用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK - Waiting
樓主: LeeTszKi
go

SPK - Waiting [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Applemaamaa+於+15-03-17+發

原帖由 tamagoosie 於 15-03-17 發表
- 試想一想,留在現時幼稚園, 如果課程比 SPK 深,一定在考小一時學術比 SPK 有優勢 (只要平日在家訓練小朋 ...
這段嚴重誤導人!

引用:Quote:原帖由+Baggio10+於+15-03-17+發表咁

Agree x2
而且佢所講7成以上原校上小學,其實我話10成以下也可以!
因為真實數字除了老師,校長冇 ...

以往係咪真係在 2nd round call 晒~ 40個 waiting 上 SPC, 我吾知。就算係,呢啲都係以前的事。  

學校已經再重申不保證幫小朋友入任何小學,包括 SPC. 不過已有傳聞今年已收少咗 SPK 學生。 EK group 也有人講自己小朋友由 SPN 都上吾到 SPC.  

所以選了 SPK 的家長也應該要了解風險 (不知道 5.30 briefing 學校會唔會再提).  情況就好似今時今日的德望、聖心一樣。

引用:Quote:原帖由+tamagoosie+於+15-03-17+發表

這段嚴重誤導人!
如果 SPK 學生有在外打補針,在學術上一樣有競爭力。但如果只靠學校基本課程,學術未必夠超谷的幼稚園勁 。

不過神小也喜歡 SPK 學生,因為品德教得好。所以SPK 學生如果要考 DG, SPCC, 一定要打補針,打好個底。

如果已在學術高之神幼而又想考 DG, SPCC, 一定要培養品德。

純粹個人意見

引用:Quote:原帖由+tamagoosie+於+15-03-17+發表

原帖由 Applemaamaa 於 15-03-18 發表
如果 SPK 學生有在外打補針,在學術上一樣有競爭力。但如果只靠學校基本課程,學術未必夠超谷的幼稚園勁 。 ...
你所講這段,你真係覺得冇問題?

"如果是神幼 (KV, SC,KM, 寶山...etc) 就更加不用過份擔心,大把好過 SPC 嘅小一你揀。 到時如果好鍾意 SPC, 也可求位試一試"

原帖由 Applemaamaa 於 15-03-18 發表
以往係咪真係在 2nd round call 晒~ 40個 waiting 上 SPC, 我吾知。就算係,呢啲都係以前的事。  

學校已 ...
你都話唔知,就唔好話7成以上啦,我夠可以話十成或以下,都一定正確!以一個唔知真實數字嘅人,所講的幾多%是毫無意義

點解要講到SPK 的競爭力咁低,入去讀又好risky,因為小一收唔晒?
如果睇安全感,點都應該比無小學的幼稚園安心,不論佢收番幾多成。至於用SH的例子套落SPK都幾得意,如果要擔心呢樣野,出面幼稚園要去考小一都有好多未知因素。
我自己真係唔覺SPK課程淺,當然睇你要求什麼啦。本身我就喜歡佢課程配合小朋友發展,如果佢都變到谷,我認為係失去佢的優勢。好多讀谷的幼稚園都要出去補習架,SPK的家長安排小朋友去補習不等於不滿意學校課程。

SPK由幼稚園揀小朋友,然後教育到中學都可以keep到咁好的成績,不能不佩服佢地。

引用:點解要講到SPK+的競爭力咁低,入去讀又好ri

原帖由 booboozi 於 15-03-18 發表
點解要講到SPK 的競爭力咁低,入去讀又好risky,因為小一收唔晒?
如果睇安全感,點都應該比無小學的幼稚園 ...
agree
果個蘋果媽d post 完全是誤導人

回覆:SPK - Waiting

當然 SPK 有優勢,眾人都知,但這個 post 是回應一些得不到 offer 的家長。

希望他們從另外一個角度去睇件事,不要只把SPK好的方面無限放大,然後覺得自己輸了,不開心。事情永遠都有風險及未知之數。 我真的見到有人升吾到上小學,父母愁到爆!  

