用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND 1B 學生 自行選BAND 1A 學校
樓主: 妹妹頭
go

BAND 1B 學生 自行選BAND 1A 學校   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 15-7-28 15:27
BAND 1B 學生 自行選BAND 1A 學校, 是否正常? 之前同朋友有傾過升學問題, 本人覺得1B學生選1A學校係好正常, ...

我覺得正常,想揀得更好好正常,但一定要清楚入得B1a中學一定不可以懶或小懶,由適應直到上軌道需時且人人不同,你最清楚孩子的個性,要判斷孩子是否經得過這關考驗,要判斷會否因處於過長的考驗期而失去鬥志失去自信,而選擇同程度或底一級的中學就容易適應和快上軌道,我認為適應和上軌道是每個小學生上到中學嘅第一個考驗,是每個學生必經的,不要讓孩子淹沒在這難關之中.【互勉之】

我就唔同意band1b學生入band1a學校,你諗下,位就只係得咁多,一個band1b學生好彩入到,同時,代表有一個band1a學生唔好彩入唔到,你係霸左人地應有的位,d人係好應該讓更有能力的人入好學校。

Yanamami  楼主講“自行”,边有禁多“好彩”?  發表於 15-7-29 01:02

醒目開學勳章

masteriso 發表於 15-7-29 00:02
我就唔同意band1b學生入band1a學校,你諗下,位就只係得咁多,一個band1b學生好彩入到,同時,代表有一個ba ...
自行時B1A學校會盡收B1A生, 但大抽獎時冇分A/B/C, 只講求運氣, 周不時都會發生B1A / B1B生去了B1C學校, 而B1C生去B1A學校, 唔通又話B1C生霸左人地既學位咩!

Yanamami  其实自行係唔存在好彩,係学校揀中你~  發表於 15-7-29 01:04

回覆 Anniemun 的帖子

我所講既1A校, 因為有小學推薦位, 機會比其他自行生高好多, 我見師兄/姐只要申請推薦位, 放榜總是有名的....但推薦位不多於3個, 所以, 首要條件是要乎合該1A中學要求(BAND1生, 操行良好), 但最終都要看校長覺得我個小朋友適唔適合讀, 我會聆聽校長最終意見的

TwinWong  難得机會, 不防一試  發表於 15-7-29 08:37
Yanamami  学校肯推薦你就更加要勇往直前啦~  發表於 15-7-29 08:18

回覆 masteriso 的帖子

我只可能在自行時跨區考

回覆:BAND 1B 學生 自行選BAND 1A 學校

其實都唔少1C學生大抽獎入了1A啦,我覺得1b生選1A校好正常,b1校配b1生冇乜問題(除非超谷名校就要考慮清楚),再講有部份1A,1B生能力其實相差好少,又或未開竅,分分鐘1b/1C讀到成績好理想都唔奇,最重要睇孩子性格。

妹妹頭  我諗法同你相同, 可能只係相差1分, 名次就已經1a變1b  發表於 15-7-29 09:53

如果係自行,咪博一下,學校收唔收係另一回事

引用:BAND+1B+學生+自行選BAND+1A+學校,+是否正

原帖由 妹妹頭 於 15-07-28 發表
BAND 1B 學生 自行選BAND 1A 學校, 是否正常? 之前同朋友有傾過升學問題, 本人覺得1B學生選1A學校係好正常, ...
報自行之嘛!交表一定可以,但收唔收由學校決定

自行有2間學校可選擇, 可以首選一間band1a, 次選band1b, 就算首選唔收, 次選還有機會, 不怕浪機會.

妹妹頭    發表於 15-7-29 10:20

+3金熱血 貢獻勳章

引用:我就唔同意band1b學生入band1a學校,你諗下

原帖由 masteriso 於 15-07-29 發表
我就唔同意band1b學生入band1a學校,你諗下,位就只係得咁多,一個band1b學生好彩入到,同時,代表有一個ba ...
自行時B1A生唔夠B1B生爭,點可以話係人地霸咗佢個學位?

masteriso  我以為係大抽奬  發表於 15-7-29 10:28

回覆:BAND 1B 學生 自行選BAND 1A 學校

自行一進取一保守是一貫策略。但要清楚該校自行收生評分比重及面試比例。當然呈一及二要好。否則無機會面試只有浪費自行一席位。

回覆 masteriso 的帖子

誰說B1a, 1b學生只憑成績厘定!

