用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部)VS 香港嘉諾撒學校 ...
樓主: chan26
go

九龍塘學校(小學部)VS 香港嘉諾撒學校 [複製鏈接]

我自己的心態係,有私校在手,我就會在甲一乙一搏到盡,只選俾手上的
更優勝的學校。只要勿忘初衷,根本無需vs。

Yanamami  我當年就係禁做,去盡佢  發表於 15-6-10 15:59
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:九龍塘學校(小學部)VS 香港嘉諾撒學校

KTS 升中比canossa 更好。canossa 收好少男仔,相反KTS收细佬妹都多

純個人感覺女多男少的學校,男仔最好不要揀!

所以細佬唔係主要考慮因素!

回覆 chan26 的帖子

KTS九龍城網,4間1A, 4間1B, 其中3間有小學部

Cannossa東區網, 4間1A, 3間1B, 其中1間有小學部

嘉諾撒起碼家姐safe先,好過辛苦兩個。

最終當然睇你有幾鐘意KTS,有幾想搬屋,同埋兩個一年十萬學費係好鬆動。
如果財源ok既,留番個津貼位比有需要的人啦。

ps. 資料只根據早幾年khmama的數據,現階段DSE或有不同

今年咁多KTS vs XXX是因為今年KTS推遲左入學面試。1月頭第一面試的结果成2月中先公佈。填大抽獎時都未知入唔入到第二輪,咁點會搏到盡。所以果D話有私小在手,應該搏盡是冇辦法應用在KTS上。據聞學校就是唔想太多學生收左又走,特别推遲收生,等有心讀的小朋友先申請。

Yanamami  結果新係一样……  發表於 15-6-10 17:04

回覆 bbforever 的帖子

你係指男仔群得女仔多唔好嗎?

據說女多男少的學校,男仔有著數因為小學階段女仔叻過男仔,咁學校會拎多d band one位,咁係有利band one尾的男仔。當然此等說法見仁見智,都要睇男孩子資質。

如果住東區,我都選嘉諾撒

Master167 發表於 15-6-10 16:18
今年咁多KTS vs XXX是因為今年KTS推遲左入學面試。1月頭第一面試的结果成2月中先公佈。填大抽獎時都未知 ...
無用的,一般都係會..... 唉...

回覆 evacalbee 的帖子

可能我有朋友兒子在內讀,純個人觀感!嘉的功課量不少還有網上功課,但英文科用reader教,又教得幾有系統,不過一級六班,屬大班大校!

我有朋友讀CANNOSSA,其實都唔係死谷,學校教深半年,校長其實有一個資優女兒及亞氏保加症兒子,所以對小朋友都包容,但當然,嘉諾撒學校都係谷的,功課量其實都OK,但我都有聽過有小朋友適應唔到功課要轉校。

佢唔算大班,好似係30人一班,有錯請跟正。

引用:Quote:原帖由+elmobeebee+於+15-06-10+發表

原帖由 sukitelfold 於 15-06-10 發表
極度同意!!!有時分享自己身邊看到的真相,又被攻擊,又話乜又話物。。。。EK有時令人心淡,分享自己間學 ...
每個家長都關心子女, 亦具分析能力,不會人云亦云。
問心無愧,以禮相待。
EK 這個平台確實有好多無私分享的家長,令我從不同角度反思。

回覆 Happy_Charles 的帖子

有些津小一班25人叫小班教學,而嘉諾撒30人就不是小班了,他唔洗小班教學和可以開到一級6班,證明他在區內是受歡迎熱門學校!
‹ 上一主題|下一主題