30
遲緩一年, 油天, 大天你入去讀就係惡夢的開始,

仲有, 我身邊大把人係追不上, 有D係SEN學生, 年年比人勸退 ...

恕我直言,天主教學校唔係主張大愛包容既咩 ? 發揚耶穌基督大愛精神,互相幫助。原來d所謂教會學校,一樣係咁現實。

se6b03 發表於 15-9-11 12:59
恕我直言,天主教學校唔係主張大愛包容既咩 ? 發揚耶穌基督大愛精神,互相幫助。原來d所謂教會學校,一樣係 ...

這是政府的責任, 似乎不關辦學團體事吧.
保良局是慈善團體; 陳守仁又要交學費? 仲有蔡繼有

引用:我都知A-E係熱門+但係如果有學習支援+會唔

原帖由 kokchung81 於 15-09-10 發表
我都知A-E係熱門 但係如果有學習支援 會唔會好過地區小學而冇支援經驗?
我覺得你唔好對支援服務有過高期望.
一線熱門+支援 都應該難讀過地區小學但無支援

‹ 上一主題|下一主題