用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣佐敦谷聖若瑟小學已成為該區較優秀的學校 ...
樓主: schumacher
go

九龍灣佐敦谷聖若瑟小學已成為該區較優秀的學校 [複製鏈接]

以前都好好而家退咗?

引用:始終太多新移民家庭!!!!學生紀律有所保留!

原帖由 SHARONJULIO215 於 15-08-03 發表
始終太多新移民家庭!!!!
學生紀律有所保留!
好多即是幾多?如何得悉?

回覆:九龍灣佐敦谷聖若瑟小學已成為該區較優秀的學校

該小學的機器人團隊好厲害,在全港小學中都是佼佼者,經常取得各項獎盃。

回覆:hkpapa852 的帖子

的確有啲津校會少啲新移民,可能係地區問題

karen55407 發表於 15-8-17 13:13
的確有啲津校會少啲新移民,可能係地區問題
如果間學校係名校, 你估D新移民會嫌遠咩?
如果LS, MCS搬去坪洲, D新移民都會仆到咁去.....

其實香港地產規劃好簡單, 想發展邊區, 只要有辦法"迫"晒D名校搬過去, 佢區一定發展到.

你話如果迫到LS, SJCPS, WY, MPS, MCS, St Mary搬晒過同一區, 仲講明不設誇區校巴, 你估仲唔大把人仆到咁搬過過去?

Soundervolt  夢想中的13校網  發表於 15-8-17 19:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

咁就算唔係新移民係本地家長,一樣為校網上而搬屋

老實講新移民可以選擇校網搬的能力不太高,
他們多數是喜歡自己住的附近返學,行最好校車費都唔洗平
就因為這間小學圍住的都是較新,入伙幾年新公屋
多新移民學生不出奇 !

回覆:subb 的帖子

自己兩個小朋友,一個31網,唔多新移民,我覺得可能有唔超過一成;一個34網,我就覺得有超過三成。

三彩呢兩間新校舍,好多新移民都好恨入到。
所以呂明才都煲熱左,以前未般時呂極冷清,而家好多新香港人吹係band 1。

啟晴聖十架唔多唔少都係新屋村煲熱左
佐聖呢,我去過九龍灣巡禮,佢counter動用的兩三個義工係有普通話音咁講廣東話的。入左去都預左係有唔少同學係在此等狀況,要睇清楚學校點去處理唔同。

Btw, 繼續在此討論,就好似耐唔耐又push下個標題咁。。。。好似又幫呢間學校宣傳左次tim.

lol

回覆:zanezane 的帖子

三年前在派位中心,前面幾個講不純正廣東話的三彩家長也派了我的九龍灣第一志願,好開心咁話派到間band one小學,遠啲都唔緊要,但又擔心英文太深唔識教個仔,而我就派第六志願,真係眼淚在心裡流。

回覆:karen55407 的帖子

其實小學最緊要打好堅實的基礎同培養良好的學習習慣,唔可以偏科,家長同小朋友一起堅持,呈分就唔會差,香港的考試制度是鼓勵top的學生靠自行入中學,統一派位對學習好的學生不太公平。其實不論新移民還是舊移民,如果本身對知識的尊重程度不夠,一切覺得只要推給學校就全是學校的責任,家長卻袖手旁觀,那即使再好的小學,也很難保證你的小朋友能進入band1.

回覆:九龍灣佐敦谷聖若瑟小學已成為該區較優秀的學校

師傅領入門,學習考個人

引用:Quote:schumacher+發表於+15-7-28+15:06+今

引用:而家一線小學,+原來講就當係+

回覆 christy-chan 的帖子

我其實想知大家點睇佢同隔間呂明才?學術同品德方面。。

呢兩間學校係edu kingdom咁耐都無人開。。好難搵資料

引用:回覆+christy-chan+的帖子 我其實想知大家

原帖由 virginbaby 於 15-09-16 發表
回覆 christy-chan 的帖子

我其實想知大家點睇佢同隔間呂明才?學術同品德方面。。 ...
呂明才幾好㗎  學術與品德都有一定要求的

老師有時放學後去附近公園 check 小朋友校服是否整齊

回覆 canies 的帖子

唔該哂你呀。。。咁你覺得呂小定佐聖好?學術,品德,老師三方面計。。。

同埋知唔知如如果唔放佢地第一,放二三有無機入到,因一想誇區

引用:回覆+canies+的帖子 唔該哂你呀。。。咁你

原帖由 virginbaby 於 15-09-17 發表
回覆 canies 的帖子

唔該哂你呀。。。咁你覺得呂小定佐聖好?學術,品德,老師三方面計。。。
佐聖唔識人難以比較

不過可以肯定呂明才乙二唔洗諗
仔小三當年自行唔得大抽獎擺乙一都抽唔到
呢兩年仲更加多人擇競爭仲大

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+virginbaby+於+15-09-17+發表

原帖由 canies 於 15-09-17 發表
佐聖唔識人難以比較

不過可以肯定呂明才乙二唔洗諗
其實46網自從有咗3彩後,我覺得比48更難選學校,48起馬上年乙二有人話抽中栢德,但46自己網乙一栢德都未必入到

‹ 上一主題|下一主題