用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 南區陳白沙中學
樓主: pmlai
go

南區陳白沙中學 [複製鏈接]

pmlai 發表於 15-8-1 17:16
其實你都說得好啱,吾係著住套名校校服就係名校生,呃飯食,呢句好啱,吾好講中學,大家睇下鮮魚行學校,近 ...
考第一和四都全唔到band one? 你間咩小學?今年少人喎,中西區又多band one位,有d想知佢點排?佢地應叩到band one中學唔難

回覆 RoseRose1980 的帖子

適齡學童下降, 中西區仲有弱勢小學全級得十幾廿十人

有間中學是直屬而不是一條龍(大家自己估),只是收返一半也不夠,我相信絕對不是同學成績不好,應該是師兄TSA考得不好,否則冇可能派位咁差

pmlai 發表於 15-8-1 23:53
有間中學是直屬而不是一條龍(大家自己估),只是收返一半也不夠,我相信絕對不是同學成績不好,應該是師兄 ...
我估到st loxxx ,但你地考前十個班好多自行去左kings/st joe或考左 spcc /spc架

係,你都識講,考前十個班,我之前也有講,係精英班。但其他小學,考名次100內也可派到band 1,但不是精英班就差到爆,原因係咩?我真係吾知,成績真係吾係差,不是精英班考第一平均分都85,86,但點解派得咁差

回覆 yekat169 的帖子

我聽同事講華仁就係咁,吾係精英班,老師係hea教

回覆:RoseRose1980 的帖子

你又知派位結果?其他派去那些學校你又知吾知?因為我都吾係完全知哂

pmlai 發表於 15-8-2 08:44
你又知派位結果?其他派去那些學校你又知吾知?因為我都吾係完全知哂

...
我係bk成曰見到SLS 小學家長講叻個班都唔會選佢中學,聽你甘講佢係私小又要俾錢又派得唔好都幾唔抵,st paul boy 反而衹要主科合格就可原校升番

RoseRose1980 發表於 15-8-2 11:14
我係bk成曰見到SLS 小學家長講叻個班都唔會選佢中學,聽你甘講佢係私小又要俾錢又派得唔好都幾唔抵,st paul  ...
SLS私小一級好似得廿幾三十人, 可以分到兩班咩? 據聞好多都升番自己中學或轉去讀St.Paul

yekat169 發表於 15-8-2 14:13
SLS私小一級好似得廿幾三十人, 可以分到兩班咩? 據聞好多都升番自己中學或轉去讀St.Paul
...
唔知,你問返樓主,你最清楚

回覆:yekat169 的帖子

據聞?據聞真係吾可信,因為我係實際經歷

我仔個年有五十三人,分到兩班

我可以話你知,有梁球琚,聖貞德,蘇浙公學,陳白沙,佛教XXX(我吾肯定個名),呢D係不是精英班的部分派位結果

我都話左套派位制度係罪魁禍首,令好學生進不了心儀學校,所以我成日叫d成績不是band1a的學生不要選1a校,留位給有能力的讀。

masteriso 發表於 15-8-2 16:04
我都話左套派位制度係罪魁禍首,令好學生進不了心儀學校,所以我成日叫d成績不是band1a的學生不要選1 ...
好難的喎個個也話入到去羣d叻人就自然開薂變b1a生

pmlai 發表於 15-8-2 15:43
我可以話你知,有梁球琚,聖貞德,蘇浙公學,陳白沙,佛教XXX(我吾肯定個名),呢D係不是精英班的部分派位 ...
你個仔係咪應屈畢業呀?  一級有咁多人咩?  老實講中西區小學係學位過剩, 可以話你隨時想轉去邊間都得(B1除外), 求其一間次一級都無派得咁誇張

當然就梗係有人會派你講果d學校, 但你講到兩班有一班約25人派哂去呢d學校, 我就唔多信....斜路對上果間潮水都唔會派得咁差啦

聖類斯係英文私小, 大部分家長都預埋中學會去讀直資, 傳統上SLS小學升中大部分都過哂去St. Paul boy, 如果係諗住統一派位既, 小三,四就應該轉去讀李陞或般咸道;  

以上你無理由會唔知過喎???

我冇必要騙你,我仔今年畢業,全級53人,所講的結果,我是說不是精英班的部份,考第一派佛教XXX中學,考第四派梁球琚是事實

pmlai 發表於 15-8-2 17:33
我冇必要騙你,我仔今年畢業,全級53人,所講的結果,我是說不是精英班的部份,考第一派佛教XXX中學,考第 ...
有無去考過直資?  St.Paul Boy, 港大同學會唔係咁難考過喎?

我仔小一時都有諗過報聖類斯小學, 但打去問校務處時, 接電話果個好高姿態...所以最後都無報到

只考了港大,冇消息
一心唸住可以入返中學部
唉,總之St louis並不是大家看到表面的好
我仔小一時係四間學校比我㨂
聖雅各,真光,救恩,聖類斯,我們就是揀錯了

pmlai 發表於 15-8-2 20:13
只考了港大,冇消息
一心唸住可以入返中學部
唉,總之St louis並不是大家看到表面的好
四間我選聖雅各
‹ 上一主題|下一主題