用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新手,想問問大家全港幼稚園排名應該大約係點? ...
樓主: vwvwvw
go

新手,想問問大家全港幼稚園排名應該大約係點? [複製鏈接]

回覆:新手,想問問大家全港幼稚園排名應該大約係點?

thanks ar,其實我心目中無話特別咩類型,小學更加好似遠左d,始終幼稚園都未諗點,但當然想報啲好嘅,等小學易入啲,個小朋友讀得好啲~

可能每個小朋友能力唔同,但某程度上都係白紙,所以想佢入啲好學校將來條路易啲,其實學到幾多都係佢自己,但感覺就係我做媽媽,想盡我能力畀最好佢,如果因為我問題而影響佢發展,咁就係我問題😣

但成日見有好多名幼係有分校,咁邊間先好?例如victoria、LH、明慧、迦南etc,可以畀d意見參考下嗎?

回覆:vwvwvw 的帖子

你講既間間都好,問題係你覺得佢適合讀咩學校,如果比你小朋友入到全港top5,而學校教學方式唔適合你小朋友,咁算唔算好?

引用:你講既間間都好,問題係你覺得佢適合讀咩學

原帖由 vincentchun 於 15-03-18 發表
你講既間間都好,問題係你覺得佢適合讀咩學校,如果比你小朋友入到全港top5,而學校教學方式唔適合你小朋友 ...
咁點睇小朋友係咩類型?真心求教

太子明慧應不算特別好吧?
校舍也不算大,在舊樓中,其實明慧有什麼特別呢?

引用:Quote:原帖由+vincentchun+於+15-03-18+發

原帖由 vwvwvw 於 15-03-18 發表
咁點睇小朋友係咩類型?真心求教
有d小朋友係靠視覺去學習,例如你喺佢面前做一次,佢就立即可以copy,自己做一次, 有d小朋友就要靠互動去學習,家長要自己觀察小朋友特質,再揀合適既學校

回覆:964000 的帖子

2013出生: 57100; 2014出生62000......此兩年皆已沒有雙非.....可以send條link俾我嗎? Thx

我個人就看實際情況而決定的。
我都是好想給個女最好的,但經濟情況就要全職工作,所以想找全日的幼兒班,好多人同我說全職媽媽或半日班會照顧個女好一些,可惜安排全日會對我們家庭來說好一些。
因此,我覺得幫孩子求學第一步,要了解家庭各人想法,尤其夫妻有共識,有無人可以照顧到孩子先。如果有,半日班會好過全日班,選擇多好多,如果只可全日班,你就少好多選擇了!
第二步就是學校的理念,同課程的考慮。好多時就好講係你對孩子升小的期望,如果只求HAPPY,升小無太大期望,那好多間可以選擇,只要找一些有愛心,出名關愛小孩,人數比例少一些的幼兒園吧!這些資料好易找的。
如果你想小孩子升間讀書競爭力大的小學,就要找多些資料了!
坊間有好多競爭力排名的資料,可以參考下!博下面試,有機會撞彩入去就可以讀到。但有些學校出名貿利的,關愛麻麻地,谷成績,小小年紀K1就學寫字,K3要做周記,但讀小一就適應好一些,係辛苦好多的,好多時是父母同小孩子係功課上角力。
因此,要思考好左再決定的。
我個選擇是撞彩博面試好勁的學校如ST.CATH,博不到就轉戰其他有全日制的學校,比較有語境氛圍的學校,我個女暫時考慮是綠茵。
小小分享,如有錯失,請見諒!

‹ 上一主題|下一主題