用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油尖旺羅裕積 Vs 九龍城聖三一堂
樓主: shpfamily
go

油尖旺羅裕積 Vs 九龍城聖三一堂 [複製鏈接]

jlbb1 發表於 15-6-18 11:26
教學質素咪可以係升中反映度囉.如果冇客觀因素睇到,又冇入去讀過,又點會知間學校教學質素好呢.

...

這一點真的不能茍同,升中派位係做比家長睇,好似公司業績一樣,有d數據係經過美化,上市公司公佈既業績都可以由蝕錢變賺錢。學校升中派位好是一個整體數據,好多水份,又無經外間審核,全部都係間學校自己公佈,就算學校升中派位好,都不一定代表自己小朋友都會派到好中學。

學校也可能為左催谷升中成績,過份訓練學生考試技巧,加操考卷,取消上課外活動及體育堂。老師為左顧及全班進度,犧牲部分成績稍遜既學生,咁正正係會影響教學質素。全日制小學下午時段原本可以係自修時間比學生係校內先完成部分功課,有部分老師卻用左黎教書,小朋友要返屋企先開始做功課,影響小朋友作息。

回覆:se6b03 的帖子

其實羅裕積學術一d都唔遜色, 我唔知係咪舊年換左校長, 中文, 英文都深, 每星期都要中文默書, 下午有導修堂, 基本上小朋友自動自覺, 放學後返到屋企係有時間可以玩, 可以睇電視。

se6b03 發表於 15-6-18 11:56
這一點真的不能茍同,升中派位係做比家長睇,好似公司業績一樣,有d數據係經過美化,上市公司公佈既業績都 ...
如果仔話升中派位數字係"水份", 咁其實所有校務報報告, 計劃都可以係"水份".

作為一個局外人, 除了用一D較客觀既數據去評估一間學校, 仲可以用D咩呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

blueberry711 發表於 15-6-18 12:13
其實羅裕積學術一d都唔遜色, 我唔知係咪舊年換左校長, 中文, 英文都深, 每星期都要中文默書, 下午有導 ...
學術係咪好, 唔係靠自己講, 以下既文字係來自羅裕積2013-2014年度校務報告:

學業表現
1.於2013年的全港性系統評估報告中,小學三年級中文、英文及數學科的成績均略遜於全港基本水平,而小學六年級中文及數學科的成績亦略遜於全港基本水平,英文科的成績更遜於全港基本水平。

可能佢學術唔遜色, 但與全港平均水平相比時, 就略有不足 (below average).
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:油尖旺羅裕積 Vs 九龍城聖三一堂

又或者進一步來看,請問有沒有由羅裕積升上聯繫中學張明添的用家在此?跟得上中學進度嗎?

hkpapa852 發表於 15-6-18 13:26
學術係咪好, 唔係靠自己講, 以下既文字係來自羅裕積2013-2014年度校務報告:

學業表現
請問校務報告在那裡看到,是政府的網頁嗎?
還有沒有其他的學校可參考?謝謝先!
‹ 上一主題|下一主題