用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁vs蔡繼有??
樓主: callylai
go

陳守仁vs蔡繼有?? [複製鏈接]

回覆:陳守仁vs蔡繼有??

要進補的話間間都一樣。讀cky都有很多人進補。

呵,cky唔係國際學校呢。讀esf都大把人去補中英數。

回覆:mimics218 的帖子

其實家長跟緊些,就不用進補。係D家長想自谷先補
另外, 是每學期交雜費, 雜費已包括勞作, 作業, field trips , field trip transportation cost .

我會睇小朋友能力, 屋企經濟負擔, 日後升學打算。 如果如無意外, 100% 本地升學的話, 就不用諗, TSL 實是首選了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

近同平,相對提升生活質素
補唔補係家長個人決定,同小朋友跟唔跟到學校課程無直接關系
除非你已了解過IB,並相信IB 以及CKY教學理念,否則... TSL

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

留心CKY IB成績好一般

引用:+本帖最後由+mimics218+於+15-6-9+09:38+編

原帖由 mimics218 於 15-06-09 發表

如果讀CKY都要進補(係知有人讀CKY, 又要補返本地中英數, 怕 ...
讀cky都進補嘅應該係屋企多錢到冇定使

想請問你囡囡讀那間幼稚園, 謝謝!

CYM, this is my dream school for my kids.......and no need to bother lucky draw again for secondary school...

But u relli need to think of the budget, as u need to take school bus for cky...the location is too remote....

Btw, interested to know which kinder did u kids study .....so smart ^^..I believe u pay much effort in raising yr child...

Anyway , both schools r good, congrats

Cky:貴價貴養
TSL:平價平養!
入咗就唔好唸返轉頭!

回覆:callylai 的帖子

金錢上輕鬆D係好緊要的,建議你take TSL

聽你講你好注重英文, 其實英文就兩間都好, 如果係我, 我自己會考慮埋中文水平平衡發展, 無財政負擔的話, 我會揀CKY, 閱讀風氣真係好好, 而且始終無升中煩惱。
呢啲時候, 不如問吓小朋友想讀邊間。

$  真的很重要。如果太mun.. 讀TSL, 會剩到錢買下其他教育、娛樂或將來出國的機會

回覆 nyip 的帖子

小女讀學卷幼稚園,但有在外學中、英文。佢enjoy在外上中、英文堂,我亦從不問書!

回覆 Ocean419 的帖子

我都怕有升中壓力,由小二開始就要出外補學術,小朋友辛苦之餘,計番條數又差唔多,咁就最唔想

回覆 Yanamami 的帖子

一讀12年就係問題,現在兩公婆都做野,學費唔係問題,但要確定未來12年嘅經濟能力,就.....

其實如果真係擔心學費,選陳守仁吧。一年$14800同一年$69000+$9000校車比,你覺得讀陳守仁真係一個月要花上$5000去補習嗎?

回覆 callylai 的帖子

仲有讀大學呢?佢想去外國留學,條數吾平。

回覆 cal@wicked 的帖子

CKY 閱讀風氣真係好好,呢樣都係非常好嘅好處, 呢幾年經歷左揾nursery、幼稚園、小學,真係聽到升中都驚!
‹ 上一主題|下一主題