用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區升中排位請教
樓主: happylogin
go

東區升中排位請教 [複製鏈接]

eviza_snow 發表於 15-4-23 13:08
金文泰應是band 1中中, 較多人用衛理,顯理,劉永生呢幾間包底
雖然金文泰係Band 1既學校,但係因為佢係中中,好多人唔選擇佢,所以用金文泰做第一防線,用衛理、顯理做第二防線,用劉永生包底,應該係最有利既。

王家爸爸 發表於 15-4-24 14:03
雖然金文泰係Band 1既學校,但係因為佢係中中,好多人唔選擇佢,所以用金文泰做第一防線,用衛理、顯理做第 ...
Very similar to my strategy, except I didn't pick 顯理.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

引用:Quote:eviza_snow+發表於+15-4-23+13:08+金

原帖由 王家爸爸 於 15-04-24 發表
雖然金文泰係Band 1既學校,但係因為佢係中中,好多人唔選擇佢,所以用金文泰做第一防線,用衛理、顯理做第 ...
如果中中金文泰和衞理比(因為衞理有英文班),邊間好d?

王家爸爸  睇小朋友英文程度  發表於 15-4-27 09:30

回覆 winniecws 的帖子

金文泰雖然是中文中學,但成績應該比衛理好.

connielam 發表於 15-4-28 13:26

請問知唔知道金文泰係中文中學, 間學校有冇開英文班呢?

王家爸爸  無  發表於 15-4-28 15:57

connielam 發表於 15-4-28 13:26

http://www.mcw.edu.hk/wesley/index.php/Learn/exam
中學文憑試成績(2012-2014)  
科目

2012合格率

2013合格率

2014合格率

中文

95.20%

98.40%

97.00%

英文

98.80%

94.50%

97.70%

數學

92.80%

91.80%

96.40%

通識

100%

99.50%

99.40%

整體

96.40%

96.10%

97.30%

比印象中好好多,但係數字睇落有啲奇怪。

原本佢地用22222計算合格率,而唔係33222。

王家爸爸 發表於 15-4-28 16:15
原本佢地用22222計算合格率,而唔係33222。
金文泰都唔係算係好, 3322由2013年62%跌到2014年52%

http://www.clementi.edu.hk/lang_trad/userfiles/file/Files/13-14/CSS2013-2014(1).pdf

P.15

王家爸爸  大前年係57%  發表於 15-4-28 16:31
王家爸爸  小丸子走左之後差左   發表於 15-4-28 16:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 15-4-28 16:07
http://www.mcw.edu.hk/wesley/index.php/Learn/exam
我估同顯理相約..... 不過顯理2222有~92%, 但3322只有~38%..... 咁衞理3322可能都係得~40%.... 咁就一定低過金文泰
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

只是個人意見, 比起衛理同顯理, 金文泰應該看高一線.  

引用:你女果間學校,以佢係b1嘅成績,你自行有in

原帖由 eviza_snow 於 15-04-23 發表
你女果間學校,以佢係b1嘅成績,你自行有in st marks,好大機會已收,另乙部,如果你填st marks第一,2,3只 ...
老師叫佢聖馬可,民生,嘉諾撒/筲官,劉永生,衛理,顯理,及其他b2及B3,總之排夠15間。好苦惱,咁排我覺得太穩陣,但老師話第一志願及第二志願已經8X%入到,所以咁排唔會影響到真係入左D band2學校。

回覆:東區升中排位請教

終於填曬,只係第一志願係滿意,其他真係一般。如果派唔到都唔知點算。

‹ 上一主題|下一主題