用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢? ...
樓主: 小時了了
go

高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢?   [複製鏈接]

A-Mum 發表於 14-11-29 18:35
祝你囡囡早日上癮!

如果睇得多又打算借,圖書館有大字版架,無咁壞眼 ...
我真係想小女上癮!望都咁望。但。。。剛才小女嘗試翻看第一頁,佢話有啲字唔識解 e.g 肥膘 (我都唔識解!!!) 我都要諗下計仔點樣鼓勵佢繼續嘗試睇落去。

回覆:高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢

鹿鼎記好看,韋小寶市儈世俗,與康熙感情真摯,雖說風流成性,但有情有義。我想孩子看得好開心。

另外,衛斯理的科幻小說也十分好看,我女兒小四已看了不少。

回覆:小時了了 的帖子

睇連城訣先,短至長

bibitom 發表於 14-11-30 00:20
睇連城訣先,短至長
連城訣太慘... 睇完好sad...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢

引用:睇金庸根本不需要考慮長短,或去比較一套有

原帖由 jumphigh 於 14-11-30 發表
睇金庸根本不需要考慮長短,或去比較一套有幾多本。任何一套,只要能耐心看首册的四份之一,看過了交代背景 ...
非常同意。我由小四開始迷金庸。由倚天開始。之後睇射鵰,笑傲,天龍,神鵰。覺得無咩需要跟次序。不過,也同意射鵰的正邪對錯明顯,對小朋友來說更易理解。

我覺得最好係連城訣,唔係太長, 但描寫得好細膩

醒目開學勳章

樓主你心態好似我,開頭擔心睇吾掂嚇死佢,我女高小由雪山飛狐開始睇跟着射鵰,神鵰,倚天,笑傲,鹿鼎記,後再轉睇文學書,打好個中文底子,而家中四中文科幾好。

小時了了    發表於 14-12-4 10:02

回覆:高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢?

唔好意思⋯⋯我細過冇睇過小說⋯只記得同媽咪睇過電視劇,係未有邊本要睇先?因為另一本會有上一本的兒女角色出現?
唔知大家明唔明我問咩~

回覆:Mini-mummy 的帖子

冇話邊本一定要睇先至明另一本。
但是,有若干角色是先出現於一本,再於另一本重現。若是要說次序,射鵰、神鵰、倚天。

Mini-mummy 發表於 14-11-30 19:53
唔好意思⋯⋯我細過冇睇過小說⋯只記得同媽咪睇過電視劇,係未有邊本要睇先?因為另一本會有上一本的兒女角 ...
射鵰 -> 神鵰 -> 倚天
書劍 + 雪山飛狐 -> 飛狐外傳

射鵰同天龍八部有關係, 可以不分先後, 神鵰同笑傲江湖有少許關係, 又係先後冇所謂, 其它小說某程度都有少許關係, 不過大部份次序冇所謂, 呢個係金庸既世界觀
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:Mini-mummy+發表於+14-11-30+19:53+

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+14-11-30+發表射鵰

jumphigh 發表於 14-11-30 22:08
仲有,碧血劍同鹿鼎記也有關係的
其實鹿鼎記同連城訣都有少少關連

回覆 小時了了 的帖子

我最愛射鵰,其次為倚天,廘鼎記, 書劍,神鵰。當年我小三開始睇古龍的絶代雙驕,好多字唔識,唔係好明內容.跟住睇射鵰,覺得好好睇,唔識既字問父母,因為覺得D人物有趣,所以好有心機同耐性睇。

KoWY72 發表於 14-12-3 11:16
回覆 MASAYA 的帖子

金庸的武俠小説值得向小朋友推介,因為除了可提升中文能力外,更可從小説學習人性。當 ...
咁你應該好鍾意風清揚,自己深居簡出,頓悟最上乘武功,徒弟又天資好成就高

哈!哈! 華人地方原來真係好多金庸迷大家對金庸小說如數家珍, 小女子汗顏了.

小女子嘗試睇雪山飛狐十幾頁, 發覺本書一開頭講"大師兄"鍾意"小師妹", "小師妹"又鍾意另一個男仔, 係咁講愛情咁, 而我腦裏面不斷搜尋無線 N 年前的古裝金庸劇, 想問問大家雪山飛狐係咪周潤發+戚美珍那套 "大師兄"+"小師妹"那套呢??

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-12-4+09:54+編

原帖由 小時了了 於 14-12-04 發表

哈!哈! 華人地方原來真係好多金庸迷大家對金庸小說 ...

你講周潤發戚美珍呢套應該係笑傲江湖。
我睇既雪山飛狐係呂良偉做胡一刀/胡斐,謝賢做苗人鳳,曾華倩做苗若蘭。

好懷念小時候睇金庸既劇集,黃日華/郭靖、翁美玲/黃蓉、梁朝偉/張無忌…… 電視劇陪我成長。

little_yolky  我最鐘意鄭少秋   發表於 14-12-18 14:24
‹ 上一主題|下一主題