用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點睇沙田呂明才 及 大埔迦密柏雨
樓主: kin818kin
go

點睇沙田呂明才 及 大埔迦密柏雨 [複製鏈接]

小J媽媽 發表於 15-7-10 16:47
我唔知呂明才係點。但好老實, 大埔迦X柏X, 雖然佢向大埔成績好好, 但我真係超唔喜歡呢間學校。

我識幾個大 ...
小J媽媽 多謝你的資料

聽到你咁講,我真係要多D 去學校留意下,睇下同學讀書及個人如何﹗我都唔希望我既小朋友由一個開心活潑的人變成咁死板的人,我都想佢開開渡過這幾年。

你小朋友幾大?讀幾年班?

但好老實, 大埔迦X柏X, 雖然佢向大埔成績好好, 但我真係超唔喜歡呢間學校。

我識幾個大 ...~~~~~  講左好耐, 不過講還講, D家長咪又係最後選這校 !

我自己喜歡恩主X多D, 以住我識/見恩的學生出來, 有自信有主見有笑容, 比較喜歡 , 不過近幾年是否這樣我已經不知 !

而家社會講創意同靈活, 成績不一定是全部。 小朋友在B1學校讀, 學業壓力已經大, 連青春最活潑開心的黃金歲月都再俾呢間極品學校抑壓消弭, 變到陰陰沉沉, 甚至……值得嗎?

近大埔墟火車站果幾間中學都係B1好野啦, 識選一定知點選。.

我不是住大埔了, 所以小朋友不會考大埔中學。不過真係出於好心, 講出自己感覺。

醒目開學勳章

回覆:點睇沙田呂明才 及 大埔迦密柏雨

我成日都同我仔講:趁青春要作多d嘗試,人生唔係好多青春
唔我唔想去全部青春用晒來讀書。

利申:冇報北區神校

小J媽媽 發表於 15-7-10 16:47
我唔知呂明才係點。但好老實, 大埔迦X柏X, 雖然佢向大埔成績好好, 但我真係超唔喜歡呢間學校。

我識幾個大 ...
我以前做出版社,行勻所有大埔中學,呢間真係...路人甲行入去都有窒息的感覺。

MASAYA  氣牆咁勁   發表於 15-7-10 22:38

洗腦學校?

都唔係吖,可能而家唔同咗,兩間我女都有朋友仔讀,見柏雨中一二五朋友仔都唔係死cucu嗰啲,成日po fb 學校都好多活動,陸運話劇都有,佢地同其他中學小朋友差唔多姐,一樣會去自拍館,最近fb好多相,其中一個中二仲話自己嗰班又玩得又讀得添

fionakong2008 發表於 15-7-11 22:02
都唔係吖,可能而家唔同咗,兩間我女都有朋友仔讀,見柏雨中一二五朋友仔都唔係死cucu嗰啲,成日po fb 學校 ...
其實讀書間間學校都會有壓力,自己要學懂如何放鬆,唔係既話就算讀間好輕鬆但自己追唔上都會笑唔出。

fatman69 發表於 15-7-10 16:23
大埔B1越區沙田在排名會低些。冇著數,建議越區選沙培、沙循、LKM。
fatman69

咁請問你沙培、沙循、LKM這三間學校是否屬1b?如果以學校的成績 / 功課量如何排位?

kin818kin 發表於 15-7-15 16:30
fatman69

咁請問你沙培、沙循、LKM這三間學校是否屬1b?如果以學校的成績 / 功課量如何排位?
又俾D"害人數據"你地睇下 :

2014年各中學高考成績表現和畢業生去向統計:
中學名稱3322比例聯招學位本地非聯招學士學位升讀8大比例 (聯招+非聯招)升讀3大比例 (聯招+非聯招)升讀本地非學士課程比例升讀本地學士課程比例升讀所有本地大專課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)升讀學士學位課程比例 (本地+海外)
南亞路德會沐恩中學78.00%

40.0%38.00%78.00%10.00%88.00%
聖公會莫壽增會督中學

迦密栢雨中學91.70%74.60%

100.00%66.84%
王肇枝中學85.23%

35.2%43.18%78.41%4.55%82.95%46.02%
恩主教書院55.60%

38.30%

救恩書院30.00%15.40%

沙田官立中學

8.89%38.89%27.22%28.89%48.33%77.22%15.56%92.78%
曾肇添中學

79.10%79.10%
79.10%
浸信會呂明才中學~90%
7.03%76.56%48.44%
*> 60%83.59%16.41%92.00%68.75%
沙田崇真

22.30%71.20%93.50%3.50%97.00%
郭得勝65.10%52.00%

30.16%

92.00%
五旬節林漢光
~90%

沙田蘇淅84.40%

36.53%56.89%93.41%

沙田循道衞理83.90%

95.00%
沙田培英

95.70%74.70%
鄭榮之

68.18%26.70%94.88%

聖母無玷心

84.80%41.60%
林裘謀  (2012-2013)83.50%73.56%

73.56%

聖羅撒女子中學  (2012-2013)91.10%
9.63%45.93%19.26%16.30%55.56%71.85%11.85%83.70%

小時了了    發表於 15-7-16 15:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-15 16:53
又俾D"害人數據"你地睇下 :

2014年各中學高考成績表現和畢業生去向統計:
謝謝﹗

救恩很參差。。。

以前既迦密柏雨我唔清楚,但而家並唔係大家講到咁恐怖……

我識人呢兩屆剛畢業入左hku, 佢讀得好開心喎,有自信充滿陽光氣息。囡囡亦有小學同學讀緊,亦話無傳聞咁嚴格。

其實實地睇睇,同學生傾下計自己了解下最好。

YuYuMother 發表於 15-7-15 17:30
以前既迦密柏雨我唔清楚,但而家並唔係大家講到咁恐怖……

我識人呢兩屆剛畢業入左hku, 佢讀得好開心喎, ...

回覆:小J媽媽 的帖子

其實上水某中學( 今年有狀元那間)都係咁。

王家爸爸  如果唔係點有咁好成績  發表於 15-7-15 17:42

引用:Quote:fatman69+發表於+15-7-10+16:23+大埔

原帖由 kin818kin 於 15-07-15 發表
fatman69

功課量見人見智。
三間我會排沙培>沙循>LKM。

fatman69 發表於 15-7-15 17:41
功課量見人見智。
謝謝﹗

個個都話聽人地講,個仔聽同學講,我就問過迦密柏雨一個九月升中二的女生,佢話中一讀得好開心呢!

fatman69 發表於 15-7-15 17:41
功課量見人見智。

如果齋睇成績,我會調轉。LKM>沙循>沙培。不過,沙培上緊,要睇埋今次DSE成績。但以選校策略,受歡迎程度,我認同沙培>沙循>LKM

SIYip 發表於 15-7-16 12:22
如果齋睇成績,我會調轉。LKM>沙循>沙培。
原來成績係LKM 好過沙培呀﹗

如果以學校嚴謹情度睇呢?
‹ 上一主題|下一主題