用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 再戰小一?
樓主: efung123
go

再戰小一? [複製鏈接]

efung123 發表於 15-8-3 22:46
呀仔 8月 B,唔大又吾細,下個月升小一了,為左想入心儀的一條龍小學,稔緊好唔好今年再考小一,萬一萬一真 ...

其他野唔講吖~~其实同学仔点知佢大—年?根本無人care, 係你諗多左啦~~~諗番起自己讀書時,边会理边个大边个細?頂多記得老友生日而矣~其实除非佢跟唔上,無端端硬要佢讀多年小一,闷唔闷d呀?上堂玩手指有之~要对多年識哂既野,重新做过d已經学識既功課,真係惨~

回覆:再戰小一?

8月唔算唔大唔細吧!

No a good idea

如果細仔重考SPCC, 大家又點睇呢?

Yanamami 發表於 15-8-4 14:20
其他野唔講吖~~其实同学仔点知佢大—年?根本無人care, 係你諗多左啦~~~諗番起自己讀書時,边会理边个大边 ...
我都認為同學之間係唔會特別理邊個大一年, 細一年. 睇番對小朋友本身既利與弊實際d.

Nath 發表於 15-8-4 16:57
就算係係重考俾你入到, 代表咗D乜呢? 真係12年唔駛憂? 入硬3大?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

除非讀緊間好差先會諗住轉校,其他理由就。。。考插班都還算了,重讀就無意思。其實小朋友既生活最緊要喺穩定性:安定既家庭生活(父母和諧),無必要唔好成日搬家轉校,唔好禁多突發事大起大落就最好。

引用:呀仔+8月+B,唔大又吾細,下個月升小一了,

原帖由 efung123 於 15-08-03 發表
呀仔 8月 B,唔大又吾細,下個月升小一了,為左想入心儀的一條龍小學,稔緊好唔好今年再考小一,萬一萬一真 ...
因小朋友讀咗一年小一,如果再戰小一的話學校亦會應該睇佢小一成績,咁樣同插班嘅難度有乜野分別?唔通學校會睇返小朋友一年前嘅幼稚園成績去做決定?如果小一成績好就梗係直接申請插班啦,如果唔好既話學校有冇乜理由收您嘅小朋友呢?

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 15-8-4 17:27
因小朋友讀咗一年小一,如果再戰小一的話學校亦會應該睇佢小一成績,咁樣同插班嘅難度有乜野分別?唔通學校 ...
重讀小一, 如果講直資私校, 即係話準備升小一的小朋友, 再考多一次, 形式同一年前一樣, mainly係集體遊戲, 1:1 interview果d, 唔會好似插班咁考筆試, 有辣有唔辣
我識唔少係重考龍校, 唔係想更上一層樓渴望入咩名校, 係想搵間程度中等的龍校, 可以"逃"過升中壓力, 唔好去到小3小4又顛過 (要爭中1位, 又要跑成績又要操課外活動都唔野少)
咁當然, 小朋友值唔值得重讀, 就家長自己決定了

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Agree.我都再戰小一,包括港同。

Charlotte_mom 發表於 15-8-4 17:32
重讀小一, 如果講直資私校, 即係話準備升小一的小朋友, 再考多一次, 形式同一年前一樣, mainly係集體遊戲,  ...
唔怪的話而家考小一越來越難~~~除左同年競爭、新移民外,仲有重考.......辛苦了~

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-8-4+17:27+因

原帖由 Charlotte_mom 於 15-08-04 發表
重讀小一, 如果講直資私校, 即係話準備升小一的小朋友, 再考多一次, 形式同一年前一樣, mainly係集體遊戲,  ...
如果係咁,點解唔申請插班?當再申請小一時呈上成績表或面試時都會俾學校發覺係重考生,家長當有機會面試時都要有個好好嘅理由去解釋小朋友點解要repeat,唔通就對學校解釋插班難度比重考小一高嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-08-04+

原帖由 Soundervolt 於 15-08-04 發表
如果係咁,點解唔申請插班?當再申請小一時呈上成績表或面試時都會俾學校發覺係重考生,家長當有機會面試時 ...
有啊!唔少都係考完小一(同時讀小一)去到下學期試插班,咁都要插到得架.....你估家長唔想交少一年學費咩

不須假設,所有情況無時間衝突,只有爸爸媽媽有幾想!先申請,有選擇至選擇!

回覆 hkpapa852 的帖子

咁神校中既神校,總有吸引力喎!

都幾感慨....阿仔升小一都係數年前嘅事,當年為小朋友各出奇謀搵學校嘅氣氛都已經相當緊張,不過相比現時嘅情況簡直冇得比。阿仔當年派位都唔理想,但從未諗過"再戰小一",只係默默承受派位結果,心諗讀得掂派位嗰間學校先至再算。

Soundervolt 發表於 15-8-4 20:53
都幾感慨....阿仔升小一都係數年前嘅事,當年為小朋友各出奇謀搵學校嘅氣氛都已經相當緊張,不過相比現時嘅 ...

成个生态改变哂。我大女果个年代先开始听有人讀两间幼稚園,仲有人話有病。到細女就已経有好多人禁做,之後多听見係考插班……而家發展到再战小—~

引用:如果細仔重考SPCC,+大家又點睇呢?

原帖由 Nath 於 15-08-04 發表
SPCC好似唔比讀緊小一再考小一,只比K3幼稚園學生報考,最好Check清楚。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-8-4+21:31+編

原帖由 Yanamami 於 15-08-04 發表

阿仔當年讀嗰間幼稚園,近年公報有尐學生考到直私同叩到區內一線小學,已經成為區內頗受追捧嘅幼稚園,以前阿仔只係申請入讀幼稚園就收,宜家唔係Nursery讀起,唔使旨意幼稚園有位。 唔通宜家起跑線已經喺Nursery或者Playgroup?!

Yanamami  好明顯吖~  發表於 15-8-4 22:14

引用:Quote:原帖由+Nath+於+15-08-04+發表如果細

原帖由 XYZABC 於 15-08-04 發表
SPCC好似唔比讀緊小一再考小一,只比K3幼稚園學生報考,最好Check清楚。

...
但SPCC 會叫插班生考慮留班.....

‹ 上一主題|下一主題