用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好唔開心
樓主: joycheung801
go

好唔開心 [複製鏈接]

回覆:LeeCC 的帖子

Ok!

回覆 Jjchow2015 的帖子

我小朋友都好LIKE 刷身, 好舒服

你可能不夠力, 治療師說不夠力可能有反效果架.

回覆:feipow 的帖子

我成份report都搵唔到呢幾個terms,anyway我聽日就第一次帶個女去做training,睇下therapist點講.
我女既情況係响屋企把口唔停,但一出到去見到人就收晒聲,盡量可以唔講野就唔講,手指指,用動作表達,所以社交完全係0.....好情緒化,成日發脾氣,好多時都唔知佢嬲乜,小小野都可以好大反應,tum又好迫又好,唔肯就死都唔肯,同你對抗到底..... 學校就係話佢唔專注,遊雲,成日坐係度唔知自己應該做乜,又唔識叫人幫手,如果冇人監住佢就乜都唔做,但佢係識做既,只係唔踢就唔郁.... 我自己响屋企教佢野,有時佢錯咗更正返佢,佢就會發脾氣,包咬頸,唔肯再學落去,所以都好頭痛.... 佢非常之沈迷一d幻想,例如Harry Potter,Lord of the rings呢d電影佢好鍾意睇,同成日講,好似永遠返唔到現實世界.....

引用:我成份report都搵唔到呢幾個terms,anyway

原帖由 joycheung801 於 15-03-15 發表
我成份report都搵唔到呢幾個terms,anyway我聽日就第一次帶個女去做training,睇下therapist點講.
我女既情 ...
會不會有點ADHD?我朋友女小時候有點似你6所形容,到七歲才確診ADHD,食藥後好好多

回覆:LeeCC 的帖子

想問刷身和按關節要什樣做?用什麼來刷身?

回覆:964000 的帖子

由2歲開始睇過咁多醫生,肯定唔係ADHD,佢好多行為都有d似自閉,有d似ADHD,或者誤會佢係學習/語言/智力障礙,但醫生話過,要確診係要符合晒所有病徵,而且係任何環境都要表現一樣先可以確診,所以我地咁頭痕,攪咁耐,先話比我知係selective mutism,同sensory disorder,我地仲睇緊政府心理學家,見咗一次但未有任何結果,好kick手

‹ 上一主題|下一主題