妹妹頭 發表於 15-7-29 08:13

我所講既1A校, 因為有小學推薦位, 機會比其他自行生高好多, 我見師兄/姐只要申請推 ...

那推薦位是同學申請還是學校挑選?  那還要在學校被認為好過同校b1a 同學才被推薦吧? 可以打聽師兄師姐已往學校同什麼標準推薦同學的。

引用:回覆+aleung922+的帖子 我所選的1A學校,+

原帖由 妹妹頭 於 15-07-28 發表
回覆 aleung922 的帖子

我所選的1A學校, 其實係阿女自己想去讀, 因為佢見該校D學生好乖, 好文靜, 佢好鍾意 ...
樓主冇須太在意人地點睇,根本大把1c生去1b,1b生去la,最重要係囡囡又鍾意,程度又非差太遠 (b2要硬入b1a就話啫),最重要小朋友都喜歡就自然有動力去讀。

raven    發表於 15-7-29 16:14
妹妹頭    發表於 15-7-29 13:54

推薦位是自行向小學申請, 會有通告, 填給學校, 學校會再行觀察是否合適

引用:我就唔同意band1b學生入band1a學校,你諗下

恕直言,你點肯定1b生就一定冇一A生咁叻?又憑咩肯定1b生就冇能力讀1A校?要讓番個位出黎咁誇張?
其實呈分試排banding 好多時都係家長去谷小朋友成績,當然孩子都要有實力,但1A與lb生係咪就相差好遠?|A生就一定叻過1b生?我絕對認為不是,呈分試成績有時都有機會失手,單憑睇成績就判斷1b生高攀冇能力讀似乎太武斷啦!

妹妹頭    發表於 15-7-29 14:16

洋蔥頭媽咪 發表於 15-7-29 14:02
恕直言,你點肯定1b生就一定冇一A生咁叻?又憑咩肯定1b生就冇能力讀1A校?要讓番個位出黎咁誇張?
其實呈分 ...

對吖...某小學B1c學生 係另一間小學可能係B1a學生
又可能...排15係B1a...排16係B1b...1個位名次可以爭咁遠??
根本Banding就無統一標準 ~~~

妹妹頭    發表於 15-7-29 14:16

你地覺得band1b學生入band1b學校慘d,定band1a學生無得入band1a學校慘d? 我就覺得係後者

YuenBaBa  對唔到住,我睇唔到有幾慘囉。  發表於 15-7-29 20:29
YuenBaBa  老實講,如果位小朋友資質優勝,就一定可以係學校名列前茅,以最佳成績進入大學,考到理想學科。對唔住,我   發表於 15-7-29 20:27

masteriso 發表於 15-7-29 14:23
你地覺得band1b學生入band1b學校慘d,定band1a學生無得入band1a學校慘d? 我就覺得係後者 ...

點介定 B1a / B1b 學生 ??

點介定 B1a / B1b 學校 ??
現實係 統一派位係 B1 一齊抽...B2-3都有機會
現實係 B1a中學係自行收生 有收 無統一標準既 B1a-c學生....甚或B2a-c學生都有 ~~~

masteriso  現實真係殘酷   發表於 15-7-29 14:36
masteriso  現實真係殘酷  發表於 15-7-29 14:35
peggy    發表於 15-7-29 14:31

+3金熱血 貢獻勳章

引用:你地覺得band1b學生入band1b學校慘d,定ban

你地覺得band1b學生入band1b學校慘d,定band1a學生無得入band1a學校慘d? 我就覺得係後者 ...
係架,B1A生在自行竟然唔夠B1B生爭,又係幾慘...

不過咁都唔可以怪人地架.  要怪只有怪自己唔夠人地叻

Yanamami  係~~自行階段輸左只能話自己学艺未精,人家有既野你無~  發表於 15-7-29 18:03
‹ 上一主題|下一主題