用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基姊妺新校 Harts 討論
樓主: drexler22
go

九龍塘樂基姊妺新校 Harts 討論 [複製鏈接]

drexler22 發表於 15-1-11 22:50
今日再搵下料

見到園網話pods新校於2015夏開放

o甘揀PODS好d,住港島的話海峰園都好方便。

引用:Quote:cklauwendy+發表於+15-1-10+22:08+My

原帖由 Cutemom0808 於 15-01-10 發表
HKPS 2個campus, PODS 又2個campus, 黃校長點分配時間?
一個校長睇四間幼稚園?真好魄力。

回覆:九龍塘樂基姊妺新校 Harts 討論

我都係waiting但又無新校offer

明明個日in得好好,真係好失望啊

引用:Quote:drexler22+發表於+15-1-10+21:16+有

原帖由 Cutemom0808 於 15-01-10 發表
其實點解佢d分校要唔同名?又PODS, 又Harts?
附圖是當年pods 的 founding team 成員,估計可能harts的founding director不同,雖然是同一校長,但要用第二個名。

回覆 meowymeowy 的帖子

yeah probably different founders.  My friend asked Pods today and they don't seem to know much about Harts.  They said Mrs Wong is only headmistress for HKPS and Pods, not Harts wor...

請問若沒有新校寫明am or pm.那是什么意思?  要再in 嗎?原來有另一種信係有新校am or pm offer! 好好啦!

回覆:cky2006 的帖子

不用再in

你寄回acceptance slip給校方,佢地會再寄出入學資料給你 到時會知詳情

引用:不用再in 你寄回acceptance+slip給校方,

原帖由 drexler22 於 15-01-12 發表
不用再in

你寄回acceptance slip給校方,佢地會再寄出入學資料給你 到時會知詳情
請問知吾知Harts新校有幾班K1?

回覆:Wilkis 的帖子

可能要到31/1 先知詳情

adalyho 發表於 15-1-10 19:45
我都係waitlist 但無harts offer! 喜歡樂基教學方法、手上有kv 、諗住如果有harts offer 會放棄KV, 但同Hkp ...
我同你相反, 會簡KV. 可分享一下你對HKPS既睇法嗎.

引用:Quote:原帖由+Cutemom0808+於+15-01-10+發

原帖由 meowymeowy 於 15-01-12 發表
附圖是當年pods 的 founding team 成員,估計可能harts的founding director不同,雖然是同一校長,但要用第 ...
Harts校長係新㗎,Mrs Wong做校監only... 其實如果課程一樣,唔同校長有冇影響?

回覆:klm402 的帖子

純粹個人喜愛。我自已喜歡小班教學因為自己囡囡自理能力好差,kv一班3x 個學生vs 兩個老師有d擔心。但最主要係教學方法,自己比較喜歡活動教學、kv比較傳統、唔知囡囡受唔受到。但如果純粹講考小一、甘應該kv會有把握d。但我覺得hkps都唔會差、所以偏向hkps多d。

引用:純粹個人喜愛。我自已喜歡小班教學因為自己

原帖由 adalyho 於 15-01-13 發表
純粹個人喜愛。我自已喜歡小班教學因為自己囡囡自理能力好差,kv一班3x 個學生vs 兩個老師有d擔心。但最主 ...
我都諗緊HKPS vs SC, 你都認為hkps 嘅training 比名氣重要嗎?

回覆:sakbbjaijai 的帖子

如果係hkps vs sc 都真係好難選擇。我兩間都鍾意因為大家都係活動教學。SC除名氣大外,presentation skill train 得好好。但自己都係喜愛細校、老師可以俾多d attention 俾小朋友、所以我都係偏向hkps。hkps train presentation skill 都唔會差。我自已會睇呢d因素多過名氣。個個人唔同。

引用:如果係hkps+vs+sc+都真係好難選擇。我兩間

原帖由 adalyho 於 15-01-14 發表
如果係hkps vs sc 都真係好難選擇。我兩間都鍾意因為大家都係活動教學。SC除名氣大外,presentation skill  ...
其實我爬文見hkps 都有28 人一班, 其實何謂"小班"? 我一直以為佢地少過20 人一班,請問你知唔知呢?

cky2006 發表於 15-1-12 23:09
請問若沒有新校寫明am or pm.那是什么意思?  要再in 嗎?原來有另一種信係有新校am or pm offer! 好好啦! ...
我打過電話問pods,因為我係無寫明am / pm,個職員好詳細解釋,佢話報hkps時要求咩offer就會比返嗰個offer,例如我係local am,咁會比返local am。佢係咁答我,希望係真啦!

其實st.cat也有小班,有人講st.cat英普班是上下午校各4班(有錯請指正,因我沒向班主任求証過),我知有兩班英普班是小班,每班20人

回覆:drexler22 的帖子

咁樂沛兒又好唔好,同樂基有冇關係?同一個集團在同一區開兩間幼稚園? 我都收到harts 個reply slip,其寶咁算唔算是個offer?

引用:咁樂沛兒又好唔好,同樂基有冇關係?同一個

原帖由 gg33 於 15-01-15 發表
咁樂沛兒又好唔好,同樂基有冇關係?同一個集團在同一區開兩間幼稚園? 我都收到harts 個reply slip,其寶咁算 ...
樂沛兒同樂基無關係㗎!封信講明有冇offer sister school,有acceptance slip應該都有。

引用:Quote:原帖由+adalyho+於+15-01-14+發表如

原帖由 sakbbjaijai 於 15-01-14 發表
其實我爬文見hkps 都有28 人一班, 其實何謂"小班"? 我一直以為佢地少過20 人一班,請問你知唔 ...
每班人數唔同,有啲廿幾人,有啲十幾。

‹ 上一主題|下一主題