用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升上中一脾氣超臭
樓主: Woomingling
go

升上中一脾氣超臭 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-5-21+18:17+編

原帖由 Yanamami 於 15-05-21 發表

阿女F4,我剛剛捱完,雨过天青了~大家加油!希望在明天。 ...
Me too , 我隻大嘅今年S5開始開竅,不過以往我都盡量少哦…忍住,盡量保持溝通 ,保持良好關係,我重視態度多,極少因成績而鬧仔,呀仔親口話我知佢地班fd討論家長時,話我係極少一個唔會因成績而亂鬧嘅家長,佢d同學仲羨慕佢添
我同意呢一代年青人的確比較自我,有佢地自己想法,同佢地相處(尤其青春期)要避重就輕,投其所好,見招拆招。

看了蔡禮旭<<幸福人生講座>>之<<弟子規>>篇, 好多父母都知道如何教養出好孩子!
https://www.youtube.com/watch?v=EwL2qZz_glw

引用:看了蔡禮旭之篇,+好多父母都知道如何教養出

原帖由 YDLFATHER 於 15-05-23 發表
看了蔡禮旭之篇, 好多父母都知道如何教養出好孩子!
唉…
理想願景永遠係同現實情景
有好大落差既……
專家齋講理論容乜易呀…
事實係阿媽唔易做呢……

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-5-21+18:17+編

引用:Quote:原帖由+YDLFATHER+於+15-05-23+發表

原帖由 bogie888 於 15-05-23 發表
唉…
理想願景永遠係同現實情景
有好大落差既……
係!專家齋talk好易啫!

黃巴士  咪係  發表於 15-5-24 14:45

lamhimchiu 發表於 15-5-24 10:04
吓。。唔係要到中四先過完
每人發展不同,性格、同輩影响、家長反应……都有影響。

黃巴士  咪係  發表於 15-5-24 14:45

大事難事,看擔當; 逆境順境, 看胸襟; 是喜是怒, 看涵養; 有舍有得, 看智慧; 是成是敗, 看堅持.

YDLFATHER 發表於 15-5-23 21:07
看了蔡禮旭之篇, 好多父母都知道如何教養出好孩子!
https://www.youtube.com/watch?v=EwL2q ...
多謝分享

引用:仔升上中一特別下學期後,+下下大大聲同我

原帖由 Woomingling 於 15-05-20 發表
仔升上中一特別下學期後, 下下大大聲同我講野, 語氣極差, 有時好好聲氣叫佢埋位食飯, 叫佢沖涼, 收拾 ...
same here

狠狠地爆佢一鑊之後再解釋輔導,touchwood 依家暫時仲ok &#128513;

回覆:升上中一脾氣超臭

不能爆佢一鑊,朋友做了,效果是房門俾佢個仔踢爆,大家冇對話幾天,最後朋友

回覆:brother4 的帖子

咁火爆, 究竟佢地當父母係乜?仇人定只當係供三歺一宿嘅工人。

回覆:升上中一脾氣超臭

我果件成日撩我開火, 就算好聲好氣同佢講野,佢都當我仇人咁。只好忍,忍,忍.......,現在做人父母真艱難, EQ要有番咁上下高先得。

brother4 發表於 15-5-23 09:07
餓自然食,臭自然沖,小朋友大了不能日鵝夜鵝,自己要學習,做朋友好過做父母,咁大家都開心。。。

...
中晒重點,青春期少年人並非要家長就晒佢,相反無論對錯都就晒佢,又會覺得不被關心。佢哋只係最怕被父母哦,點先為之適當的哦,就要考各位家長智慧,別讓子女感覺父母關心變成"沉重的愛"。

Woomingling 發表於 15-6-5 13:16
我果件成日撩我開火, 就算好聲好氣同佢講野,佢都當我仇人咁。只好忍,忍,忍.......,現在做人父母真艱難 ...

或者咁諗,對於一些不懂表達或不知從何入手的孩子, 撩交嗌是想渲洩心中一些不滿或鬱結, 他/她們有話要說, 但內心掙扎, 可能知有些不滿是不應該投訴, 發洩或埋怨, 又有些是自己的錯失, 講出來不知人家點睇自己, 覺得自己很煩, 沒人明白, 心中 有些矛盾.   說到底都是想人關心. 但往往用上最挑釁方法去引大家關注.

洋蔥頭媽咪 發表於 15-5-23 19:17
Me too , 我隻大嘅今年S5開始開竅,不過以往我都盡量少哦…忍住,盡量保持溝通 ,保持良好關係,我重視態度 ...
當你知道亞仔明明沒溫習時 ----在考前或考試期間經常講電話, 閱讀Y-TUNE,  但佢答"有", 你會怎樣應對呢? 星期天我在屋企, 佢好勤力溫書, 但佢明白幾多就不知.

這經常遇到, 又看不過眼.  考試期間天天同佢講道理, 但到頭來佢答[有].  

如果你有遇到同樣情況, 你會如何做法.   

只是亙相交流心得.   

回覆:123WING 的帖子

我會同佢坐底慢慢傾, 要佢明白讀書係為佢自己將來, 不屬於任何人的, 讀幾多都係佢自己所擁有的。將來條路由自己揀定人揀你,分別有幾大,我已經唔再迫佢溫習, 以佢明白為先。

回覆 Woomingling 的帖子

我都有用你的做法向亞他講, 都教佢溫書方法.  佢似是明, 勤力一, 二天, 之後又開始還原. 好像做給我看.同學不段打電話來, 人開始心散,  應該溫書時間都用來講電話或看Y-TUNE.  下班回來,  明知佢講大話, 怒火都來.
我真的不再嘮叨嗎?  當看不到嗎?  期待有一天他真明白....  唉!

回覆:123WING 的帖子

我仔都會同你仔一樣, 但我嘗試緊盡量唔火爆,用朋友角色不段提醒佢, 同佢傾書讀得唔好對佢將來有咩影響, 讀得成又可以多些機會做自己喜歡做嘅野(當然開始時佢唔多受, 但傾多幾次佢又好似明白咗, 最緊要願意同我傾心事)。為咗要佢知道自己有幾多野等緊佢溫,考試前我會要求佢做溫習時間表, 計劃每日要溫乜,每日同佢review(用溫和態度), 從而佢會明白自己溫書嘅進度。另外,我會買多些佢鐘意食的零食陪佢溫書, 溫得耐叫佢聽下音樂(佢至愛),我咁做目的是俾佢知媽媽鼓勵緊佢溫書, 支持緊佢。 其實我自己都諗咗好多方法, 暫時覺得呢個最work, 明白中一生仲可以輸,只要唔留班就得。 成績唔係最重要, 最重要是養成有自律, 負責任及自覺去讀書嘅人。因為上中二我地唔可以再咁跟, 再唔放手根本唔太可能。

MM1155  good sharing!  發表於 15-6-11 18:55

回覆 Woomingling 的帖子

多謝你的無私分享!  我都與你有同樣的想法.  

有時, 初中的孩子有意無意撩您發火! 看您反應! 跟他們開火甚無意義,跟本唔會怕您!  我近年學會唔鬼採您既態度! 自己入房關門,或甚出街行一圈,做吓運動出身汗,回家又無事! 當然, 要孩子知道,佢咁既態度係唔啱的,但要待雙方心平氣和時才說大道理。而家我EQ 高左好多
‹ 上一主題|下一主題