用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 得15分,Net 12,請賜教
樓主: tam_bb
go

得15分,Net 12,請賜教   [複製鏈接]

cyhh 發表於 14-12-11 12:11
肯定唔係,佢甲一只填st jo,之後乙一st jo,乙二軒下
一年已經可以有翻天覆地既改變,前年仲有乙二派到,唔代表上年都一定有;前年李賜豪乙五入到,上年乙三已經有人入唔到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:得15分,Net 12,請賜教

佢係2014年6月派位,今年9月小一,but anyway真係同意年年唔同。

cyhh 發表於 14-12-11 12:29
真架,無講大話而且我小朋友今已經放棄抽獎,無必要擾亂他人呢只係今年又難玩左, ...
其實年中派彩時, 都係得一個半個話「乙一唔中」, 我當時都有少少懷疑

引用:Quote:cyhh+發表於+14-12-11+12:29+真架,

原帖由 lauwingtai 於 14-12-11 發表
其實年中派彩時, 都係得一個半個話「乙一唔中」, 我當時都有少少懷疑
我係之前有朋友話第一志願唔中(又係2014年6月果次),但後來同佢一齊睇番,原來佢係甲一軒下唔中佢其實14網

醒目開學勳章 王國長老

如果係, 我都放心D, 我姑仔個女今年抽, 無BACKUP, 已經唔揀最勁, 我仲唸緊應該乙一軒下, 乙二寶血, 定再穩陣D, 乙一寶血, 乙二李賜豪

Charlotte_mom 發表於 14-12-11 12:48
如果係, 我都放心D, 我姑仔個女今年抽, 無BACKUP, 已經唔揀最勁, 我仲唸緊應該乙一軒下, 乙二寶血, 定再穩 ...
不如中庸D,乙一軒下,乙二李賜豪
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

都有考慮
其實既然放棄最top, 唸黎唸去都係呢幾間

其實12網最難係諗第三放咩⋯

引用:其實12網最難係諗第三放咩⋯ +

原帖由 cyhh 於 14-12-11 發表
第三放棄

醒目開學勳章 王國長老

第3基本上填咩同放棄都無分別, 幾乎都係食三寶四寶飯

cyhh 發表於 14-12-11 13:29

如果你係咁排:

乙一: 男校/女校/軒上/聖雅各
乙二: 寶血/李賜豪

咁乙三咪放番軒下囉..... 過去軒下話首三志願有揀過佢都有得叩門, 今年仲係唔係就未知啦!
如果之前乙一乙二己經揀咗軒下, 可以唔填, 或者放間無咁抗拒既寶校囉

反正如果乙一同乙二唔中點排都係得一個結果..... 叩門啦!

引用:第3基本上填咩同放棄都無分別,+幾乎都係食

原帖由 Charlotte_mom 於 14-12-11 發表
第3基本上填咩同放棄都無分別, 幾乎都係食三寶四寶飯
真係慘,第三已經食四寶飯

tam_bb 發表於 14-12-11 10:54
有大坑真小backup,可以抽獎,咩策略好?住Net 12,得15分,冇細佬妹。得15分如果自行瑪利曼、st Paul cath ...
個人意見有backup可以博盡d (如果負擔得起真小學費)

1.瑪利曼 2. st.paul catholic .... 大不了讀返真小都唔錯

我當年都係咁拿住呢個心態博到盡, 反正抽乙2都唔會讀... 就只填心儀的區内女校乙1博下 ... 其他留空費事諗咁多...一係津貼名女校, 一係真小...

引用:Quote:tam_bb+發表於+14-12-11+10:54+有大

原帖由 hugub 於 14-12-11 發表
個人意見有backup可以博盡d (如果負擔得起真小學費)

1.瑪利曼 2. st.paul catholic .... 大不了讀返真小都 ...
即係:甲一(瑪利曼)。甲二(空)。乙一(瑪利曼)。乙二(st Paul catholic )?

回覆:hugub 的帖子

因st Paul catholic 唔駛1-1-1?

各位覺得瑪利曼、st Paul catholic 邊間好D?(我們沒有宗教信仰)

引用:Quote:tam_bb+發表於+14-12-11+11:14+是舊

原帖由 lauwingtai 於 14-12-11 發表
咁你12網心儀邊幾間呢? 你女女有真小back up, 照計要和真小同級或以上才考慮吧? 或你只求入官津, 但求安穩 ...
希望同真小同級或更好,而且又零學費、有聯繫或直屬中學可以大機會直上就perfect。(好貧心,哈哈)

打錯字,「貪心」

tam_bb 發表於 14-12-11 15:31
希望同真小同級或更好,而且又零學費、有聯繫或直屬中學可以大機會直上就perfect。(好貧心,哈哈)

...
咁好老實, 你個case仲邊有策略可言, 12網(女仔)能與真小同級又大機會直上中學的就只有瑪利曼、St Francis、St Paul’s Cat, 呢三間都要填乙一的, 乙二就算俾你扑中軒下或寶血都未必讀啦! 照咁講法, 你三間女校揀一間放乙一, 後面亂塡就可以了。

tam_bb 發表於 14-12-11 15:31

...
三間之中, 正路最難入係瑪利曼, 最易入係St Paul’s Cat, 自己衡量風險, 選定一間就ok
‹ 上一主題|下一主題