用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試平均91分以上通常全級考第幾
樓主: scyu88
go

考試平均91分以上通常全級考第幾   [複製鏈接]

要睇份卷深淺WOR

真係好難講,一間間學校,一級級吾同。

考得前,就開心吓,考得後,都吾使太難過,畢竟都9字頭。望下被扣的是什麼分,有時小朋友細個,好多分係唔小心和傻更更,分數吾代表全部實力。

回覆:考試平均91分以上通常全級考第幾

如果有9字頭,就算考到包尾我相信無人會覺得有問題。

回覆 803Joa 的帖子

如果考到9字頭都係考尾, 咁一係間學校的學生全精英, 一係老師出卷好易

kayi0556 發表於 15-6-15 12:08
回覆 803Joa 的帖子

如果考到9字頭都係考尾, 咁一係間學校的學生全精英, 一係老師出卷好易
初小唔想令小朋友灰心

引用:我仔一年級平均分90.XX,考95/157

原帖由 ho_yan2406 於 15-06-15 發表
我仔一年級平均分90.XX,考95/157
我覺得而家d人太著重名次,一年級名次就算高都唔等終d咩,最重要係小朋友真係識,能夠吸收到知識,有90分已經相當唔錯,應該要讚賞小朋友嘅努力,培養好良好學習態度,唔應該只著眼分數同名次。所以有部份學校會唔排名次,就係怕左d家長周圍比較,對小朋友反而仲好。

connielam    發表於 15-6-18 13:45

引用:我仔一年級平均分90.XX,考95/157

原帖由 ho_yan2406 於 15-06-15 發表
我仔一年級平均分90.XX,考95/157
你間學校好多勁人。

回覆:kayi0556 的帖子

至少所學的東西,都達標,飲得杯落。有朋友的兒子全級尾幾,但平均分達85,他不會
因此不高興。

91可以好頭,可以好尾。91分以上是小朋友自己温的更加要讚。考第幾好其次,最緊要態度。

其實我好滿意個分,我只係擔心如果佢keep住之後幾年都係咁考咁高分都考咁尾,以佢學校升英 中%計,佢入唔到英中。。。

我有保存阿大、阿二之試卷。阿大通常90多分,他排很前。阿二中上,平均也是80多分。

我有一同事讀其他學校,但求考多1,2分,將假期全用於溫習,不錯,全級差别很小,他認為那是地區名校之特點,我卻認為那是很差很差的學校。

judy 發表於 15-6-16 09:22
我有保存阿大、阿二之試卷。阿大通常90多分,他排很前。阿二中上,平均也是80多分。

我有一同事讀其他學校 ...
佢以為係百米運動員, 為快0.2秒而苦練一整年?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:其實我好滿意個分,我只係擔心如果佢keep住

原帖由 ho_yan2406 於 15-06-16 發表
其實我好滿意個分,我只係擔心如果佢keep住之後幾年都係咁考咁高分都考咁尾,以佢學校升英 中%計,佢入唔到英 ...
我覺得讀好書除基本功外,學習態度將會好大機會成為成敗關鍵,有良好學習態度加自信,根本就唔駛擔心。

ho_yan2406  Thanks  發表於 15-6-16 19:48

回覆 MASAYA 的帖子

是學校風氣差。我看過他的卷,明明是對的,但教師認為不同標準答案,扣分。於是,家長學生擔驚受怕,將課本答案讀了又讀,驚死寫錯一個標點。
其次是考卷無難度,學生只要死讀就得,所以變相互勵死讀。

睇下幾多年級啦...應該愈高年級愈難高分.

我囡囡小一時平均分是96.幾。都是考全級20幾。現小六平均分92,都是全級20幾。所以我不看名次。只看態度。

其車平均分係點計?有無比重架?

醒目開學勳章

我係女仔 發表於 15-6-16 13:19
成績表示有顯示,

你小朋友學校無顯示平均分?

引用:回覆+MASAYA+的帖子 是學校風氣差。我看過

原帖由 judy 於 15-06-16 發表
回覆 MASAYA 的帖子

是學校風氣差。我看過他的卷,明明是對的,但教師認為不同標準答案,扣分。於是,家長 ...
學校做成如此問題!害了學生!
我仔個中文老師好好,試過我個仔答了一個合理但不是標準的答案,老師照比分!這樣的老師才叫水平高!
但通常老師都只會照標準答案改卷。

引用:其車平均分係點計?有無比重架? +

原帖由 我係女仔 於 15-06-16 發表
每間學校不同的

‹ 上一主題|下一主題