用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 老師叫我仔囀校
樓主: candykiki123
go

老師叫我仔囀校 [複製鏈接]

回覆:我係女仔 的帖子

禁我個女間學校好d,由於哥哥讀緊,我講明妹妹排s位,若有s我唔要offer.校長反而同我講,如果唔係情緒問題(因不夠人手處理),只是遲緩,佢提議上午番正常,下午去training.佢話社交對小朋友重要,禁樣對小朋友仲好。攪到我又心大心細。

引用:我和你遭遇很相似,我向學校坦白我囡囡的問

原帖由 kayden2014 於 14-11-30 發表
我和你遭遇很相似,我向學校坦白我囡囡的問題,學校成日標榜有愛心,學生為先等……我諗住會包容我囡,怎料 ...
我囡都係無得升k2,最後我自己轉校

lauywa  誚請問可pm我原本間學校及轉了邊   發表於 14-12-11 06:21

引用:禁我個女間學校好d,由於哥哥讀緊,我講明妹

原帖由 DollyCC 於 14-12-01 發表
禁我個女間學校好d,由於哥哥讀緊,我講明妹妹排s位,若有s我唔要offer.校長反而同我講,如果唔係情緒問題( ...
校長好好人。其實俾小朋友一兩年時間training,很可能就追返了

引用:好吾開心,我仔兩歲半讀緊家附近屋村普通幼

原帖由 candykiki123 於 14-11-28 發表
好吾開心,我仔兩歲半讀緊家附近屋村普通幼稚園兩歲班,之前評估發展緩慢一年,個先生成日打離投訴,又話佢 ...
向校長投诉啦

Olympian  冇用﹗校長都係想佢走﹗   發表於 14-12-3 10:28

N班油出界好正常喎, 我囝K2 都仲油出界架.
如果老師唔鍾意佢, 最好轉間課程淺D,有愛心既,
唔係小朋友比老師搞到唔鍾意返學就慘喇.

其實s位最幫到佢地,我個仔今年開始讀,見到慢慢有進步,但我都排2年
而家無辨法,一路讀一路排,到時你見到有進步就會好開心

回覆:老師叫我仔囀校

其實N班都要交幾千蚊學費,又學吾度野,咁不如返私人S位。

醒目開學勳章

curly 發表於 14-12-3 08:16
向校長投诉啦

可以慳返啖氣, 老師可以這樣對家長講說話, 你估校長會唔知?

路有很多條, 找一個適合既地方, 可以幫到小朋友既, 裝備好小朋友, 再重新出發

cocokan2004  校長可能真係5知.  點都要講一次   發表於 14-12-8 01:29

個老師都叫得你走,佢對你小朋友一定唔會好l,既然小朋友係發展遲緩,點解仲要小朋友返主流呢?只是N班,出外找一些適合佢既 training仲好,唔好浪費時間同個老師鬥,對小朋友一D益處都無。我囝都係遲緩,上細B,返了一個月N班都無就自動退學,因為自己小朋友未 ready返主流,返了學,情緒唔稳定,我選擇出外找密集課程幫他,係贵,但希望幫到佢,當然我放工回家盡量抽時間同佢玩同訓練,一同加油啦

回覆:candykiki123 的帖子

收到老師電話,比多一個月時間,如果紀律冇改善,就唔比升k1.最大獲係我出面一個k1 offer都冇。老師話阿仔學野叻,但係紀律有問題

其實遇到咩老師真係要睇好唔好彩,
因為可能本身個個老師除咗個人品德問題外,如你囡囡需要個別照顧得較多時,
學校又無安排多個人手協助,無擬教師會負擔重咗,所以可能將不滿向你表達,
另一方面,如教師控制唔到,可以積極點在自己著手,例如:在家和她重點訓練,如她返全日,就改為返半日(如可照顧到)對你對囡囡都好,我覺得千其唔好未找到學校退學,否則你又無其他訓練可能連少少社交她都學不到,不要放棄的,如她不是很大問題,最好讀I位,不要S位。

聽雨聲  讀咗三個月進度良好  發表於 14-12-9 19:55
聽雨聲  我覺得s位好好呀,我仔讀咗三個   發表於 14-12-9 19:54

回覆 gg33 的帖子

好唔認同學校的安排,真係學嘢叻的仔如不能升班,可能會愈悶愈百厭。如問題是過動,這麼細的年紀應做社交和感統訓練。多找間包容而不用留班的二、三線學校,不要浪費時間。

其實連校長+老師 都咁冇愛心,轉校好d, 為個仔好,搵d有耐性同愛心既學校,對你仔仔好d,佢地咁冇愛心,可能平時教學,見你仔做唔到都唔理,咁番黎做咩? 因為我個仔學野慢,好在老師尚算有愛心同耐性,見到有進步已經好開心,你或者可以妝下佢地上堂先做決定

可唔可以搵s位暫托住先,裏面d老師好有經驗,暫托位一樣同其他小朋友一齊上堂架,只不過無治療堂,話唔定你會愛上佢呢?我地讀左幾年既小朋友個個都好唔捨得,唔願出去讀

‹ 上一主題|下一主題