用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有st.cat offer嘅家長入嚟傾下
樓主: ka@bb
go

有st.cat offer嘅家長入嚟傾下 [複製鏈接]

引用:回覆+jason1978+的帖子 請問看小一區那裏

原帖由 kazzylai 於 14-12-07 發表
回覆 jason1978 的帖子

請問看小一區那裏啊?看來看去沒相關的哦?!
我估佢意思係,去小一區睇下,啲家長講考小一,大抽獎,派位,叩門,仲辛苦過in k1,所以揀培正,100%直升上小學,煩少樣。

回覆:有st.cat offer嘅家長入嚟傾下

agree

引用:Quote:原帖由+kazzylai+於+14-12-07+發表回

原帖由 catli11 於 14-12-07 發表
我估佢意思係,去小一區睇下,啲家長講考小一,大抽獎,派位,叩門,仲辛苦過in k1,所以揀培正,100%直升 ...
咁半龍都好過讀SC?

會為宣幼放棄SC嗎?大家點睇?

引用:回覆+jason1978+的帖子 請問看小一區那裏

原帖由 kazzylai 於 14-12-07 發表
回覆 jason1978 的帖子

請問看小一區那裏啊?看來看去沒相關的哦?!
小一區個個都緊張考小一。唔想煩小一,100%龍校令家長進可攻,退可守。
反之,半龍要面對校內競爭……

引用:Quote:原帖由+kazzylai+於+14-12-07+發表回

原帖由 catli11 於 14-12-07 發表
我估佢意思係,去小一區睇下,啲家長講考小一,大抽獎,派位,叩門,仲辛苦過in k1,所以揀培正,100%直升 ...
Exactly

引用:Quote:原帖由+catli11+於+14-12-07+發表我

原帖由 rsx 於 14-12-07 發表
咁半龍都好過讀SC?
半龍唔prefer.
唔想細佬咁細個要面對與同儕競爭嘅壓力。

SPK? 如女生,假設有 SPK offer (不論 AM 或 PM), 你哋又會否放棄 SC AM?

引用:SPK?+如女生,假設有+SPK+offer+(不論+AM+

原帖由 Applemaamaa 於 14-12-07 發表
SPK? 如女生,假設有 SPK offer (不論 AM 或 PM), 你哋又會否放棄 SC AM?
Of course.!!!

St Pauls Convent Primary 是不公開招生的。放棄左SPK 就肯定冇左St Paul Convent.

讀完 St Cat 都未必考得返St Paul 同級的小學!

更何況St Cat k2 必定是pm class, 如果好唔喜歡 下午班的話, St Cat 都不是你杯茶。

我有st cat am offer & 民生pm offer, 收到st cat offer 後,連培正都無去in, 雖然培一條龍,但終以中文為主,我心儀的小學,中英並重,我怕3年後欠缺競爭力!
現在正煩緊要唔要民生的半龍offer!!!

回覆:yeunglps 的帖子

我都一樣,st cat vs 民生。有冇民幼家長答多吾多民幼生再衝上神校如男女拔

引用:我有st+cat+am+offer+&+民生pm+offer,+收到

原帖由 yeunglps 於 14-12-08 發表
我有st cat am offer & 民生pm offer, 收到st cat offer 後,連培正都無去in, 雖然培一條龍,但終以中文為 ...
兩條指定問題,a)有冇信心train小朋友考小一?;and b) 如不幸考小一成績未如理想,會否後悔放棄民幼?

hope you make the right choice for your family

Ms 都唔係100%升民小

Struggling to choose MS or St. Cat. Both offers am classes

meowyung 發表於 14-12-6 13:33
協恩,不過,都會諗上午或下午
協恩唔係龍校喎,你覺得值嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用我係小一版既回應:SC給予學生的,不是升學保障,而是培養學生閱讀的興趣和學習的態度。看你看重那一方面。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

真是煩惱,又想有個backup,但又好喜歡S C,点算呀?民幼是否多數入番民小呢?考其他學校ok嗎?

引用:引用我係小一版既回應:SC給予學生的,不是

引用:SPK?+如女生,假設有+SPK+offer+(不論+AM+

原帖由 Applemaamaa 於 14-12-07 發表
你知唔知S P K 一年只收最多200個學生,絕對難考過St Cat

‹ 上一主題|下一主題