用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖彼得25分, 新油天都25分, 真心請教
樓主: gglover
go

聖彼得25分, 新油天都25分, 真心請教 [複製鏈接]

港島中西區校網一定好D

回覆:聖彼得25分, 新油天都25分, 真心請教

代友問:他女兒有新大天+林文燦,如油尖旺不利女仔升中,是否應揀LMC? 但有妹妹跟尾(截雙飛後出世),她比較喜歡新大天的校舍,也是幸福的煩惱,驚後悔。

lamyo 發表於 15-7-30 15:14
代友問:他女兒有新大天+林文燦,如油尖旺不利女仔升中,是否應揀LMC? 但有妹妹跟尾(截雙飛後出世),她比較 ...
新大天既升中派位比林文燦差少少, 不過勝在免費, 細嗰個又唔駛煩.

其實擔心升中, 可以搬屋再用住址網升中.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:lamyo+發表於+15-7-30+15:14+代友問

回覆:hkpapa852 的帖子

跟學校網升中 vs 住址網升中,會有先後次序或配額上的差別嗎?

引用:Quote:lamyo+發表於+15-7-30+15:14+代友問

hkpapa852 發表於 15-7-30 11:03
女仔係中西區升中, 只要日後係B1學生, 入到B1中學機會全港最高, 超過100% (即係一個B1女生有多於1個B1中學 ...
完全同意,女仔係油尖旺不論小學同中學都冇乜好揀,樓主真係要好好考慮

moviemovie 發表於 15-7-30 23:57
林文燦校車唔平,朋友住太子,校車費已貴過學費,但如果鍾意英小,應該㨂林文燦啦!

...
証明校車公司比裝修佬聰明,一早分晒餅仔,個個做獨市,使乜圍標?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-07-30+發表

原帖由 moviemovie 於 15-07-30 發表
林文燦校車唔平,朋友住太子,校車費已貴過學費,但如果鍾意英小,應該㨂林文燦啦!

...
你講真㗎?太子過去頂籠40,收得貴過學費咁顛?咁我日日叫姐姐的士來回喇

回覆:sbux 的帖子

回覆 sbux 的帖子

40一程, 一日都80, 一個月當返20日學, 已經1600啦!

jlbb1  我正想計  發表於 15-8-5 11:07

moviemovie 發表於 15-7-31 14:45
有校車點對點算好,幾貴都有家長俾,依家㨂學校一定要唸惦接送,校車只會越來越貴,你求佢多過佢求你!

...

通常最冇選擇係屋企有兩個或以上小朋友嘅番工家長。

工人姐姐得一個,冇可能跟貼接送其中一個。

唯有靠哂校車,逼住幾貴,時間幾差都要俾。

就算有父母番工前送番學,放學咪又要靠校車。

引用:我家姐問了聖彼得,+聖公會接受天主教有宗教

原帖由 gglover 於 15-07-30 發表
我家姐問了聖彼得, 聖公會接受天主教有宗教分, 而家有個幸福的煩惱, 聖彼得&新油天都係25分, 請問邊間成績 ...
就大女去聖彼得先啦!!又唔知下個仔定女,就算仔都無問題架,仔仔升中想返油尖旺校網都可以,改地址就可以啦,而且成績好係自行時都有學校,進退都得

引用:我家姐問了聖彼得,+聖公會接受天主教有宗教

原帖由 gglover 於 15-07-30 發表
我家姐問了聖彼得, 聖公會接受天主教有宗教分, 而家有個幸福的煩惱, 聖彼得&新油天都係25分, 請問邊間成績 ...
就大女去聖彼得先啦!!又唔知下個仔定女,就算仔都無問題架,仔仔升中想返油尖旺校網都可以,改地址就可以啦,而且成績好係自行時都有學校,進退都得

delete

hkpapa852 發表於 15-7-31 15:17
回覆 sbux 的帖子

40一程, 一日都80, 一個月當返20日學, 已經1600啦!
但佢話收得貴過學費喎,嗰間學費咁平嫁咋?

sbux 發表於 15-8-4 13:23
但佢話收得貴過學費喎,嗰間學費咁平嫁咋?
保良局既直資小學, 一般都係HKD 1500或以下一個月, HKD 1600其實應該都貴過學費

引用:Quote:sbux+發表於+15-8-4+13:23+但佢話收

原帖由 hkpapa852 於 15-08-04 發表
保良局既直資小學, 一般都係HKD 1500或以下一個月, HKD 1600其實應該都貴過學費
...
請問St. Peter男女比例是什麼?好似男多女少!

‹ 上一主題|下一主題