用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔的煩惱
樓主: ching0303
go

細仔的煩惱 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-05-28+發表

原帖由 lambeanmama 於 16-05-28 發表
見你其他分享,你的孩子學習能力頗佳,比其他中B 毫不遜色,做超大b 會擔心孩子悶嗎?

...
唔擔心,佢間學校課程都幾深,評估都深,而且唔係直升k,相信入到既同學都有返咁上下水平,所以要努力就真

引用:Quote:原帖由+lambeanmama+於+16-05-28+發

原帖由 ching0303 於 16-05-28 發表
唔擔心,佢間學校課程都幾深,評估都深,而且唔係直升k,相信入到既同學都有返咁上下水平,所以要努力就真

...
同埋除左認字,我在說話技巧同自信心上仲係努力教育中,前路漫長

我仔12年11月之前冇讀N, 舊年直接讀K1,問題來了……见家長會老師話我小朋友平時好像不太明天她說什麼等等……經我查詢后,所謂老師說講的我小朋友舊年都懂了,為何老師說仔仔不明白呢?

引用:我仔12年11月之前冇讀N,+舊年直接讀K1,問題

原帖由 alanlowing 於 16-05-29 發表
我仔12年11月之前冇讀N, 舊年直接讀K1,問題來了……见家長會老師話我小朋友平時好像不太明天她說什麼等等… ...
我覺得因為有比較,可能同班大仔理解同答問題可能更深入,加上係男仔,就話冇女仔發展咁快

我仔12年11月之前冇讀N, 舊年直接讀K1,問題來了……见家長會老師話我小朋友平時好像不太明天她說什麼等等… ...
我覺得因為有比較,可能同班大仔理解同答問題可能更深入,加上係男仔,說話冇女仔發展咁快

家長應該問清楚老師. 另, 在家用的語言同幼稚園是否一樣, 會唔係會小朋友明你講咩, 但唔明老師講咩? 仲有是可能小朋友唔鍾意返學, 所以唔答老師問題.

大埔之友 發表於 16-5-29 15:16
家長應該問清楚老師. 另, 在家用的語言同幼稚園是否一樣, 會唔係會小朋友明你講咩, 但唔明老師講咩? 仲有是 ...
呢樣真, 估估下都不如問清楚

回覆 大埔之友 的帖子

語言是一致的 ,剛剛上學時有哭,要1個月才适應 ,半年後回家還會唱歌等等,他非常中意反學現在,平時我問仔都有問有答唯一是不能用句子講出 ,2,3,4字回答 有好多舊年都識的,老師都同我講仔仔都未能明? 好像A-Z,1-20中英,顏色中英,形狀中英,眼耳口中英等等都百開百答中,所以我才覺得仔仔是人無問題,只是未發展到,所以我才你才冇担心……但老師覺得我講的不是真話,超煩惱

alanlowing 發表於 16-5-29 17:05
回覆 大埔之友 的帖子

語言是一致的 ,剛剛上學時有哭,要1個月才适應 ,半年後回家還會唱歌等等,他非常 ...

我個仔已經返緊插班PN, 咁佢2013年11月尾細B, 老師之前都話佢慢, 佢同你個仔一樣A-Z....形狀等等...你講既野全部都識, 已經講到簡單既句子, 但係班中既大仔已經識流利回答~

我舉個例:
如果問我個仔:
你返學開唔開心, 佢識答開心
咁你返學有冇玩遊戲油顏色, 佢識答有
你返學有冇好朋友同學仔, 佢識答有, 仲識講個同學名
但係如果我問, 你今日返學學左D乜, 咁佢就仲未識答(我諗佢係明白今日老師教乜, 不過佢既語言未表達到)

但係我見班中既大B已經真係識答, 今日老師講故事, 老師今日教左星期一至星期日

回覆 ching0303 的帖子

是呀,你的列仔我問仔仔系識答,但不能表達出來,我见班上有D同學仔都對答如流,真担心

ching0303 發表於 16-5-28 18:38
因為我報k報得少,報pn多d, 雖然都有k收,不過因為心儀既pn學校收左,最後揀讀pn做超大仔

...
我同你情況好似, 心儀的N收左 (雖然都有幾間K收左), 決定比佢做超大B比佢玩多年 ^_^ 我自問K報好少, 所以最後無得揀, 因為學校唔比同時又報K又報N, 所以只能揀N 囉~

回覆 mamahahaha 的帖子

所以我決定重讀1年 K1, 希望好D

回覆:細仔的煩惱

唔會repeat讀2年PN,要repeat就repeat K1,但最好轉校repeat.

引用:唔會repeat讀2年PN,要repeat就repeat+K1,

原帖由 monodad 於 16-05-30 發表
唔會repeat讀2年PN,要repeat就repeat K1,但最好轉校repeat.
你呢個情況我都有諗過,但係因為心儀間幼稚園收左佢pn, 咁佢係呢間幼稚園升k都抵,所以就揀左讀pn做超大仔, 其實正確d黎講,都唔算repeat pn, 因為佢只係讀左5個月....

我仔13年12月,1月嘅時候插班n,直到而家5個月,進步好大,我覺得細b試咗唔得咪做大b,有學校收就俾佢試啦,始終小朋友嘅能力有時係超乎我哋想像

引用:我仔13年12月,1月嘅時候插班n,直到而家5

原帖由 Wingng1021 於 16-06-04 發表
我仔13年12月,1月嘅時候插班n,直到而家5個月,進步好大,我覺得細b試咗唔得咪做大b,有學校收就俾佢試啦 ...
係呀。不過今年下半年都會選三數間最最最心儀的再考一次K, 到有result 時,個仔都讀左一個學期,如有幸有學校收,到時再決定repeat K1 與否。大家加油。

lambeanmama 發表於 16-6-4 22:41
係呀。不過今年下半年都會選三數間最最最心儀的再考一次K, 到有result 時,個仔都讀左一個學期,如有幸有學 ...
加油丫, 我今年都考多次K班

朋友女12月細b今年讀左K1升K2~其實大部分都跟得上…淨係英文認字比大B蝕…要急追…我諗如果家長唔去谷既幼稚園或者細b又谷得起…都可以做細B!

‹ 上一主題|下一主題