用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細B重讀小一可報直資或津校叩門嗎?
樓主: littlebeany
go

細B重讀小一可報直資或津校叩門嗎? [複製鏈接]

喜樂果子 發表於 14-12-12 09:43
我係玩完統一先去叩門的, 位小, 小朋友唔突出, 所以死哂, 我小朋友今年9月讀緊小一, 10月開始再戰直資私小 ...
請問今年戰績如何?
有冇邊d 學校係唔接受p1 repeat 生報名嫁?

babycute2009 發表於 14-12-12 12:29
請問今年戰績如何?
有冇邊d 學校係唔接受p1 repeat 生報名嫁?
有OFFER, 不過一定唔係神級學校, 上年只有考叩門, 位小而且學術不突出, 所以死左

喜樂果子,請問你小朋友今年是讀津小嗎?而你考2015小一,請問有邊間直資、私小有offer? 因家有一個細B,你的經驗對我很重要啊!拜託!

charlotte 請問你果間直資是?

回覆 喜樂果子 的帖子

可否分享接受或不接受小一重讀申請的小學!

引用:回覆+喜樂果子+的帖子 可否分享接受或不接

原帖由 oyeung 於 15-01-29 發表
回覆 喜樂果子 的帖子

可否分享接受或不接受小一重讀申請的小學!
除了英華, 大部份都可以

引用:Quote:yokeeland+發表於+14-12-8+15:55+唔

引用:Quote:原帖由+Hong497+於+14-12-08+發表囡

meri1231 發表於 14-12-9 07:46
容易找插K3班?新手媽12月B,1516中…應入名PN再入K1,還是讀村K1(暫—am)下年再考名K1(多選擇)?,或學你重 ...
朋友係讀村校, 然後K3重讀, 轉咗間程度深D既私校, 最後有私小offer, 不過大抽奬好彩, 抽得靚, 所以讀津校。

回覆:細B重讀小一可報直資或津校叩門嗎?

路過問問,點為之細B, 如果10月細唔細?

唔知陳守仁得唔得呢?

讀緊小一, 第二年要重讀小一? 機會可能細D, 校長們既思維有機會會咁.. 第一, 讀得好, 就仲乜要重讀呢? 第二, 佢地學校都係睇能力收生的, 咁你讀得唔好,, 競爭力比別人低喇已經, 收既機會都細左... 係重讀既話, 正常係K3重讀... 最大可能重讀小一, 係原校重讀... 不過, 我亦都唔會沒殺我以上係癈話既可能.. 不過係我就會實實際際睇下點提升成績了..
另外, 有好多校長會諗下, 而家適齡報既都無位, 仲要用多個叩門位黎收重讀? 變相對而家叩門的人不公平, 因為你已有校係手, 佢地仲係浮遊緊

小兔~阿比  其實每個去叩門既都必定有一校在   發表於 15-2-5 23:32

引用:讀緊小一,+第二年要重讀小一?+機會可能細D,

原帖由 Sindy 於 15-02-05 發表

讀緊小一, 第二年要重讀小一? 機會可能細D, 校長們既思維有機會 ...
真係有人大仔都去db repeat 小一喎

sissysze 發表於 15-2-5 20:19
真係有人大仔都去db repeat 小一喎
一個半個成功例子我唔會沒殺, 究竟係咪識得? 有其他原因?

引用:Quote:sissysze+發表於+15-2-5+20:19+真係

原帖由 Sindy 於 15-02-05 發表
一個半個成功例子我唔會沒殺, 究竟係咪識得? 有其他原因?
請問“識得” 指乜嘢?

sissysze 發表於 15-2-5 20:25
請問“識得” 指乜嘢?
同學校人仕有關係囉... 或者可以問下樓主, 收重讀小一, 係破例的, 自己有咩條件係人地要收你呢? 入得DB呢個, 肯定有D特別因素人地會收佢的, 適齡入DB都多人叩門而唔得喇...

醒目開學勳章 王國長老

重讀小一, 咪就係小一未開學, 已經又報小一lor, 咁9,10,11月時就去面試(人地k3, 自己小一), 靠自己考入, 同破例無關, 同識人更無關 (咁呢個世界總有人走後門嘅)

重讀k3 技術上麻煩d, 好多家長都係唸住上到緊係上, 除非擺上跟唔上進度否則k3正常咪唸升小lor, 咁考唔到心儀的, 到時想重讀k3學校都唔知點配合了(事實上就算升k3時打算重讀學校都未必有位), 升小一就唔同, 只要適齡教育局一定有個小一位, 咁簡單d, 升左小一至算啦, 反正都係repeat, 家長心態小一多野學d

至於點解repeat, 好多原因嘅, 一係想入名校, 亦有case例如我仔果間, 家長想入間輕鬆得黎龍中又ok的小學, 寧願repeat一年換12年輕鬆lor; 又唔係個個唸住要入勁野嘅

我都聽過現直資小一生剛去年尾考dgjs, 即2015年9月到dg再讀小一。

Charlotte_mom 發表於 15-2-5 21:29
重讀小一, 咪就係小一未開學, 已經又報小一lor, 咁9,10,11月時就去面試(人地k3, 自己小一), 靠自己考入, 同 ...

去報重讀小一時, 校長問你, 學都未開喎, 點解要重讀? 佢答: 我想入你地學校囉.. 咁校長又問, 咁你舊年有無黎丫? 有既話, 舊年唔收, 咁今年有乜野可以改變令到我地收你? 無既話, 你今年先知有我地呢間學校嗎? 點答都死.. 另外, 唔知直資小一係咪都要收註冊證呢? 係既話佢無得比, 係咪只可以叩門呢? 係叩門只有交成績表架囉喎.. 有幾個校長都有我所講既考慮, 仲唔係小學添.. 中學都係咁睇, 好多都會叫, 你讀得叻, 不如考升班既插班, 讀得唔叻就未必會收囉.. (計佢想更上一層樓既話) , 所以機會都係細.. 不過都係果句, 世事無絕對.. 好似我大女咁, 升中二.,. 佢考某校, 考重讀同升班.. 兩級都唔收, 校長就係咁同我講.. 再同其他校長聊下, 都一樣睇法..

Sindy 發表於 15-2-5 20:29
同學校人仕有關係囉... 或者可以問下樓主, 收重讀小一, 係破例的, 自己有咩條件係人地要收你呢? 入得DB呢個 ...
識人就做細B個年入左la, 洗鬼等多年咩。
另外大B其實都係適齡, according to edb 小一入學 age requirement,如果話大B係超齡,咁細B咪低齡?
‹ 上一主題|下一主題