就好似有啲家長幫小朋友考 DG/DB, 最後 fail.,好傷心。但只是因為各位當 DG/DB 神咁拜,就算俾小朋友入到,都要小朋友讀得開心先得。如果根本不適合小朋友,你想佢開開心心讀另一間小學,還是突然間因為壓力大自殺死咗。

我的 comments 是希望給冇 offer 的家長們一些正能量,留在現時的幼稚園未必比在 SPK 差及上小一冇優勢。只要適當地培育小朋友學術,口才及品德,一樣好掂。

希望大家明白以上嘅 post 之出發點。

不喜勿插

Applemaamaa 發表於 15-3-18 09:41
當然 SPK 有優勢,眾人都知,但這個 post 是回應一些得不到 offer 的家長。

希望他們從另外一個角度去睇件 ...

自殺

連考幼稚園你都要計所謂的"輸""贏", 我真擔心你3年後如何捱考小果半年.....不過現在失望過也好, 或許是考N時太得心應手, 將期望放大了....

成日神幼神幼, 別被自我良好感覺沖昏了頭腦

SPK d 位咁少,考唔到係正常。家長都識得自我調節~

引用:Quote:Applemaamaa+發表於+15-3-18+09:41+

原帖由 傻太 於 15-03-18 發表
hey, 我話近年啲學生因壓力大而自殺,不是家長。

引用:SPK+d+位咁少,考唔到係正常。家長都識得自

原帖由 bbaunt 於 15-03-18 發表
希望係,但真係有家長哭㗎!

引用:+本帖最後由+傻太+於+15-3-18+10:00+編輯+\

原帖由 傻太 於 15-03-18 發表
冇法啦,衣家間間幼稚園同小學都叫名校。所以比較多人掙的名校,已被稱為神級學校。

感覺好似以前金信用卡已經好勁,現在又白金,又黑卡。

bbaunt 發表於 15-3-18 09:56
無錯。當然考得都係想入到,如果唔得都要調節心態。但要安慰無offer的人/自我安慰,都唔需要放大學校不存在的壞處。
如果本身學校讀得開心,無offer又唔代表去唔到大家想去的目的地。只係途徑唔同姐。
再者如果自己一心覺得原先學校已經好好,就唔好打算考太多學校了,增添孩子同自己壓力。

Applemaamaa 發表於 15-3-18 10:02
希望係,但真係有家長哭㗎!

喊都係一種宣洩, 過後相信會沒事; 但一直踩得唔到既葡萄, 只怕內心更難受, 表現更肉酸 (無報既踩就言行一致)

Applemaamaa 發表於 15-3-18 10:09
冇法啦,衣家間間幼稚園同小學都叫名校。所以比較多人掙的名校,已被稱為神級學校。

感覺好似以前金信用卡 ...
真係無法, 閣下繼續自我感覺優越, GOOD LUCK

其實睇左兩日,我又唔覺蘋果媽踩SPK。蘋果媽只係中立講讀spk的risk,佢冇集中講spk好處,一黎係人都知,二黎係想安慰冇offer的家長吧。

其實蘋果媽出於好意的,大家無需,群起而攻之。

Applemaamaa 發表於 15-3-18 00:27

學校 ...

40個 waiting 上 SPC, 我吾知。就算係,呢啲都係以前的事。-> 想問下你點知? 而家waiting收返好少? 而家呢個係新校長, 你咁快知佢style?

no offend, 只係真係想知係咪真.

不過同意讀得就預左有機會入唔返小學, 唔好咁老定.  

我真係覺得佢不停放大SPK的壞處而非平心討論學校的好壞。
一時又話報神校小一不如神幼,一時又話學術淺要出去進補先夠競爭力,一時又話有機會好似SH咁收番勁少幼稚園生。
如果安慰係要去拎把秤去比較學校長短而非孩子需要及能力,沒什麼幫助,只會更不開心。

答番樓主先,基本上好少人唔去註冊。上午班我見到應該得一個份入學表格無人拎。最後果一個有無call waiting真係唔知。
‹ 上一主題|下一主題