用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Sept Boy is small boy???
樓主: ivanmum
go

Sept Boy is small boy??? [複製鏈接]

引用:大b+細b也好,depends+on+個小朋友能力同學

原帖由 manmanchubb 於 15-04-26 發表
大b 細b也好,
depends on 個小朋友能力同學校教學會唔會合個小朋友,
不能一概而論。
我仔小一同學有個超大B,係早一年嘅5月,無任何特別問題,唔係repeat, 成積普通,無特別叻!做大做細好,睇個別小朋友能力,無一定。

五月出世的都被人稱中仔了

引用:Quote:AhMi0723+發表於+15-4-26+11:03+其實

原帖由 little_yolky 於 15-04-27 發表
都係因人而異。

我囡囡11月底細B, 幼稚園已經攞校內書法豬肉奬。間小學仲威, 居然考試有中英書法兩科, 都 ...
我地10月仔,英文,數學都 ok, 考頭幾名,但D中文字就醜到嘔,老師話要多訓練

little_yolky  咁我諗同大細B無關   發表於 15-4-27 17:27

kyleebc 發表於 15-4-27 14:36
五月出世的都被人稱中仔了
吓, 咁5月出世既女仔係咪叫中女?

ivanmum 發表於 15-4-25 00:19
Sept Boy is small boy???
Anyone will repeat one more year?

睇佢既能力同埋你覺得佢既潛質啦. 我2個仔都係細仔, 大仔11月尾, 細仔12月頭, 大仔未夠3歲讀K1, K1-2時係無乜自信心架因為佢見到D同學叻過自己, 但到K3就一路幫佢補底而家小3都OK. 細B都係未夠3歲讀K1, 相比哥哥佢係差D啦.

回覆 little_yolky 的帖子

數學方面, 真係大細分別比較明顯嘅; 聽阿囡講, 似乎班中掌握加減數較弱都好集中係年尾一群, 11,12月真是比較多要老師協助計算; 我囡雖然運算沒問題, 但我覺得佢聽題目, 解題, 會差啲, 好似你問佢由11加到15 或16 加到20, 用心算都做到; 但如果你問佢, 每支鉛筆$1, 每塊擦膠$5, 我要買3支鉛筆, 一塊擦膠, 一共多少錢, 佢會答唔到

回覆:Sept Boy is small boy???

我朋友囡1月出世,大囡,夠2歲插下學期N, 9月轉校正式再讀N, 幼稚園共讀了4年半。

我囝11月尾出世,細囝,夠2歲插下學期N, 9月升K1, 第二年轉校再讀K1, 幼稚園一樣共讀了4年半。

點解細b repeat 叫浪費一年,大囝repeat 就ok?

Anyway, 浪費左咩?終生學習,我從來唔覺學多一年,打好基礎,建立自信 = 浪費

回覆:Sept Boy is small boy???

我反對超前教育,而且我個2個是11及12月的細b,所以我同佢地 repeat K1 平衡下。我細囡repeat 後仍然是全班最矮小的幾個

‹ 上一主題|下一主題