用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問靈糧堂課程淺嗎?
樓主: happybaby12
go

請問靈糧堂課程淺嗎? [複製鏈接]

引用:我聽人講𩆜糧堂係happy+school,好學

原帖由 Equator81 於 15-03-30 發表
我聽人講𩆜糧堂係happy school,好學校但淺,英文弱,小朋友升上小學有困難。但佢show 佢升小派位結 ...
學校英文弱,但好多人自己出去補!

英文強定弱!而家都大把人出去補!但係品德係好難教好!

回覆:Evalailai 的帖子

I agree. 英文可以出去補,但品德除了家庭/學校教外,冇可能出外補

引用:I+agree.+英文可以出去補,但品德除了家庭/

原帖由 Equator81 於 15-03-30 發表
I agree. 英文可以出去補,但品德除了家庭/學校教外,冇可能出外補
所以都係自己衡量啦!但又唔好講到其他英文幼稚園一d都唔重視品德咁,基本禮貌品行每間學校都有教。各有所長,揀合適自己嘅就得啦。

我反而唔係著眼於上幾多英文堂,始終只係N班,我會著重課程內容同埋師資, 因為新校, 會唔會有好多新手老師?  遇到突發事件,新人...經驗夠唔夠去應付。

回覆 eunicest 的帖子

LLAO 是新校嗎?全部有家長陪返學,我估冇乜問題

其實真係好睇家長要啲咩野,基本上大部份靈糧堂的學生,都要出去學英文,我小朋友現時都係靈糧堂PN學生,家長陪上堂果種,不過,只要您陪佢一齊上堂,您會發覺老師真係好有heart,唔單只小朋友上得開心,連家長上得都好開心,的而且確德行教育相當唔錯,佢會令到小朋友學會自律,有禮貌,而且,佢會比機會小朋友參予小老師嘅角色,最主要係學校訓練小朋友正確學習態度

回覆:happybaby12 的帖子

太小了,除非家人會同佢講英文。

回覆:WHCS 的帖子

Hi WHCS, 這個親子學前預備班同其他學校嘅N班相比,會唔會不足呢?因為一星期三堂,每堂1.5hr, 而且全個課程都要家長陪上課...
另外,你會繼續讀荃灣靈糧堂的K1嗎?

回覆 WHCS 的帖子

我囡今年讀靈N(1.5hr), 可否share多d上堂情況同教學內容?謝謝!

回覆:ppvvhh 的帖子

確實相比出面n班,係有點不足,語境係冇出面咁好,需要再係出面補充,不過佢會培養小朋友主動閱讀,德育教得唔錯,我仔今年9月讀k1

回覆:MiffyShe 的帖子

靈糧堂係happy school,上堂前會比15分鐘時間比小朋友warm up,有一日學校裡面會有活動滑梯,小朋友玩嘅車,課室玩具有啲喺出面買返來,有啲係老師製作,好有創意,每天會有早會,唱歌跳舞warm up,會教小朋友每天天氣,晴天,雨天,問小朋友外面天氣,佢會比小朋友出嚟做小老師,帶其他小朋友唱歌,令小朋友好有自信行出嚟,食茶點要小朋友自己餵食,食完茶點,老師會抽時間同小朋友講故事,然後下一個環節大小肌肉訓練,有英文老師,普通話老師,不過堂數唔多,呢個係不足之處,睇您自己要咩

引用:回覆+WHCS+的帖子 我囡今年讀靈N(1.5hr),

原帖由 MiffyShe 於 15-05-19 發表
回覆 WHCS 的帖子

我囡今年讀靈N(1.5hr), 可否share多d上堂情況同教學內容?謝謝! ...
課程係淺㗎

回覆 WHCS 的帖子

多謝你長細分享!
做小老師陪養自信好似幾好,我會比佢出去再學英文。另外,請問如果老人家陪上PN ok嗎?家長須要比較多體力活動嗎?我知奧福音樂班就須要家長幫佢跳丶抱起果d。

學校點解要特別強調happy school呢?
其實眼見好多唔強調自己叫happy school既幼稚園D學生都好開心
所以happy school對我黎講唔係咩特別之處

MiffyShe 發表於 15-5-20 23:56
回覆 WHCS 的帖子

多謝你長細分享!
老人家都冇問題,因為,現在主要由父或母,工人,什至乎老人家陪上堂

回覆:請問靈糧堂課程淺嗎?

我仔9月都番秀德n班啦!只期待佢開心上學~ 漫漫長路有排讀,唔洗甘緊張

‹ 上一主題|下一主題